начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дохода от наем да се декларира не от собственик на имота?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дохода от наем да се декларира не от собственик на имота?

Мнениеот georgiev12 » 25 Май 2015, 06:12

Баща ми беше съсобственик (20%) в магазин и преди години прехвърли неговата част на мен но той се издържа/ ползва изключително от този наем.

Има договор подписан от мое име и от името на другите съсобственици с наемателя. Служебните бележки за авансов данък на тези 20% наем идват на мое име и аз попълвам данъчна декларация всяка година.

Как да се направи плащането да става в полза на баща ми и на негово име да са служебните бележки и дохода да се отчита на неговата данъчна декларация, след като той вече не съсобственик?

Благодаря предварително!
georgiev12
Младши потребител

Re: Дохода от наем да се декларира не от собственик на имота

Мнениеот tochotocho » 26 Май 2015, 11:38

опитай там където работиш заплатата да се води на името на баща ти, ти да работиш безплатно!!
tochotocho
Потребител

Мнениеот morka » 26 Май 2015, 22:18

прехвърлете му право на ползване
morka
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Май 2015, 07:49

По взаимно съгласие прекратявате договора с наемателя, като едновременно се подписва същия договор от баща ви като наемодател. Това може да се види загуба на време за другите наемодатели, но друг начин няма. Може и да подпишете анекс, като половинчато решение, с което да посочите банкова сметка на баща ви, като внася данъкът на ваше име, а парите превежда на него, но това едва ли решава нещата.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот morka » 29 Май 2015, 22:14

ivanov_p написа:По взаимно съгласие прекратявате договора с наемателя, като едновременно се подписва същия договор от баща ви като наемодател.

Абсолютно безсмислено упражнение щом бащата е прехвърлил собствеността на сина.
morka
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 30 Май 2015, 16:52

morka написа:
ivanov_p написа:По взаимно съгласие прекратявате договора с наемателя, като едновременно се подписва същия договор от баща ви като наемодател.

Абсолютно безсмислено упражнение щом бащата е прехвърлил собствеността на сина.

Може би и нужна консултация и със счетоводител но не съм съгласна да е безсмилено това. Според мен няма пречка да се направи договор в полза на трето лице- че баща ви ще получава наема. Договорът пак ще го сключите вие и др. съсобственици но ще се упомене че вашият дял се изплаща на баща ви. Може да се посочи и банкова сметка, за да е по-чисто пред НАП. Естествено с нов или анекс към този договор, както ви е по-удобно. Доходът се декларира от баща ви. Понякога това е особено улеснение особено ако баща ви няма други доходи се подава една проста декларация докато ако вие имате става доста по-сложно.
Преди години майка ми беше правила такъв договор на сестра ми, че тя ще получава наем от един имот и тя да си го декларира, защото по онова време майка ми имаше доста високи доходи, докато сестра ми никакви. После по стечение на обстоятелствата се оказа че това ползва сестра ми и по един кредит след около 3-4 години и се представиха декларациите и банката прие това за доход. Нап също не са правили проблеми. Успех! :D
За право на ползване- не знам също може да се помисли вие винаги може да учредите такова но става с нотариален акт и ми се струва по-сложно. Може да го направите и срочно- примерно за 2-4-5години.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот morka » 31 Май 2015, 17:51

pitasht написа:Може би и нужна консултация и със счетоводител но не съм съгласна да е безсмилено това.

Всеки е свободен да се упражнява върху собствените си пари както намери за добре, но ми се струва леко самонадеяно и некоректно да се натрапва другиму лаишко мнение, което на всичкото отгоре би могло да го вкара в излишен разход на пари и време.
morka
Младши потребител

Мнениеот georgiev12 » 01 Юни 2015, 03:08

Благодаря много на всички които дискусираха по моят проблем.

Не разбрах дали чрез договор в полза на трето лице ще е достатъчно той да получава служебните бележки за този дял (20%) на негово име и по този начин тои да се занимава с данъчната декларация?

Или ще трябва да учредя правото на ползване, което ми изглежда доста сложен процес?

Много ви благодаря предварително.
georgiev12
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 01 Юни 2015, 12:10

morka написа:
pitasht написа:Може би и нужна консултация и със счетоводител но не съм съгласна да е безсмилено това.

Всеки е свободен да се упражнява върху собствените си пари както намери за добре, но ми се струва леко самонадеяно и некоректно да се натрапва другиму лаишко мнение, което на всичкото отгоре би могло да го вкара в излишен разход на пари и време.

Ако се потрудите да дадете аргументи за лаишкото ми мнение може би ще има повече полза от поста ви, а не една безсмислена заядливост, непочиваща на никакви конкретни аргументи. Казах, че е правено, че е минало пред данъчните и нямаше проблеми. А вие сочите само едно че някой ще направи излишни пари и разходи :?: това ли е аргументът ви? Нищо правно не виждам в него така че по-добре да дам лаишко мнение отколкото неаргументирано. Всъщност не за първи път се сблъсквам с такова отношение и никак не ми пука. Когато имам теза си я боря до край, даже и сто професионалиста да ми кажат че не става :D
pitasht
Активен потребител

Назад към Данъчно право