начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Осигуровки на граждански договор на пенсионер

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осигуровки на граждански договор на пенсионер

Мнениеот pstamenov » 29 Юли 2020, 09:31

Здравейте,

необходима ми е малко информация по следния въпрос:
лице родено преди 1960г., пенсионер сключва граждански договор на половин работно време (4 часа). Заплатата по договора е 500 лева. Върху тази сума, какъв вид осигуровки и колко трябва да плаща? Знам, че има задължително здравно и незадължитено държавното обществено осигуряване, каквото и да значи това :)

Опитах се да намеря инфо във форума или онлайн калкулатор, но без успех.
Всякаква информация ще ми бъде полезна.
Благодаря предварително!
pstamenov
Нов потребител

Re: Осигуровки на граждански договор на пенсионер

Мнениеот jhoro » 29 Юли 2020, 10:56

pstamenov написа:Здравейте,

необходима ми е малко информация по следния въпрос:
лице родено преди 1960г., пенсионер сключва граждански договор на половин работно време (4 часа). Заплатата по договора е 500 лева. Върху тази сума, какъв вид осигуровки и колко трябва да плаща? Знам, че има задължително здравно и незадължитено държавното обществено осигуряване, каквото и да значи това :)
Опитах се да намеря инфо във форума или онлайн калкулатор, но без успех.
Всякаква информация ще ми бъде полезна.
Благодаря предварително!

Здравейте!
Първо едно уточнение - при т.нар. „Граждански договор“ (договор за изработка, договор за поръчка или друго) няма работно време! Наличието на работно време, място, вид работа, продължително и многократно изпълнение ... предполага скрит „Трудов договор“. Инспекция по труда могат да реши, че е налице заобикаляне на законите.
Пп. Казвам „така наречен“, защото понятието „граждански договор“ е измислено. Има „договор по КТ“ и „договор по ЗЗД“.

Ако всичко е „редовно“ и лицето е пенсионер - дължат се задължително Здравни осигуровки 8% и незадължително - за фонд „Пенсии“ 19,8%. Съответно и данък по ЗДДФЛ 10%.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот pstamenov » 29 Юли 2020, 11:45

Здравейте jhoro,

благодаря за бързия отговор! От написаното от Вас разбирам, че задължителните осигуровки са само здравните в размер на 8%, незадължителни фонд „Пенсии“ 19,8%, но последния данък по ЗДДФЛ 10% - той задължителен ли е и върху каква ставка се формира? Питам, тъй като чета, че има връзка с размера на възнаграждението (дали е под или над минималната) и съответно някакво приспадане на нормативно признати разходи - 25%?
Ще съм много благодарен за разяснение и/или конкретна калкулация върху сумата от първия пост.

Благодаря (пак) предварително :)
pstamenov
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 29 Юли 2020, 11:56

pstamenov написа:…но последния данък по ЗДДФЛ 10% - той задължителен ли е и върху каква ставка се формира? Питам, тъй като чета, че има връзка с размера на възнаграждението (дали е под или над минималната) и съответно някакво приспадане на нормативно признати разходи - 25%?
Ще съм много благодарен за разяснение и/или конкретна калкулация върху сумата от първия пост.

Благодаря (пак) предварително :)

Този данък е известен и като „данък общ доход”.
Да - задължителен е. В България няма необлагаем минимум. 5 лева доход - 0,50 лева данък.

При отчисляването (удрържането) и внасянето има два варианта:
1. Лицето (пенсионера) е СОЛ (самоосигуряващо се лице). Тогава Възложителя (не работодател) изплаща цялата сума, а лицето само си декларира обстоятелствата, начислява и внася парите. Тогава има 25% нормативно-признати разходи, но ... месечните и тримесечни сметки са върху цялата сума. НПР се отчита в годишната (изравнителна) декларация по чл. 50.
Сметката е:
- от 500 лв. доход махаме 25% = „База“ 375,00 лв.
- ЗО 8% върху 375 лв. = 30 лв.
- след осигуряването остава „Данъчна основа“ 345 лв.
- данък 34,50 лв.
- чисто - 310,50 (след удръжките) + 125 = 435,50 лева

2. Лицето не е СОЛ. Възложителя удържа и внася:
- ЗО 8% върху 500 лв = 40 лв.
- „Данъчна основа“ = 460 лв.
- данък 46 лв.
- чисто - 414,00 лева

Пп. Ако има и осигуряване за фонд „Пенсии“ 19,8% - тогава „базата“ ще се намали и с тази вноска.
Ппп. Датата на раждане (преди или след 1969 г) влияе само, дали ще е „фонд Пенсии 19,8%“ или „ДОО 14,80% + ДЗПО 5%“. на практика - нищо!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот pstamenov » 29 Юли 2020, 12:20

Здравейте jhoro,

Безкрайно много Ви благодаря за отговора! :P
pstamenov
Нов потребител

Назад към Трудово право