начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Внос от САЩ (Летище София)

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Внос от САЩ (Летище София)

Мнениеот fxprim » 17 Апр 2010, 21:47

Здравейте!

Ще пътувам до Щатите скоро и искам да донеса няколко лаптопа/гсма/таблета на приятели или за продажба. Съответно искам да попитам следните неща:

1) Какви точно са данъците с които се облагат такива стоки, ако ги декларирам и не са за лично ползване.
2) Мога ли да ги внеса на името на фирма и така да платя само митото предвидено за стоките?
3) На база на какво се начисляват мита , ддс и други? Моята касова бележка/фактура и тн... ? Мога ли да си изфабрикувам такава примерно че съм ги купил от ибей и съответно да ги представя като бракувани стоки на ниска цена? Каква е вероятността в такъв случай да не приемат документа и да смятат таксите по тяхни таблици?
4) Ако митото и данъците се окажат прекалено високи бих се опитал да ги внеса като лични вещи. Каква точно е границата между лични и търговски вещи. Защото мога да твърдя, че и 20 лаптопа са за лично ползване примерно...
Прочетох нещо че не се таксуват стоки до 800 евро, но не разбирам това на бройка ли е или общо за всичко което внасяш?
5) Ако всичко до тук изписано не върши работа бих могъл да се пробвам да не ги декларирам. От това което съм прочел до момента имам реален шанс да мина непроверен. И все пак какви са законовите действия срещу мен ако ме хванат с недекларирани вещи в багажа? Конфискуват ги? Пишат ми акт? ???

Благодаря предварително на всички за отговорите :)
fxprim
Нов потребител

Re: Внос от САЩ (Летище София)

Мнениеот nikiboy » 18 Апр 2010, 00:10

Отиди до някое летище, потърси митница и попитай. Кажи им, ако си донеса 3 лаптопа и друга техника на обща стойност по документи 5000$, какво трябва да платя.
nikiboy
Потребител

Мнениеот fxprim » 18 Апр 2010, 17:40

Мерси за съвета колега.

И все пак се надявам някой компетентен да се опита да отговори на някои от върпосите ми. Не мисля че ако отида на летище София, въобще някой ще ми обърне внимание.
fxprim
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 18 Апр 2010, 21:33

fxprim написа:Мерси за съвета колега.

И все пак се надявам някой компетентен да се опита да отговори на някои от върпосите ми. Не мисля че ако отида на летище София, въобще някой ще ми обърне внимание.

Длъжен си да пробваш.
Ще ти разкажа една прясна история - един възрастен господин ще пътува за Великден до Холандия, но личната му карта е от старите и е безсрочна. Но пък края на март той чува по новините, че за около седмица няма да се приемат заявления за лк, отива някъде, плаща си за услугата, от там господинът отива до съответното управление на МВР, намира компетентни органи и от три места му казват, че няма да има проблем да пътува със старата лична карта. От четвърто място пък му казват, че не може. Човека си хваща автобуса, отива до летището и получава най-точната информация от хората, на които си подава документите.
От извора информацията е най!
nikiboy
Потребител

Мнениеот fxprim » 21 Апр 2010, 14:22

Никой не пожела да отговори :(

С много ровене и четене намерих части от това което питам и го пиша в темата за да е полезно на други като мен.

От 01.01.2010 влиза в сила европейската тарифа за внос(ТАРИК). Според нея апарати за мобилни мрежи и компютри не се омитяват. Което следва че при внос на такива стоки дължите единствено ддс. ДДС пък лесно може да си върнете през фирма :)

Има още доста въпроси(от първия пост) които остават неотговорени. Ако някой може да помогне ще съм му благодарен.
fxprim
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 21 Апр 2010, 17:47

Ти през фирма ли ще ги внасяш, че ще си връщаш ДДС-то?
nikiboy
Потребител

Мнениеот fxprim » 21 Апр 2010, 18:08

Както казах обмислям всички възможни варианти.

За момента това изглежда най-адекватно.
fxprim
Нов потребител

Мнениеот diaida » 23 Апр 2010, 14:51

Ето един друг форум, който ще ви е по-полезен за целта! :wink:
http://info.mitnica.com/
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Данъчно право