начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

уволнение на бременна със срочен ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уволнение на бременна със срочен ТД

Мнениеот siena » 02 Ное 2005, 21:57

Здравейте! Прегледах една стара тема с подобен казус, но не открих отговори на всички въпроси, които ме интересуват. Става въпрос за следното:
Бременна съм във втори месец. Уведомила съм прекия си ръководител (устно) за това. Трудовият ми договор е с шест месечен изпитателен срок в полза на работодателя. От тези 6 месеца са изтекли 2. Налага ми се да изляза болничен и най-вероятно ще е до края на бременността ми. Въпросът ми е дали през това време мога да бъда уволнена и на какво основание? Дали разпоредбата за закрила на бременните касае и такъв тип догов? Или в случая е важно, че срокът за изпитване е в полза на работодателя и той може да прекрати договорът по всяко време без предизвестие независимо от това, че съм бременна. Благодаря ви предварително за помощта!
siena

Мнениеот bogdanvi » 02 Ное 2005, 22:46

при трудов договор с изпитателен срок страната в чиято полза е договора може да го прекрати без предизвестие. Опасявам се, че във вашия случай не става въпрос за уволнение, а за прекратяване без предизвестие без да се изтъкват мотиви за това - не претендирам да съм изчерпателна или прав
bogdanvi
Младши потребител

Мнениеот Гост » 03 Ное 2005, 18:01

Благодаря Ви за отговора. Моите съмнения са същите :roll: Просто нямам представа дали в случая се прилагат тези разпоредби или не :? Надявам се още някой да се включи с мнение по въпроса.
А има ли все още изискване определен брой месеци от трудовия стаж да са преди излизането по майчинство? И ако да, то липсващите месеци се смятат на база минимална дневна работна заплата или просто се смята, че служителят няма нужния бр. месеци стаж :roll: и се полага 1 година за отглеждане на детето? Уф, много се обърках :oops:
Гост

Мнениеот студент » 03 Ное 2005, 19:11

що се отнася до срока за изпитване уговорен в полза на работодателя-може да виисвободи без да има задължиние да посочва мотив,нямазакрила и ниможете да го успорвате.
ако имате 8 мес.осигурителен стаж незевисимо кога и придобит ще си получите майчинство,но ако не сте в трудво правоотношение ще го получавате 1г..
ПОГОВОРЕТЕ С НЕГО.ТОЙ ПЛАЩА САМО ПЪРВИЯТ ДЕН ОТ ВРЕМЕННАТА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ДРУГИТЕ СРЕДСТВА СА ОТ ФОНДА НО НОИ.АКО Е ДОВОЛЕН Т ВАС КАКВО МУ ПРЕЧИДА НЕ ВИ ПРЕКРАТЯВА ДОГОВОРА!?!
студент

Мнениеот Гост » 03 Ное 2005, 20:29

Първото, което трябва да направите е да представите на работодателя си документ, удостоверяващ факта, че сте бременна. Устни договорки в трудовото право не важат.
Защото за момента работодателя Ви всъщност все още не е уведомен.
Оттам нататък вече е въпрос на договорка. По принцип болничните прекъсват изпитателния срок. Т.е. след като изтекат всичките Ви отпуски и болнични, свързани с раждането, ако се върнете на работа, Вие продължавате да сте в изпитателен срок. Докато сте в болничен никой не може да прекрати правоотношението. Ако обаче имате дори и един ден прекъсване в болничните Ви листи - работодателя Ви в този ден може да прекрати договора. В този случай защитата на бременната работничка или служителка не важи.
Гост

Мнениеот Гост » 03 Ное 2005, 21:12

Благодаря на всички за помощта! Документ, удостоверяващ бременността ми, предполагам, че ще мога да представя следващата седмица. При първия преглед бях толкова ентусиазирана, че изобщо не се сетих да взема някакъв документ (само 2 снимки имам ;) ) Ще я свършим и тази работа. :roll: Мисля, че няма да прекъсвам болничните, така че се надявам да нямам проблеми. От тук нататък явно е въпрос на изобретателност от страна на работодателя, ако реши да ме уволни/да прекрати трудовото правоотношение. Ясно е, че начини винаги се намират :roll:
Имам само още един въпрос (обещавам да е последен). Когато се занесе болничният (съпругът ми ще го носи) какъв документ да искаме, за да няма после "изгубен" болничен? Той няма да го носи в централният офис, а в самия обект, в който работя. Управителят няма да е там по това време, но това е единствената възможност да бъде даден болничният лист в 2-дневния срок.
Още веднъж БЛАГОДАРЯ!!! Помогнахте ми невероятно много!!!
Гост

Назад към Трудово право