начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Споразумение по НОХД - как?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Споразумение по НОХД - как?

Мнениеот krastinko » 16 Ное 2013, 15:07

Подадох жалба до прокуратурата за извършено престъпление по чл. 172а от НК за използване на мои авторски произведения без съгласието ми срещу управителя на издателството, което ги беше публикувало. След като е бил разпитан (предполагам от разследващите), управителят се свърза с мен и ми предложи да постигнем споразумение, за да не се стига до съд. Въпросът ми е, ако параметрите на споразумението, което ще ми предложи ме устройват, как може да стане то? Адвокатът, който ме представлява, никога не се е занимавал с наказателни дела и няма практика в тази област. Четохме заедно чл. 381 и 382 от НПК.Ясно е, че не мога просто да си оттегля жалбата, но мога ли да изпратя на прокурора евентуално подписано споразумение между нас и той длъжен ли е в този случай да го предложи на съда или не?
И още нещо - може ли управителят на издателството да сключи споразумение с прокуратурата без моето съгласие? Защото чак в чл. 384 на НПК се казва, че за споразумението е нужно съгласието на всички страни, но това важи чак ако влезе в съдебна фаза.
krastinko
Младши потребител

Re: Споразумение по НОХД - как?

Мнениеот ilian_todorov » 16 Ное 2013, 19:35

Аз съм лаик в тази област, но ще се опитам да ти дам съвет.
Договорете се за сума и след като я получиш оттегли жалбата си?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 17 Ное 2013, 17:23

krastinko написа:Подадох жалба до прокуратурата за извършено престъпление по чл. 172а от НК за използване на мои авторски произведения без съгласието ми срещу управителя на издателството, което ги беше публикувало. След като е бил разпитан (предполагам от разследващите), управителят се свърза с мен и ми предложи да постигнем споразумение, за да не се стига до съд. Въпросът ми е, ако параметрите на споразумението, което ще ми предложи ме устройват, как може да стане то? Адвокатът, който ме представлява, никога не се е занимавал с наказателни дела и няма практика в тази област. Четохме заедно чл. 381 и 382 от НПК.Ясно е, че не мога просто да си оттегля жалбата, но мога ли да изпратя на прокурора евентуално подписано споразумение между нас и той длъжен ли е в този случай да го предложи на съда или не?
И още нещо - може ли управителят на издателството да сключи споразумение с прокуратурата без моето съгласие? Защото чак в чл. 384 на НПК се казва, че за споразумението е нужно съгласието на всички страни, но това важи чак ако влезе в съдебна фаза.

Ето затова полиция, прокуратура и съд са толкова нечовешки натоварени ...
всеки първо действа, после мисли!!
Защо не се съврзвахте с издателя ПРЕДИ да подадете жалбата, сега вече е късно за каквото и да е било
(ако предположим, че е образувано досъдебно производство)
Прокуратурата ще повдигне обвинение, а съда ще осъди издателя, това е...
marek972
Потребител

Мнениеот krastinko » 17 Ное 2013, 18:50

Не сте прав, Марек.
Разбира се, че първо се свързах с издателя и се опитах да уредя нещата по човешки. Но той само ми се изсмя, че тези авторски права били голяма глупост. След това заведох ГРАЖДАНСКИ иск срещу фирмата на издателя. Той светкавично продаде фирмата си на един малограмотен и безимотен човек от някакво село. Всъщност имам съмнения кой на кого е платил, за да стане тази "продажба". Така че това беше последният ми ход. Ако смятате, че съм имал още някаква възможност да действам по още някакъв начин, преди да подам жалба до прокуратурата, може да го споделите с мен, защото нито аз, нито адвоката ми се сетихме.
krastinko
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 16 Яну 2014, 21:40

krastinko написа:... мога ли да изпратя на прокурора евентуално подписано споразумение между нас ...

Не!

krastinko написа:...и той длъжен ли е в този случай да го предложи на съда ...

Не!

krastinko написа:...може ли управителят на издателството да сключи споразумение с прокуратурата без моето съгласие? ...

Да - в ДСП!

:idea: :arrow: Във Вашия случай, наказателното преследване е от общ характер.
:idea: :arrow: Във Вашия случай, наказателно преследване от общ характер, може да се възбуди по жалба на пострадалия (каквато сте подали и Вие), но не може да се прекрати по негово искане (т.е. по Ваше искане)!

:!: :idea: :arrow:
http://srs.justice.bg/old/45/page.html

НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА

Делят се на дела от общ характрер (НОХД), когато държавата обвинява някого в престъпление, чрез обвинителен акт, подготвен от прокуратурата. Преди делото да влезе в съда, процесът минава през задължителната досъдебна фаза – предварително разследване.

Когато става дума за по-леко наказуеми престъпления, с по-ниска обществена опасност, е предвидено пострадалият сам да може да бъде инициатор на процеса и да заведе наказателно дело от частен характер (ЧХ).
Пример:
Вие обвинявате съседа си, че ви е ударил шамар или че Ви е обидил и наклеветил. Тогава няма участие на прокурор и няма досъдебна фаза.

Наказателните частни дела (ЧД) са процеси по налагане мярка за неотклонение или за настаняване на хора за принудително лечение в болнично заведение.

Когато различни органи на държавната администрация санкционират граждани или юридически лица за тяхно протиоправно поведение, те имат право да обжалват пред съда. Тогава се образува наказателно дело от административен характер (АХ). Това са делата за пътно-транспортни проишествия, неплатени данъци, неуредени сметки за парно, ток, вода, телефон и т.н.

При извършване на престъпление прокуратурата образува наказателно производство, което протича в две фази - досъдебна и съдебна.

Досъдебното производство може да протече в две форми - предварително производство, при което разследването се води от следовател, и полицейско производство, при което разследващ орган е дознател – служител на МВР. Ръководството и контрола по отношение на всяко досъдебно производство се извършва от съответната прокуратура. Досъдебната фаза приключва с изготвяне на обвинителен акт от органите на прокуратурата.

Съдебното производство се образува от съда след като прокурорът предяви обвинителен акт. Прокурорът и обвиняемият могат поотделно да представят доказателства преди първото съдебно заседание. Съдът събира и проверява всички представени доказателства. Следват съдебните прения и се дава последна дума на подсъдимия. Съдът решава дали подсъдимият е виновен и постановява присъдата. Тя подлежи на обжалване или протест от страна на прокурора пред второинстанционния съд в 15-дневен срок.

В съдилищата се образуват и наказателни производства въз основа на частна тъжба от пострадалия. Този вид дела се допускат само при престъпленията, определени със закон (такива са делата за обида, клевета, лека телесна повреда, кражба, извършена от съпруг или от роднини). Тук няма досъдебно производство и не участва прокурор.

http://srs.justice.bg/old/45/page.html
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право