начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

след майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

след майчинство

Мнениеот ilen1971 » 31 Май 2006, 14:16

Подписах срочен трудов договор-6месеца.След2-3м. забременях и излязах по майчинство.Завода ми изплащаше болнични, отпуски и майчинство 2г. В момента съм отпуска за 2-те години.Личен състав ми напомни,че договора ми е срочен.След като свърши отпуската ще ми предложат ли нов договор или ще ми кажат ЧАО? Ако ми предложат договор, аз задължена ли съм да го подпиша?
ilen1971
Младши потребител

Re: след майчинство

Мнениеот donna » 31 Май 2006, 15:26

ilen1971 написа:Подписах срочен трудов договор-6месеца.След2-3м. забременях и излязах по майчинство.Завода ми изплащаше болнични, отпуски и майчинство 2г. В момента съм отпуска за 2-те години.Личен състав ми напомни,че договора ми е срочен.След като свърши отпуската ще ми предложат ли нов договор или ще ми кажат ЧАО? Ако ми предложат договор, аз задължена ли съм да го подпиша?

ТАКА КАТО СИ ГО НАПИСАЛА НЕ МИ СТАНА ЯСНО КОГА ТИ ИЗТИЧА ДОГОВОРА ,АКО ИЗТЕЧЕ ПО ВРЕМЕ НА МАЙЧИНСТВОТО НЯМА ДА ПОЛУЧАВАШ 2Г.МАЙЧИНСТВО А НАПРАВО ОТИВАШ КЪМ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ И ПОЛУЧАВАШ ПОМОЩ ДО НАВЪРШВАНЕ НА 1Г. НА ДЕТЕТО ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ДОХОДА НА ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО ТИ Е ПОД 200ЛВ
donna
Старши потребител

относно чл. 69 ал. 1 от КТ

Мнениеот spravedlivost » 31 Май 2006, 15:44

Колега Донна не смятам, че ще е налице хипотезата на чл. 69, ал. 1 КТ, понеже законът изисква да е имало реално изпълнение на работата!
Чл. 69. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
Така е и според практиката.
spravedlivost
Младши потребител

Мнениеот spravedlivost » 31 Май 2006, 15:52

Hо всъщност като се замисля, щом договорът е сключен за 6 мес. и ilen е излязла в майчинство 2-3 мес. по-късно това означава, че когато е изтичал срокът на договора й тя е била в третия, четвъртия месец и не е излязла все още в майчинство. Следователно е продължила работата си след изтичане на срока на договора, без да има писмено противопоставяне от работодателя. В този случай, ако събитията са правилно подредени от мен, може и да имаме превръщане на договора в такъв за неопределен срок. :wink: Но не мисля, че точно такава е фактическата обстановка. Добре е все пак Илен да внесе малко уточнения, за да не гадаем :?
spravedlivost
Младши потребител

Re: след майчинство

Мнениеот monteskio » 31 Май 2006, 16:05

ilen1971 написа:Подписах срочен трудов договор-6месеца.След2-3м. забременях и излязах по майчинство.Завода ми изплащаше болнични, отпуски и майчинство 2г. В момента съм отпуска за 2-те години.Личен състав ми напомни,че договора ми е срочен.След като свърши отпуската ще ми предложат ли нов договор или ще ми кажат ЧАО? Ако ми предложат договор, аз задължена ли съм да го подпиша?

Според мен Държавата има рпаво на иск за неоснователно обогатяване за всички обезщетения които Ви е изплатила от фонд ДОО след изтичане на срока на договора / ак не с аплащани осигуровки/. Трудовият договор с определен срок се прекратява с изтичането му / чл.325 КТ /. Т.е. всичко , което Ви е платено е получено от Вас без рпавно основание / чл.55 ЗЗД/.

От друга страна Държавата, може да предяви срещу Вас и иск за неоснователно получените в повече суми за обезщетенеи за отглеждане на малко дете, ако не е бил налице изискуемият осигурителен стаж / чл 48а и сл. КСО / и ако осигуряването е било прекратено.

Работодателят има право на иск срещу Вас за платените от него погрешка осигуровки за периода от изтичане ан срока на договора Ви до настоящия момент.

Както казах по-горе трудовият Ви договор е прекратен с изтичане на срока. Според нормите на КТ в момента Вие не сте служител на това предприятие. Много често подобни недоразумения са резултат от непознаване ан специфичната уредба на трудовоправните отношения уредени в КТ.

Друг възможен отговор на горната ситуация е желанието ан работодателят да Ви запази като служител и предвид на това да Ви е плащал осигуровките. Трябва да сте му благодарна.

