начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ЗОДВПГ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗОДВПГ

Мнениеот А » 25 Авг 2004, 13:15

Колеги, помогнете!
Незаконосъобразен акт на общината от 1963 г. Вредите настъпват 2000 г. Имам основание за дело по ЗОДВПГ, но той е влязъл в сила през 1989 (ако не се лъжа). Ще бъде ли допустима такава искова молба, или да действам по ЗЗД?
А

Re: ЗОДВПГ

Мнениеот fade » 25 Авг 2004, 13:28

Не може ЗОДВПГ - закона няма обратна сила!
fade

Мнениеот А » 25 Авг 2004, 13:32

Благодаря за мнението! Аз също мисля така, но видях едно решение на ВС от 1992 г., което обсъжда вреди, настъпили през 1986 г. и затова се зачудих.
А

Мнениеот volodqj » 26 Авг 2004, 19:52

Щом е незаконосъобразен, значи нищожен. Да се прогласи нищожността няма ограничение във времето. Поискай от съда да го обяви за такъв или пък се позови на неговата нищожност в с.з. Едва тогава можеш да заведеш иск по ЗОДВПГ.
volodqj

Назад към Административно право