начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

трудово-правен въпрос

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудово-правен въпрос

Мнениеот katya » 26 Май 2006, 11:07

Във фирмата която работя ми прекратиха трудовия договор по чл. 328, ал.1, т.3 КТ - при намаляване обема на работа. Изплатиха ми обезщетения по чл. 220, 222 и 224 КТ.
Въпроса ми е: ако със съдебно решение ме възстановят на работа, следва ли да върна получените обезщетения и предвижда ли се лихва. Ще получа ли обезщетение за времето, през което не съм била на работа и то от получените преди това обезщетения ли ще ми се приспадне.
katya
Младши потребител

Re: трудово-правен въпрос

Мнениеот donna » 26 Май 2006, 11:40

katya написа:Във фирмата която работя ми прекратиха трудовия договор по чл. 328, ал.1, т.3 КТ - при намаляване обема на работа. Изплатиха ми обезщетения по чл. 220, 222 и 224 КТ.
Въпроса ми е: ако със съдебно решение ме възстановят на работа, следва ли да върна получените обезщетения и предвижда ли се лихва. Ще получа ли обезщетение за времето, през което не съм била на работа и то от получените преди това обезщетения ли ще ми се приспадне.

Ако ви вастановят ще получите ли обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ - ще получите ако имате такъв обективно съединен иск с исковете за отмяна на уволнението като незаконосъобразно и възстановяване на работа.

Получеле сте обезщетения по 220 ,222,224 от КТ .-дали ще ги връщате при отмяна на уволнението .
Това по чл.220 и 222 от КТ е но там има някои особенности . Първо от предприятието трябва да се сетят да ги искат и прихванат ,второ може да се направи възражение за прихващане по делото от ответника при условие ,че съда отмени заповедтта сумите да се прихванат , но тогава се иска със СИЕ да се изчисли колко е обезщетението по 225 от КТ ,и колко ще е след прихващането .

За отпуска става интересно по мое мнение тъй като за осигурителен стаж и трудов стаж се зачита времето от уволнение до възстановяване вие имате право на платен отпуск за тоя период ,ако ще се връщате на работа би следвало да си ползвате отпуската по силата на 178 КТ има забрана за парично компенсиране .........смятам ,че трябва да се върне ,а вместо това да се ползва годишен платен отпуск /който смях в залата пак се плаща ,предполагам и там с прихващане ,но не знам някой работодател до сега да се е замислял по тоя въпрос /

За лихвата като се замисля ...да дължи се то и върху обещетението по 225 от КТ се дължи е стига да сте я искали :wink: ,че върху това по 225 от КТ се начисляват и данъци ,имаше едно писмо на МФ и накрая може почти нищо да не получите ,защото пък трябва да връщате и парите ,които сте получили от Бюрото по труда /е последните ще връщате ако работодателя е чел КСО и е уведомил Нои или ако ви е спрял данъци /много малко го знаят това / и при една ревизия това нещо цъфне/
Един съвет не разлайвайте кучетата мълчете си .
donna
Старши потребител

Мнениеот katya » 26 Май 2006, 12:03

Аз съм студентка по право. Просто ми стана интересно как стоят нещата в гореописания случай. Не можах да намеря отговор в моите книги обаче.

Мисля, че трябва да се върнат всичко обезщетения, защото е отпаднало основанието на което са дадени. Дължат ли се обаче лихви? Сигурно не в предвид, че работника добросъвестно ги е придобил.

Същевременно работодателя трябва да изплати обезщетение, че работника не е бил на работа до възстановяването му от съда, но не повече от 6 месеца.

Последно - работника следва да върне сумата получена от бюрото по труда.
katya
Младши потребител

Мнениеот donna » 26 Май 2006, 12:11

А ясно това било домашното по трудово право ......ех някога аз сама си ги решавах.
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 26 Май 2006, 12:17

katya написа:Аз съм студентка по право. Просто ми стана интересно как стоят нещата в гореописания случай. Не можах да намеря отговор в моите книги обаче.

Мисля, че трябва да се върнат всичко обезщетения, защото е отпаднало основанието на което са дадени. Дължат ли се обаче лихви? Сигурно не в предвид, че работника добросъвестно ги е придобил.

Лихва ще се дължи от момента на поканата при възникнало задължението за връщане / арг.чл.55 ЗЗД връзка чл.84 ал. 2 ЗЗД вр.чл.86 ЗЗД/ .

Това е чисто теоритично обяснение, без да се взема предвид възможното прихващане.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 26 Май 2006, 12:30

за последното КСО

Възстановяване на добросъвестно получено парично обезщетение за безработица
Чл. 54е. (1) (Доп., ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Изплатените парични обезщетения за безработица се възстановяват от лицата, чието уволнение е отменено като незаконно, за периода на полученото обезщетение по чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда, чл. 104, ал. 1 от Закона за държавния служител, чл. 134, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и чл. 263 от Закона за Министерството на вътрешните работи. и чл. 139д от акона за съдебната власт.
(2) В 7-дневен срок от изплащане на обезщетенията по ал. 1 осигурителят е длъжен да представи копия от съдебното решение и платежните документи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.
(3) (Изм., ДВ, бр. 105 от 2005 г.) За възстановяване на сумите длъжностното лице, на което е възложено ръководството на осигуряването за безработица в териториалното поделение на Националния осигурителен институт, издава разпореждане, което подлежи на принудително изпълнение по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
(4) Лицата по ал. 1 нямат право на парично обезщетение за безработица до пълното възстановяване на дължимите суми.
donna
Старши потребител

Мнениеот nikea » 26 Май 2006, 12:36

donna написа:А ясно това било домашното по трудово право ......ех някога аз сама си ги решавах.

не се ядосвай, все пак форумът е за взаимопомощ, дори и по отношение на домашните
nikea
Младши потребител

Мнениеот katya » 26 Май 2006, 13:15

Не, не ми е домашно, просто се зачудих какво следва в подобна ситуация. Обяснено е за обещетенията, но не можах да разбера какво става с тях, ако работника е възтановен по съдебен път на работа. Другото което не ми е ясно е .... имаме съкращаване на щат - само че не е посочено след колко време може да се назначи друг работник на същия щат - т.е. колко е законоустановения срок щата да бъде отново "открит".
katya
Младши потребител

Мнениеот katya » 26 Май 2006, 13:27

Благодаря ви за помоща. Значи, ако съм разбрала правилно, след като бъда възтановена на работа следва работодатялят да ме покани да му върна сумата от обезщетенията. Лихва няма да дължа до момента, в който изпадна в забава.
katya
Младши потребител

Назад към Трудово право