Ето защо по-добре се опитайте да си запазите добрите отношения с предприятието и ако Ви предложат да започнете отново работа - добре. Ако Ви откажат - не се карайте, предвид възможността за настъпване на евентуалните неблагоприятни последици.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: относно чл. 69 ал. 1 от КТ

Мнениеот donna » 31 Май 2006, 16:11

spravedlivost написа:Колега Донна не смятам, че ще е налице хипотезата на чл. 69, ал. 1 КТ, понеже законът изисква да е имало реално изпълнение на работата!
Чл. 69. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.

Това бях го написала ,но явно .....при редакцията на текста съм го затрила. Срещала съм точно такъв случай майчинство срочен ТД последващо майчинство и чл.69 КТ -напълно възможна комбинация ,а и осигуряването не се прекратява в тоя случай. Тъй като ако се прекрати ТД ,отива директно към социално подпомагане
donna
Старши потребител

Re: относно чл. 69 ал. 1 от КТ

Мнениеот donna » 31 Май 2006, 16:17

donna написа:
spravedlivost написа:Колега Донна не смятам, че ще е налице хипотезата на чл. 69, ал. 1 КТ, понеже законът изисква да е имало реално изпълнение на работата!

Това бях го написала ,но явно .....при редакцията на текста съм го затрила. Срещала съм точно такъв случай майчинство срочен ТД последващо майчинство и чл.69 КТ -напълно възможна комбинация ,а и осигуряването не се прекратява в тоя случай*щото нали знайте няма осигуровки няма майчинство *. Тъй като ако се прекрати ТД ,отива директно към социално подпомагане
donna
Старши потребител

Мнениеот ilen1971 » 31 Май 2006, 16:52

Аз се явих на конкурс за това място, спечелих го.Подписах договор за 6м.Работих 2м. след,което забременях, имах проблеми и ми дадоха болнични.След изтичането на договора ми вземаха болничния и ми казаха,че съм прехвърлена в звено-майки.След изтичане на 2-те години майчинство вземах бележка за детска ясла,че работя и от личен състав ми казаха да не забравям,че съм със срочен договор.
ilen1971
Младши потребител

Мнениеот ilen1971 » 31 Май 2006, 16:53

Аз се явих на конкурс за това място, спечелих го.Подписах договор за 6м.Работих 2м. след,което забременях, имах проблеми и ми дадоха болнични.След изтичането на договора ми вземаха болничния и ми казаха,че съм прехвърлена в звено-майки.След изтичане на 2-те години майчинство вземах бележка за детска ясла,че работя и от личен състав ми казаха да не забравям,че съм със срочен договор.
ilen1971
Младши потребител

Мнениеот ilen1971 » 31 Май 2006, 16:53

ilen1971
Младши потребител

Мнениеот donna » 31 Май 2006, 17:01

ilen1971 написа:Аз се явих на конкурс за това място, спечелих го.Подписах договор за 6м.Работих 2м. след,което забременях, имах проблеми и ми дадоха болнични.След изтичането на договора ми вземаха болничния и ми казаха,че съм прехвърлена в звено-майки.След изтичане на 2-те години майчинство вземах бележка за детска ясла,че работя и от личен състав ми казаха да не забравям,че съм със срочен договор.

Като прегледам законодателството от преди 2г. и това което чета ,твоя срочен ТД е станал бесрочен. Получавала си 2г. майчинство следователно са внасяни осигуровки ,инък нямаше да получиш 2г. майчинство , а прекратеше ли се ТД и осигуряването отиваш както ти казах по-горе към социално подпомагане за да получаваш помощ до навършване на 1г. на детето.

А как си е наименовал отделите работодателя .........майчинство или друго няма отношение към ТД и осигуряването ти .
donna
Старши потребител

Мнениеот ilen1971 » 31 Май 2006, 17:06

Подписах договор за 6м.След 2м. вземах болничен(забременях).След 6-те месеца ми казаха, че съм прехвърлена в звено майки и така до изтичане на майчинство.Сега лич. състав ми каза да не дабравям,че имам срочен тр. договор.
ilen1971
Младши потребител

Мнениеот donna » 31 Май 2006, 17:09

ilen1971 написа:Подписах договор за 6м.След 2м. вземах болничен(забременях).След 6-те месеца ми казаха, че съм прехвърлена в звено майки и така до изтичане на майчинство.Сега лич. състав ми каза да не дабравям,че имам срочен тр. договор.

