начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос относно договор между Модел и Модна агенция

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно договор между Модел и Модна агенция

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 16:02

Здравейте,

Модна агенция Х одобри моя позната за модел и й дадоха да разгледа договора който трябва да сключи и евентуално да подпише.

Първо никъде в договора не е пределно ясно уточнено в какво се изразяват задълженията на Модела. След това идва и твърде съмнителната точка за която имам питание:
В секция "Неустойки" т. 1 гласи: "При виновно неизпълнение на условията по Договора от страна на модела, същият дължи неустойка в размер на 5000 евро (!!!) на Агенцията".
В следващи 2 точки от тази секция е ясно описано как при (примерно) 3 пъти закъснение за репетиция според еди коя си точка Моделът дължи 1000 лева, и как при неявяване на поет от Модела ангажимент, същият дължи отново 1000 лева глоба според еди коя си друга точка от Договора..
Последната точка от тази секция отново започва по следния начин: "При виновно неизпълнение на условията по договора Агенцията може по своя преценка да наложи парични санкции на Модела заради пропуснати материални изгоди"...

Въпросът ми е разумно ли е да се подпише договор с такова съмнително условие и не е ли възможно за Агенцията много лесно да обвини модела в неизпълнение на някое си условие, което Агенцията се окаже че тълкува по съвсем свой си начин. Отново повтарям - в целия договор никъде не е ясно описано какви точно дейности е длъжен да извършва модела. И, защо е толкова огромна разликата между 2та вида санкции (5000 евро <-> 1000 лева), и защо 1вата и последната точка от секцията се застъпват малко или много и не си ли противоречат??

(Пример: отива модела в агенцията и шефа казва измий чиниите. тя казва 'няма'. онзи казва по договор аз съм ти шеф - ако не изпълниш без уважителна причина - 5000 евро).

Ще съм ви благодарен ако ме посъветвате как е най-разумно да се постъпи.

Ивайло Мишев
Гост

Мнениеот мвр » 18 Ное 2005, 17:45

какъв е договора?
мвр

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 17:49

Както го описвате, имате основания за безпокойство, освен това сериозно се съмнявам, че това, което ще поискат (ако са недоборсъвестни - все пак не знаем) е да измие чиниите ...
Гост

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 18:42

При такива неустойки по-добре се откажете, ако няма сговорчивост у т.нар. "агенция".
Гост

Мнениеот Гост » 20 Ное 2005, 15:00

мвр написа:какъв е договора?

В какъв смисъл 'какъв е договора'? Не ми е право специалността и малко съм извън терминологията и т.н., но договора е обикновен такъв за наемане на момичето като модел към тази модна агенция...

Колкото до чиниите - и аз съм на същото мнение=] Нищо чудно това да е уж легитимният начин манекенките да бъдат принуждавани да проституират (което дори не може да се нарече публична тайна вече).

Мислите ли, че по-подробен договор (или анекс към този) с ясно описани и очертани граници на задълженията на модела би бил по-сигурен вариант?

Ивайло Мишев
Гост

Назад към Трудово право