начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Трудов договор за заместване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов договор за заместване

Мнениеот Дора » 18 Фев 2004, 14:58

Съпругът ми, учител по математика /магистър с 20 г. педагогически стаж/ в началото на миналата учебна година кандидатства за работа в общинско училище. Директорката предпочете бакалавър с 0 г. пед. стаж и като всеки новопостъпил я назначи за 1 учебна година. От 01. 03. т. г. обаче назначената излиза в майчинство. Този път вече директорката няма изход и трябва /ще не ще/ да назначи съпруга ми. Въпроса ми е: С какъв договор трябва да бъде назначен той и ако евентуално титулярката реши да се връща, как се решава казуса?
Благодаря много, надявам се някой да ми бъде полезен!!!
Дора

Re: Трудов договор за заместване

Мнениеот harmaiani » 18 Фев 2004, 15:19

Право на работодателя е да прецени с кое лице да сключи трудов договор. Разбира се, това лице трябва да отговаря на изискванията,посочени пак от работодателя, в длъжностната характеристика за съответната длъжност.
Със съпруга Ви ще бъде сключен трудов договор за заместване по чл.68, ал.1,т.3 от Кодекса на труда, който по своята същност е срочен договор-до завръщане на титуляра, т.е. докато трае майчинството на титуляра.Ако титулярът се завърне на работа, трудовият договор на мъжа Ви ще бъде прекратен на основание чл.325,т.5 от КТ.Ако през време на заместването трудовият договор с титуляра се прекрати, което е малко вероятно, срочният договор се превръща в договор за неопределено време при условията на чл.69 от КТ.
harmaiani

Мнениеот Дора » 18 Фев 2004, 15:24

А при положение, че трудовият договор на титуляра е срочен - до 30. 06. и тя преди това излиза в отпуск по майчинство?
Дора

Мнениеот harmaiani » 18 Фев 2004, 15:32

Според чл.333, ал.5 от КТ служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане може да бъде уволнена само на основание чл.328, ал.1,т.1, т.е. при закриване на предприятието.
harmaiani

Мнениеот 14 » 18 Фев 2004, 15:41

Ако титулярката е на срочен трудов договор ,независимо ,че е в отпуск по майчинство ,нейният трудов договор би се прекратил автоматично-с изтичане на срока на договора.Закрилата по чл.333,ал.5 от КТ в случая не е приложима ,защото прекратяването на срочния трудов договор е уговорено предварително от страните при настъпване на определен факт-изтичане срока на договора и не е необходимо никоя от сраните да прави изявление за прекратяването му.Обикновено в училищата пишат така срочните договори :по заместване до завръщане на титуляра ,но не по късно от 30.06.2004 година,което не е правилно.
14

Мнениеот Дора » 18 Фев 2004, 15:45

Пропуснах да кажа, че съпругът ми оспорва назначаването, защото мястото изобщо не беше обявено, нямаше поставени критерии, за които Вие говорите /длъжностна характеристика и т. н./. Информира ИО - Бургас, МО /конкретно г-жа Мукаддес Налбант и зам. министъра - Наков/, резултатът беше нулев. От министерството отговориха, че казуса трябва да бъде решен от Регионалния инспекторат, но от там дори не направиха проверка и отговориха формално /от рода на това, че работодателят взема решенията сам/. Съпругът ми освен всичко има и сериозни здравословни проблеми /байпас на крака/. Какво бихте ни посъветвали, защото нещата си останаха в пространството! Вярно е, че сега има възможност да замества, но само това! А нали все пак трябва да има критерии някакви, защото говорим за общинско, а не за частно училище! И въпреки, че звучи грозно, от страна на директорката има лично отношение, защото съпругът ми също е бил директор!
Дора

Мнениеот harmaiani » 18 Фев 2004, 16:07

Да, права сте
harmaiani

Назад към Трудово право