Ами така след изтичане на 6м следваше да спре осигуряването и да ви освободят от заеманата длъжност ,ама не би .........така ,че имали сте късмет.
И стига с това звено майчинство .......вътрешната структура във фирмата не влияе.................
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 31 Май 2006, 17:25

donna написа:
ilen1971 написа:Подписах договор за 6м.След 2м. вземах болничен(забременях).След 6-те месеца ми казаха, че съм прехвърлена в звено майки и така до изтичане на майчинство.Сега лич. състав ми каза да не дабравям,че имам срочен тр. договор.

Ами така след изтичане на 6м следваше да спре осигуряването и да ви освободят от заеманата длъжност ,ама не би .........така ,че имали сте късмет.
И стига с това звено майчинство .......вътрешната структура във фирмата не влияе.................

Според мен , срочния трудов договор не се е трансформирал в безсрочен такъв. Новелата на чл.69 КТ изисква, работникът да е извършвал определени действия - възложените му трудови функции след срока за който е сключен договора. Фикцията, която е установена в КТ по отношене на времето което се признава за трудов стаж, когато майката е ползвала отпуск за отглеждане на малко дете, т.е. че е работила, не може и не следа да е прилага и към чл.69 Кт.
Считам, че такова разширително тълкуване е недопустимо.

Както отбелязох по-горе, ситуацията може да е в резултат на две обстоятелства.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 31 Май 2006, 17:56

По случая за чл.69 КТ и майчинство може да се поспори.Но тук се оказва както го е написала ,че когато договора е изтекъл нито е била в болнични нито в отпуск по майчинство -шест месечен ТД,работи 2м/остават 4 м. / и забременява ......като изчислим срока е изтекъло времето/приложен е чл.69 от КТ / и може да получи обезщетение за бременност и раждане . А за да е получавала и майчинство значи е отговаряла на изискването за осигурителен стаж инък нямаше и дадат .
Последна промяна donna на 31 Май 2006, 17:57, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот ilen1971 » 31 Май 2006, 17:56

Това означава, че след изтичане на отпуската аз приключвам със завода.Мога да им бъда благодарна,че са ми осигурили майчинството, така ли?Аз съм съгласна.
ilen1971
Младши потребител

Мнениеот donna » 31 Май 2006, 17:58

ilen1971 написа:Това означава, че след изтичане на отпуската аз приключвам със завода.Мога да им бъда благодарна,че са ми осигурили майчинството, така ли?Аз съм съгласна.

Според мен означава ,че следва предизвестие ..........
donna
Старши потребител

Мнениеот ilen1971 » 31 Май 2006, 18:04

Да бях болничен.Благодарна съм на директора на завода, че ми е изплащано майчинство.Това означава,че след отпуската аз няма да се върна в завода.Съгласна съм имам предложения за работа това не ме притеснява.
ilen1971
Младши потребител

Мнениеот donna » 31 Май 2006, 18:16

ilen1971 написа:Да бях болничен.Благодарна съм на директора на завода, че ми е изплащано майчинство.Това означава,че след отпуската аз няма да се върна в завода.Съгласна съм имам предложения за работа това не ме притеснява.

Опитайте се да се разделите по взаимно съгласие .Тоест говорете с директора и помолете да ви освободи по взаимно съгласие .
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 31 Май 2006, 18:20

donna написа:По случая за чл.69 КТ и майчинство може да се поспори.Но тук се оказва както го е написала ,че когато договора е изтекъл нито е била в болнични нито в отпуск по майчинство -шест месечен ТД,работи 2м/остават 4 м. / и забременява ......като изчислим срока е изтекъло времето/приложен е чл.69 от КТ / и може да получи обезщетение за бременност и раждане . А за да е получавала и майчинство значи е отговаряла на изискването за осигурителен стаж инък нямаше и дадат .

Според мен, така както са изложени фактите, по време на болничния, срок ана договора е изтекъл .Това обстоятелство, ползването на разрешен от здравните органи отпуск не е пречка договора да бъде прекратен. Така писмо № 94/Х/5 / 1.07.1996г. на МТСГ/. Това, че работодателят не е изразил в писмен вид прекратяването на договора, не означава, че той се е съгласил с неговото продължаване. Както казах по-горе, работникът следа да положи фактически трудовата си сила, а не въз основа на фикцията. Самата заповед на работодателя служи, за констатиране на вече прекратеното трудово правоотношение, а не го прекратява. Това е, така понеже още със сключванеот на дговора, страните са установили ркайният момента, до който догоовра ще поражда насрещни рава и задължения за страните.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право