начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Има ли срок за подаване на жалба в полицията

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли срок за подаване на жалба в полицията

Мнениеот princess_d » 03 Окт 2019, 21:16

Случаят при мен е следният:няколко месеца работих в една фирма,която редовно глобяваше колеги несправедливо и без обяснение.Когато усетих,че аз съм следващата просто си взех изработените до момента пари и си тръгнах от работа.В момента шефката ми се опитва да ме обвини,че съм откраднала въпросните пари,подала е жалба в полицията и ме викат да обяснявам писмено случката.Въпросите ми са няколко
1 в какъв срок от събитието тя може да подаде жалба в полицията
2 имат ли право да ме призовават по телефон или трябва да получа редовна призовка
3 до колко време след като съм уведомена и поканена в полицията трябва да ида
4 има ли някаква глоба,ако се явя по-късно,тъй като обясних,че в момента нямам възможност,но ми казаха,че понеделник вече е късно и ще имам глоба за неявяване в срок,който срок никой не ми каза колко е,колкото и да питах.
princess_d
Нов потребител

Re: Има ли срок за подаване на жалба в полицията

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Окт 2019, 02:31

Ако това - което казвате е чиста монета - тоест - явно не е така - защото защо ще Ви клепат на МВР - за какво и т.н. Вие си знаете - но простият отговор е - няма срокове, глоба може - може и принудително водене.

Можете да извикате адвокат на разпита - или както казват - обяснения. Тогава - обаче - няма да Ви се зарадват и ще се натегнат още повече.

Общо взето - какво целите с отлагането на разпита.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ina53 » 04 Окт 2019, 10:19

Здравейте, постъпили сте глупаво. Трябвало е да си пуснете предизвестие, както си е процедурата по Кодекса на труда за напускане на работа. Ако Ви дължат пари, то си има способи да ги получите по законен начин и има институции, които ще Ви съдействат за това. Като сте взели пари, дори и да мислите, че Ви се дължат сте извършили кражба. Това е наказуемо по чл. 194 или сл. от Наказателния кодекс. Трябва да върнете парите, за да имате шанс да се разберете с работодателя и да не Ви осъдят за това. На въпросите Ви:
1. Ако е престъпление по Наказателния кодекс няма определен срок за подаването на жалба, може да се подаде по всяко време, след узнаването на факта на престъплението, стига да не е изтекъл давностния срок за престъплението;
2.Имат право да призовават по всякакъв начин, правят го по тел., защото е по- бързо. Устното призоваване по тел. се оформя в писмен документ, който може без проблем да послужи на призоваващия;
3. Трябва да отидете в точния ден и час на призоваване, а ако няма такъв, според каквото се уговорите с призоваващия Ви;
4. Има административна глоба, а могат и да ви доведат принудително или обявят за общодържавно издирване.
Ваше право е да се явите и да откажете да давате обяснения. Но в конкретния случай, според мен е най- добре да върнете сумата с двустранно подписана разписка или протокол и да се прекрати преписката срещу Вас по молба на работодателя Ви.
ina53
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 17 Окт 2019, 04:11

princess_d написа:Случаят при мен е следният:няколко месеца работих в една фирма,която редовно глобяваше колеги несправедливо и без обяснение.Когато усетих,че аз съм следващата просто си взех изработените до момента пари и си тръгнах от работа.В момента шефката ми се опитва да ме обвини,че съм откраднала въпросните пари,подала е жалба в полицията и ме викат да обяснявам писмено случката.Въпросите ми са няколко
1 в какъв срок от събитието тя може да подаде жалба в полицията
2 имат ли право да ме призовават по телефон или трябва да получа редовна призовка
3 до колко време след като съм уведомена и поканена в полицията трябва да ида
4 има ли някаква глоба,ако се явя по-късно,тъй като обясних,че в момента нямам възможност,но ми казаха,че понеделник вече е късно и ще имам глоба за неявяване в срок,който срок никой не ми каза колко е,колкото и да питах.

1/ Давностен срок за престъпния от общ характер. (6 месеца за НЧХД)
2/ Да. Имат право.
3/ На датата, часа и мястото, където и когато Ви призовават.
4/ Има. Следва втора призовка, втора глоба, арест (с или без издирване).
Приемайте всяка призовка от полицията сериозно и не се явявайте неподготвени на разпит. Получите ли призовка за разпит в качеството на обвиняем, се препоръчва да си наемете адвокат. Като обвиняем Вие не познавате доказателствата по делото. Вашият адвокат може да се запознае с материалите по делото и да изгради Вашата стратегия на защита. Тъй като разпитът пред полицията поставя основите на по-нататъшното наказателно производство, е много важно да не допускате грешката да давате безразборни показания. В повечето случаи, последиците са непоправими и фатални. :D
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право