- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Данъчна проверка - моряк
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Данъчна проверка - моряк
Здравейте, потърсих в предишните теми но не открих актуална информация касаеща моят казус. Та, да започна от там че съм моряк ( помощник- капитан) в Японска фирма притежаваща и оперираща с корабите на които пътувам. Да, местно Физическо лице се водя , защото центъра на интересите ми ( имоти, семейство и тн.) се намира в България макар че прекарвам повече от 181 дни в годината извън страната. Ситуацията е следната. След подаден сигнал правят данъчна проверка на баща ми . След направената до момента проверка приходите му се оказват достатъчни за да покрият направените през последните 5 години разходи , но има въпрос от данъчния служител : КАКВИ ПАРИ СТЕ ДАЛИ НА СИНА СИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ. Явно са видели че съм неосигурен а притежавам апартамент във Варна и съответно ще последва проверка откъде имам средства за този имот,все пак нямат представа какво работя , дали работя и какви са ми доходите. Държавата в която е регистрирана и централизирана компанията за която работя ( Япония) има СИДДО с прогресия ако не греша в моя случай. Може би е моя грешка е че въпреки тази спогодба аз не съм подавал годишна данъчна декларация.Пъривят ми въпрос е когато се прехвърлят средства между близки роднини на ръка(баща и син, майка и син) , например аз съм дал на баща ми 10 000 лв на Х датата ( доходи които мога да докажа към съответната дата) как трябва да се докажат при данъчната проверка след като нямам документ ,все пак не давам пари на някои приятел а на родителите си .А вторият ми въпрос е ако ми изискват бележка че заплатата ми е обложена с данъци в Държавата от която е компанията за която работя аз ли трябва да я набавя или НАП имат лостове и администрация във Външно министерство например която трябва да използват за такива документи? Дано съм описал случая сравнително ясно , но просто не съм млад , за пръв път се сблъсквам с тези неща и не съм особено вещ в материята.
- kokiignatov
- Нов потребител
Re: Данъчна проверка - моряк
kokiignatov написа:Здравейте, потърсих в предишните теми но не открих актуална информация касаеща моят казус. Та, да започна от там че съм моряк ( помощник- капитан) в Японска фирма притежаваща и оперираща с корабите на които пътувам. Да, местно Физическо лице се водя , защото центъра на интересите ми ( имоти, семейство и тн.) се намира в България макар че прекарвам повече от 181 дни в годината извън страната. Ситуацията е следната. След подаден сигнал правят данъчна проверка на баща ми . След направената до момента проверка приходите му се оказват достатъчни за да покрият направените през последните 5 години разходи , но има въпрос от данъчния служител : КАКВИ ПАРИ СТЕ ДАЛИ НА СИНА СИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ. Явно са видели че съм неосигурен а притежавам апартамент във Варна и съответно ще последва проверка откъде имам средства за този имот,все пак нямат представа какво работя , дали работя и какви са ми доходите. Държавата в която е регистрирана и централизирана компанията за която работя ( Япония) има СИДДО с прогресия ако не греша в моя случай. Може би е моя грешка е че въпреки тази спогодба аз не съм подавал годишна данъчна декларация.Пъривят ми въпрос е когато се прехвърлят средства между близки роднини на ръка(баща и син, майка и син) , например аз съм дал на баща ми 10 000 лв на Х датата ( доходи които мога да докажа към съответната дата) как трябва да се докажат при данъчната проверка след като нямам документ ,все пак не давам пари на някои приятел а на родителите си .А вторият ми въпрос е ако ми изискват бележка че заплатата ми е обложена с данъци в Държавата от която е компанията за която работя аз ли трябва да я набавя или НАП имат лостове и администрация във Външно министерство например която трябва да използват за такива документи? Дано съм описал случая сравнително ясно , но просто не съм млад , за пръв път се сблъсквам с тези неща и не съм особено вещ в материята.
1. Всеки "казус" е уникален сам по себе си. Не винаги може да намерите решение на Вашия проблем 1:1 описано.
2. Този въпрос към баща Ви е твърде възможно да е свързан с т.нар. "насрещна проверка" (вижте в ДОПК).
Но Вие като че ли правилно усещате нещата - обработват баща Ви, за да са подготвени за Вашето насапунисване.
3. Вкратце - даренията между определени близки не са доход. Не се облагат, не се декларират като такъв (чл.44,ал.6 от ЗМДТ)
4. СИДДО-то с Япония не Ви отвървава по никакъв начин. Не ми се вадят очите да я чета, но както я описвате - трудовите Ви доходи следва да се обложат тук.
5. Срамота е при всичките привилегии, които имат морските лица, да не сте си плащали данъците и задължителните осигурителни вноски. Сега най-малкото могат да Ви нажулят акт за това, че не сте подавали нужните декларации.
6. Не бъдете скъп на триците, а идете потърсете специализирана консултация овреме. След като приключи проверката, възможностите за лавиране са прекалено малко.
-
teogeo - Активен потребител
Да , акт За неподадените декларации трябва да ми съставят но при условие че заплатата ми един път е обложрна вече в япония не виждам защо трябва това да се случва и тук. Вашите доходи двойно обложени са. Не мисля че моряците имат повече привилегии от останалите професии . В България има поне 10000 действащи моряци които грубо всеки месец внасят в икономиката поне 50 млн лева ако не са и повече. Но темата за морските условия на работа е обширна и не мисля да я намесвам .
Та да се върна на първия ми въпрос : как да поставя и докажа пред данъчните че в период от 2-3 години съм дал кеш пари на мой пряк роднина като той си ги е внасял в сметката на малки суми . Четох че няма нужда от нотариално заверени документи за дарение между преки роднини в случая син=>баща
За правната консултация сте прав. Трябва да потърся такава възможно най скоро просто се опитвам да натрупам някакви минимални познания по темата.
Та да се върна на първия ми въпрос : как да поставя и докажа пред данъчните че в период от 2-3 години съм дал кеш пари на мой пряк роднина като той си ги е внасял в сметката на малки суми . Четох че няма нужда от нотариално заверени документи за дарение между преки роднини в случая син=>баща
За правната консултация сте прав. Трябва да потърся такава възможно най скоро просто се опитвам да натрупам някакви минимални познания по темата.
- kokiignatov
- Нов потребител
По-скоро ви трябва съвет от опитен счетоводител / данъчен експерт, а не правен.
-
teogeo - Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|