начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

полицейски проверки

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

полицейски проверки

Мнениеот marto_dimitrov » 26 Юли 2004, 10:19

Привет ,
нужна ми е малко информация - няколко пъти полицаи ми правиха пълен обиск ( на мен и на колата ми ) без каквото и да е основание...та въпросът ми е кога , на какви правни основания може да бъде претърсван човек. В конституцията има текст , че човек не може да бъде обискиран освен в случаите предвидени със закон. Да , но аз прегледах ЗМВР и стигнах до извода , че във връзка с член 68 и 70 съвсем спокойно може да се напише че полицията може да ти прави обиск "когато на някой униформен му скимне"... При тези проверки , когато нищо незаконно не намерят си палят ладичката и си заминават...не трябва ли поне някакъв протокол да ми съставят?
Моля за отговор , за да знам как да се държа в такива случаи...Не смятам че е правилно да имат такива правомощия...но съм все още втори курс и може би не съм прав.
Благодаря предварително :-)
marto_dimitrov
Нов потребител

Re: полицейски проверки

Мнениеот seneka » 26 Юли 2004, 15:48

Здравей, Марто! Прочети по-внимателно ЗМВР и ППЗМВР и по-точно чл. чл. 73-75 от Закона и чл.57 от Правилника. Погледни също и НПК в правомощията на органите на досъдебното произвоство.Съвета ми е:
- изисквай представяне на значки или документи, ако имаш съмнение в проверяващите служители, особено ако са цивилни.
- носи си винаги л.к или шоф.книжка
- не носи в себе си или в колата предмети, които могат да бъдат счетени за опасни
- изисквай винаги присъствие на обективен свидетел, ако не си с твой познат при извършване на проверка и изисквай винаги копие от протокола, какъвто служителите са ДЛЪЖНИ да съставят.
- бъди психически подготвен за такива проверки, защото с оглед международната обстановка и повсеместна истерия на тема тероризъм ще ставаме все по-полицейска държава.
seneka
Младши потребител

Мнениеот kalin_anguelov » 26 Юли 2004, 16:01

прегледай това, може да ти свърши някаква работа, все още е в поцес на подготовка!!! http://kaligon.data.bg/sqveti%20beta%201.pdf
kalin_anguelov
Младши потребител

Мнениеот m_petkova » 27 Юли 2004, 15:43

На практика всеки служител на МВР може да извърши рутинна проверка - на теб и на колата ти, но само служител на КАТ може да ти състави акт за извършено нарушение
m_petkova
Нов потребител

Назад към Административно право