начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Връщане след претърсване и изземване

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане след претърсване и изземване

Мнениеот dobrikovachev » 20 Ное 2014, 03:28

Здравейте,
става дума за компютри и други вещи иззети по досъдебно производство срещу неизвестен извършител, в което съм свидетел и което вече е прекратено.
Подадена е молба за връщането им съгласно чл. 111 НПК. Десет дни без отговор, при неофициален разговор прокурорът(първа инстанция окръжна) каза, че вещите са приобщени като доказателства към друго дело на друга прокуратура(районна) за нелицензиран(уж) софтуеър, там ми пратили молбата
Та така 10 дни без отговор на молбата и явно за неопределен бъдещ период. Не издават постановление, което мога да обжалвам пред съда одобрил претърсването.
Що се прави в такъв случай според вас?
dobrikovachev
Младши потребител

Re: Връщане след претърсване и изземване

Мнениеот dobrikovachev » 20 Ное 2014, 15:15

Така, пристигна постановление от районния прокурор, позовава се на чл. 111 НПК, че са доказателство по негово си дело и ще останат до края.
Районния прокурор нито съм го питал, нито съм чакал да ми отговаря, нито ми е вземал вещите, нито нищо...
Постановлението е от него. Окръжния мълчи. Как да обжалбвам постановлението на районния като не съм го питал нищо? И как да обжалвам постановлението на окръжния, след като не е издал такова? Каква е тая цялата работа не зная...
dobrikovachev
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 20 Ное 2014, 15:32

dobrikovachev написа:Здравейте,
става дума за компютри и други вещи иззети по досъдебно производство срещу неизвестен извършител, в което съм свидетел и което вече е прекратено.
Подадена е молба за връщането им съгласно чл. 111 НПК. Десет дни без отговор, при неофициален разговор прокурорът(първа инстанция окръжна) каза, че вещите са приобщени като доказателства към друго дело на друга прокуратура(районна) за нелицензиран(уж) софтуеър, там ми пратили молбата
Та така 10 дни без отговор на молбата и явно за неопределен бъдещ период. Не издават постановление, което мога да обжалвам пред съда одобрил претърсването.
Що се прави в такъв случай според вас?

dobrikovachev написа:Така, пристигна постановление от районния прокурор, позовава се на чл. 111 НПК, че са доказателство по негово си дело и ще останат до края.
Районния прокурор нито съм го питал, нито съм чакал да ми отговаря, нито ми е вземал вещите, нито нищо...
Постановлението е от него. Окръжния мълчи. Как да обжалбвам постановлението на районния като не съм го питал нищо? И как да обжалвам постановлението на окръжния, след като не е издал такова? Каква е тая цялата работа не зная...

:idea: :!: :arrow: Обжалвате полученото Постановление на РП пред съответния първоинстанционен съд, т.е. ако Постановлението е на СРП :arrow: обжалвате го пред СРС.

НПК - Чл. 111. (1) Веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство.
(2) Предметите, иззети като веществени доказателства, с разрешение на прокурора могат да бъдат върнати на правоимащите, от които са отнети, преди да завърши наказателното производство, само когато това няма да затрудни разкриването на обективната истина и не са предмет на административно нарушение.
(3) Отказът на прокурора по ал. 2 може да бъде обжалван от правоимащото лице пред съответния първоинстанционен съд. Съдът се произнася по жалбата в тридневен срок от постъпването й еднолично в закрито заседание с определение, което е окончателно.
Последна промяна georgiev_sfbg на 20 Ное 2014, 22:31, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот dobrikovachev » 20 Ное 2014, 21:00

Не бях достатъчно обстоятелствен в предишните публикации.

Декември 2013
Претърсване и изземване разрешено от окръжен съдия, поискано от окръжен прокурор, .
ДАНС изземват компютър, лаптоп, ipod, рутер, карта памет от фотоапарат.
Призован съм като свидетел(заедно с баща ми, нямаме представа за какво престъпление става въпрос).
Досъдебно производство №1/2013 със срок на разследване 2 месеца.

Февруари 2014
Разследването е удължено с разрешение на главния прокурор с още 2 месеца.

Октомври 2014
В неофициален разговор с окръжния прокурор бях уведомен, че досъдебното производство е прекратено, но
на единия компютър има нелицензиран софтуеър, и някой ще бъде съден, но като му дойдела музата да пише ще ги прати на районния прокурор, поради компетентността спрямо такова престъпление.

Ноември 2014
Подадох молба до окръжна прокуратура вещите да ни бъдат върнати, тъй като най-вероятно вече не са нужни.

20 Ноември 2014
Получих постановление от районна прокуратура, че ще бъдат използвани като доказателство по ДП №3/2014.

За най-сигурно обмислям да се жалвам и пред районен, и пред окръжен съд. Пред районен срещу постановлението издадено без да съм искал нищо от тях, пред окръжния срещу мълчаливия отказ да ни върнат вещите. Какво мислите?
dobrikovachev
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 20 Ное 2014, 22:19

dobrikovachev написа:Не бях достатъчно обстоятелствен в предишните публикации.

Декември 2013
Претърсване и изземване разрешено от окръжен съдия, поискано от окръжен прокурор, .
ДАНС изземват компютър, лаптоп, ipod, рутер, карта памет от фотоапарат.
Призован съм като свидетел(заедно с баща ми, нямаме представа за какво престъпление става въпрос).
Досъдебно производство №1/2013 със срок на разследване 2 месеца.

Февруари 2014
Разследването е удължено с разрешение на главния прокурор с още 2 месеца.

Октомври 2014
В неофициален разговор с окръжния прокурор бях уведомен, че досъдебното производство е прекратено, но
на единия компютър има нелицензиран софтуеър, и някой ще бъде съден, но като му дойдела музата да пише ще ги прати на районния прокурор, поради компетентността спрямо такова престъпление.

Ноември 2014
Подадох молба до окръжна прокуратура вещите да ни бъдат върнати, тъй като най-вероятно вече не са нужни.

20 Ноември 2014
Получих постановление от районна прокуратура, че ще бъдат използвани като доказателство по ДП №3/2014.

За най-сигурно обмислям да се жалвам и пред районен, и пред окръжен съд. Пред районен срещу постановлението издадено без да съм искал нищо от тях, пред окръжния срещу мълчаливия отказ да ни върнат вещите. Какво мислите?

:idea: :arrow: Подайте Молба, вещите Ви, да бъдат върнати :arrow: до РП.
:idea: :arrow: Обжалвайте евентуално получено (в бъдеще време) Постановление на РП - за ОТКАЗ :arrow: пред съответния районен съд.

НПК - Чл. 111. (1) Веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство.
(2) Предметите, иззети като веществени доказателства, с разрешение на прокурора могат да бъдат върнати на правоимащите, от които са отнети, преди да завърши наказателното производство, само когато това няма да затрудни разкриването на обективната истина и не са предмет на административно нарушение.
(3) Отказът на прокурора по ал. 2 може да бъде обжалван от правоимащото лице пред съответния първоинстанционен съд. Съдът се произнася по жалбата в тридневен срок от постъпването й еднолично в закрито заседание с определение, което е окончателно.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот dobrikovachev » 21 Ное 2014, 01:30

Районната прокуратура издаде вече постановление за отказ без да съм подавал молба до тях.
dobrikovachev
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 21 Ное 2014, 13:08

dobrikovachev написа:Районната прокуратура издаде вече постановление за отказ ...

:idea: :!: :arrow: Обжалвате полученото Постановление на РП пред съответния първоинстанционен съд, т.е. ако Постановлението е на СРП :arrow: обжалвате го пред СРС.

georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право