начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Срок за връчване на НП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за връчване на НП

Мнениеот onesible » 23 Апр 2015, 19:12

Здравейте .Обръщам се към вас за помощ тъй като не съм запознат .

На 01.10.2014 Претърпях катастрофа без пострадали ,а само със материални щети по двете коли .Взеха ми талона и ми написаха акт на следващия ден .Протокола за ПТП-то гласеше ,че аз съм виновен ,но бях със сътресение и не си спомнях нищо от катастрофата и поради това си мислих ,че са претупали набързо нещата и просто не можех да повярвам ,че съм станал причина за ПТП .Не подписах акта ,защото смятах да обжалвам и сега нямам копие от него и следователно не мога да шофирам .В последствие от познат ,който е видял всичко разбрах ,че аз съм виновен и се отказах да обжалвам .На 03.12 .2014 пристигна постановление от съда ,което гласеше ,че до съдебното производство срещу мен е прекратено .

Живея в малък град и не ми пречи да вървя пеша до работа ,но имам здравословни проблеми и често ми се налага да пътувам до Варна ,а както разбирате е много трудно да съчетая пътуването с автобус до Варна и работата си въпреки че съм на смени.

От Януари месец ме разиграват като ме карат да ходя през седмица да проверявам .Преди няколко седмици ми казаха ,че имали проблеми със системата от ДВА месеца .След това ходих отново и се оказа че "шефа" е в отпуска до 22.04.2015 и всичко ми е готово ,но трябва той да го разпише .Вчера отново ми заявиха ,че НП-то не е готово и вече ми писна.
Въпросът ми е :Има ли някакъв срок в ,който трябва да ми се връчи НП и ако има от кога започва да тече .

Благодаря предварително .
onesible
Нов потребител

Re: Срок за връчване на НП

Мнениеот sasko12345 » 24 Апр 2015, 11:43

Ако НП не ти се връчи до 3 години от писането на акта изтича абсолютна дваност и горят. Ако не се подпишеш могат да ти връчат по чл 58 (2) от ЗАНН което често правят в разрез с закона. Карай си така ако книжката ти е валидна и си вземи само копие от акт-а
sasko12345
Потребител

Мнениеот onesible » 24 Апр 2015, 13:12

sasko12345 написа:Ако НП не ти се връчи до 3 години от писането на акта изтича абсолютна дваност и горят. Ако не се подпишеш могат да ти връчат по чл 58 (2) от ЗАНН което често правят в разрез с закона. Карай си така ако книжката ти е валидна и си вземи само копие от акт-а

Благодаря за отговора ,но ми казаха че след като не съм го подписал ,нямат право да ми дадат копие.Това вярно ли е ?
onesible
Нов потребител

Мнениеот sasko12345 » 27 Апр 2015, 12:11

Моя случай е същия повдигнал съм 9 дела.

Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

Ако не си си сменял адреса немогат да ти го връчат без подпис отиваш вадиш си свидетелство за постоянен адрес струва 2 лв и с жалбата се подава в КАТ. После чакаш много време може и над 6 месеца да се точи докато се повдигне дело. Просто КАТ не спазват закона и ти го връчват е така.
А за копие трябва да ти дадът ако неискат отиваш с двама свидетели които не са твой роднини да чуят как служителката ти отказва записвате и имена и длъжност и това се ползва като доказателство че не ти дават НП.
sasko12345
Потребител

Мнениеот chinchilla » 10 Май 2015, 18:26

sasko12345 написа:Ако НП не ти се връчи до 3 години от писането на акта изтича абсолютна дваност и горят. Ако не се подпишеш могат да ти връчат по чл 58 (2) от ЗАНН което често правят в разрез с закона. Карай си така ако книжката ти е валидна и си вземи само копие от акт-а

Глупости на търкалета. Ако в срок от 6 ( шест ) месеца не ти е написано НП в и не присъства в КАТ по съответното местоживеене, то акто отпада. Ако , обаче има НП, но ти просто не си го получил, може и след 10 години да го получиш, давност няма. Има презумпция за служебно връчване, която не се спазва от никой. Аз съм получавал НП-та в КАТ София 5 години след написване на акта, които се водят невръчени. Давността от 2 плюс 1 година започват да текат седем дена след връчването на НП ( 7 дни е срока за обжалване )
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 10 Май 2015, 20:17

По-скоро е важна давността за наказателно преследване...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот sasko12345 » 11 Май 2015, 10:30

Аз по едно от мойте дела вече имам оправдателна присъда. КАТ твърдеше че са ми връчили НП по чл 58 ал 2 съда каза че това е невъзможно и ме оправда. Остават още 8 дела. Сега могат ли КАТ пак да ми го връчат по редовния начин същото НП или нямат право пак да се опитват.
sasko12345
Потребител

Мнениеот bobi9 » 11 Май 2015, 12:05

Еййй,не се чете и т'ва си е. Да има давност за невръчване на наказателно постановление. Но не е в ЗАНН. И понеже законодателят е пропуснал да уреди този въпрос там,се прилагат разпоредбите от НК. чл.80. 3г. е,в зависимост от спирането и прекъсването е 4,5г. Има практика на съда по този въпрос колкото искаш. ИЗвършителите на административни нарушения по ЗДВП,не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно положение от извършителите на престъпления. Отделно не връчването на АУАН-а е основание за отмяна на НП. Длъжни са да ти дадат копие и без да подписваш акта. Ако не са ти дали,обжалвай ще падне поради обстоятелството,че ти е нарушено правото на защита.
bobi9
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 11 Май 2015, 18:28

sasko12345 написа:Аз по едно от мойте дела вече имам оправдателна присъда. КАТ твърдеше че са ми връчили НП по чл 58 ал 2 съда каза че това е невъзможно и ме оправда. Остават още 8 дела. Сега могат ли КАТ пак да ми го връчат по редовния начин същото НП или нямат право пак да се опитват.

Искаш да повториш делото ли? Нали си оправдан? А и след като съда те е оправдал, значи е счел жалбата за подадена в срок поради нередовно връчване на НП и е решил спора по същество, така ли е ? Между другото - решението влезнало ли е в сила или се очаква евентуално обжалване от страна на КАТ?
jorko_gt
Потребител

Мнениеот sasko12345 » 14 Май 2015, 17:47

KAT могат да обжалват обаче аз се чудя имат ли право да ми връчат за този акт друго НП по чл58 защото в решението на съда пише . За НП не е спазена процедурата по чл58 ал 2 и затова се анулира.
sasko12345
Потребител

Мнениеот chinchilla » 14 Май 2015, 19:23

Не могат
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 14 Май 2015, 19:49

sasko12345 написа:KAT могат да обжалват обаче аз се чудя имат ли право да ми връчат за този акт друго НП по чл58 защото в решението на съда пише . За НП не е спазена процедурата по чл58 ал 2 и затова се анулира.

Можеш ли да цитираш дословно мотивите или да щракнеш нещо снимка? :roll:
jorko_gt
Потребител

Назад към Наказателно право