начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дебитна карта

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дебитна карта

Мнениеот stefan_kol » 02 Окт 2014, 11:50

Здравейте.
Един ден ми звънят от РПУ да давам обяснение за дебитна карта която е на мое име и от която са теглени пари неправомерно няколко пъти. Обясних им, че тази карта не е в мен и не съм сигнализирала, че е изгубена защото когато ми се обадиха установих това.Последният ми спомен е,че я бях оставила заедно с писмото с ПИН кода на шкафа в стаята ми. Пускаха ми записи от банкоматите на хората които са теглили пари, за да кажа дали ги познавам. Въпросът е че банката можела да си иска парите от мен защото картата е на мое име.Какво може да стане не знам и се притеснявам? Как да постъпя?
stefan_kol
Нов потребител

Re: Дебитна карта

Мнениеот ivanov_p » 02 Окт 2014, 12:08

Това в какъв период от време става? Ще е трудно да се убедят разследващите, че 2-3 или повече месеци не сте се сетили за картата, а и при гражданско дело ще звучи несериозно, всеки е длъжен да се грижи за делата си. Това може да мине за период от няколко дни или седмица-две, но едва ли за многократни тегления в продължение на много месеци или години.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот stefan_kol » 02 Окт 2014, 12:15

Периода е около 3 седмици.
stefan_kol
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 02 Окт 2014, 16:14

Чакайте сега, нали става въпрос за дебитна карта. Нали не бъркам, но ако картата е дебитна парите вътре са си ваши? Какво има да си иска банката освен ако не сте сключили някакъв договор за овърдрафт. Да ви питам също като казвате в шкафа на стаята ми за каква стая става въпрос? Офис където работят много хора, офис лично ваш или нещо друго? 3 седмици картата не е проверена нито веднъж от вас .. ето на кратко някои от текстовете в общите условия на повечето банки в такива ситуации:

В случай на загуба или кражба на Карта .. Незабавно да информира Банката чрез Център за контакт с клиенти по един от посочените начини, които са на разположение 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

-За кражбата/загубата на Картата Оправомощеният държател трябва да информира местната полиция,
от която да получи документ за инцидента.
-Оправомощеният държател на основната карта носи отговорност за евентуални щети и загуби от
неправомерното използване на картата до момента на полученото в Банката уведомление за
блокирането й.
-В срок от 5 (пет) дни след извършеното уведомление, Оправомощеният държател следва да подаде в
Банката писмено Искане за блокиране на Картата с описание на инцидента.

Задължения и права на Оправомощения държател:
Да пази в тайна своя ПИН код и секретна парола за плащания в Интернет, както и картовите си данни,
като предприеме всички необходими мерки срещу узнаването му (картата с паролата на едно място определено улеснява злоупотребата), в това число и при въвеждането му
по време на транзакция, и предотврати всякакъв достъп и ползване на банковата си карта от трети
лица;
Банката разглежда всички транзакции с картата като осъществени със знанието и
съгласието на Оправомощения държател освен в случаите на подадено писмено
възражение от последния и представени от него безспорни доказателства за това. Банката не носи
отговорност за загуби за Оправомощения държател, причинени от използване на Картата, ако преди
да бъде уведомена от Оправомощения държател за унищожаване, изгубване, кражба, отнемане,
подправяне или използване по друг неправомерен начин на Картата, включително и от неправоимащо
лице, добросъвестно е изпълнила и осчетоводила наредените й с Картата операции
, резултатът и
щетите от които в посочените хипотези остават за сметка на Оправомощения държател.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот stefan_kol » 04 Окт 2014, 11:32

Да картата е дебитна, но аз нямах пари в нея, а са теглени пари неправомерно. Въпросът ми е защо след като имат записи на хората които са извършили това не си ги искат от тях. И какво може да последва за мен,как да постъпя незнам.
stefan_kol
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Окт 2014, 11:58

Вариантите са два: признаваш си или не правиш нищо, каквото е писано става.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 06 Окт 2014, 10:18

Да картата е дебитна, но аз нямах пари в нея, а са теглени пари неправомерно.
Или аз бъркам принципа на дебитните карти или не знам... Не е ли вярно, че за да се теглят пари от дебитната карта в сметката, към която е свръзана пластиката трябва да има някаква наличност като тази наличност представлява ваше вземане към банката - т.е тази сума не е собственост на банката. Ако в сметката няма пари то няма какво да се тегли, защото нали е ясно - при покупки или тегления, за разлика от кредитната карта, сумата не се изважда от лимита отпуснат от кредитната компания или банката (т.е парите са на банката), а директно от банковата сметка или друга предплатена сметка на картодържателя (т.е парите са на картодържателя или поне не са на банката). Не е отговор на въпроса ви, но ми стана любопитно просто, защото не разбирам какви пари и на какво основание банката претендира от вас.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Окт 2014, 13:26

Някои банки предлагат "дебитни карти с овърдрафт" - нямам идея какво значи това, вероятно поредното българско нововъведение...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 06 Окт 2014, 16:11

Това си мислех и аз, но понеже също питах за овърдрафт и човекът не потвърди .. та останах с впечатление, че не става въпрос за това, но може просто да не ми е отговорил директно. То не че има голямо значение за отговора на въпроса предвид задълженията му като картодържател, но ми стана интересно.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот doc03 » 06 Окт 2014, 20:30

""Картодържателят е длъжен да съхранява Картата на място, недостъпно за трети лица, различно от това, където се съхранява ПИН-кодът, да я пази от въздействието на магнитни и други вредоносни носители, както и да извършва всякакви други действия, чрез които да я пази от горепосочените рискове и да не извършва никакви действия, както и да не допуска бездействие, които позволяват настъпването на горепосочените рискове.""

Извадка от моя договор за дебитна карта ...

П.П.
stefan_kol написа:...Последният ми спомен е,че я бях оставила заедно с писмото с ПИН кода на шкафа в стаята ми. ...

Има едно лекарство - "Анти ТПЗ-ин". Дефицитно е. (Това в случай, че някой се върже на цитата)

... а колко букви се изписаха ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот sinionebe » 08 Окт 2014, 01:23

Ах те унищожиха света, пък какво остава за едни пари - много ясно, че ще ти ги откраднат.
sinionebe
Младши потребител

Назад към Наказателно право