Здравейте на 21 години съм и не разбирам много и ако може да ми дадете някакъв съвет или да ми кажете какво примерно би могло да стане. Преди 4 месеца бях с 2-ма мой приятели който единия от тях взе 20 лева. От едно момче това момче пусна жалба обаче 2-те момчета казват че съм бил аз. Пострадалото момче нито е бито нито му е правено нещо. Просто тези 2-те момчета който са обвиняеми + и аз със тях. А пак те искат да си измият ръцете просто с мене защото те са от малки приятели а пак аз ги познавам от има няма 1 година.. Викаха ме на разпит като свидетел а като отидох там ми казаха че съм обвиняем.. Сега мисля да съдя 2-те момчета за лъжесвидетелство може ли да ми кажете дали би станало нещо или изобщо да не си правя труда да плащам на адвокат който няма да направи нищо по въпроса. И исках да ви питам според вас дали биха вкарали човек в затвора за 20 лева. Не съм съден до сега
Моля ви някой да ми обясни нещо защото ми е много гадно никой не може да ми обясни!
Извинявам се ако това не е мястото на темата просто не знам къде трябва да пиша.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 04:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
биха ли вкарали човек в затвора за 20 лева?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: биха вкарали човек в затвора за 20 лева?
jika91 написа:Здравейте на 21 години съм и не разбирам много и ако може да ми дадете някакъв съвет или да ми кажете какво примерно би могло да стане. Преди 4 месеца бях с 2-ма мой приятели който единия от тях взе 20 лева. От едно момче това момче пусна жалба обаче 2-те момчета казват че съм бил аз. Пострадалото момче нито е бито нито му е правено нещо. Просто тези 2-те момчета който са обвиняеми + и аз със тях. А пак те искат да си измият ръцете просто с мене защото те са от малки приятели а пак аз ги познавам от има няма 1 година.. Викаха ме на разпит като свидетел а като отидох там ми казаха че съм обвиняем.. Сега мисля да съдя 2-те момчета за лъжесвидетелство може ли да ми кажете дали би станало нещо или изобщо да не си правя труда да плащам на адвокат който няма да направи нищо по въпроса. И исках да ви питам според вас дали биха вкарали човек в затвора за 20 лева. Не съм съден до сега
Моля ви някой да ми обясни нещо защото ми е много гадно никой не може да ми обясни!
Извинявам се ако това не е мястото на темата просто не знам къде трябва да пиша.
Взели са му само 20 лв., по всяка вероятност защото, пострадалият не е имал повече в себе си...
След като вече си привлечен, като обвиняем, задължително си наеми адвокат!
До колкото разбирам, ти е наложена и мярка за неотклонение - подписка...
Какво обвинение ти е повдигнато по НК?
Ако "20-те лева", са отнети със сила и/или заплашване (а това със сигурност 99,99% е така), то случая е мноого сериозен...
НК - Чл. 198. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои, като употреби за това сила или заплашване, се наказва за грабеж с лишаване от свобода от три до десет години.
(2) Под заплашване се разбира застрашаване с такова непосредствено деяние, което излага на тежка опасност живота, здравето, честта или имота на заплашения или на друго някое присъствуващо лице.
(3) Грабеж е и всяка кражба, при която завареният на мястото на престъплението употреби сила или заплашване, за да запази владението върху откраднатата вещ.
(4) Грабеж има и когато за отнемане на вещта лицето е било приведено в безсъзнание или поставено в беззащитно състояние.
НК - Чл. 199. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) За грабеж на вещи:
1. в големи размери;
2. извършен от две или повече лица, сговорили се предварително да вършат кражби или грабежи;
3. придружен с тежка или със средна телесна повреда;
4. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) представляващ опасен рецидив;
5. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) извършен от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група,
(изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) За грабеж на движима вещ:
1. придружен с тежка или със средна телесна повреда, от които е последвала смърт;
2. придружен с убийство или с опит за убийство;
3. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) в особено големи размери, ако деецът е бил въоръжен, наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдът може да постанови и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.
НК - Чл. 200. За приготовление към грабеж по чл. 198 наказанието е лишаване от свобода до две години, а по чл. 199 - лишаване от свобода до три години.
Последна промяна georgiev_sfbg на 20 Мар 2013, 17:21, променена общо 2 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Ами 20-те лева не са отнети със заплаха или бой... Еми едното момче му отвори джоба и си ги взе. А пък на това момче дето взе 20-те лева баща му е полицай и малко или много той е със връзки и сега тея 2-те момчета се опитват да натопят мене.. Вклучително аз искам само да знам дали за 20 лева дали наистина може да лежиш зад решетките?
- jika91
- Нов потребител
jika91 написа:Ами 20-те лева не са отнети със заплаха или бой... Еми едното момче му отвори джоба и си ги взе. А пък на това момче дето взе 20-те лева баща му е полицай и малко или много той е със връзки и сега тея 2-те момчета се опитват да натопят мене.. Вклучително аз искам само да знам дали за 20 лева дали наистина може да лежиш зад решетките?
Ясно! Значи е със сила! (Дори и да не ти харесва - така се тълкува!)
П.П. ...И не е имал повече - затова са му отнели само 20 лв. ...
Наеми си адвокат - възможно по-скоро!
П.П. ...Колкото до "затвора" - има доста време, за да стигнеш до там...
По-долу съм ти посочил възможните хипотези.
НК - Чл. 198. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои, като употреби за това сила или заплашване, се наказва за грабеж с лишаване от свобода от три до десет години.
(2) Под заплашване се разбира застрашаване с такова непосредствено деяние, което излага на тежка опасност живота, здравето, честта или имота на заплашения или на друго някое присъствуващо лице.
(3) Грабеж е и всяка кражба, при която завареният на мястото на престъплението употреби сила или заплашване, за да запази владението върху откраднатата вещ.
(4) Грабеж има и когато за отнемане на вещта лицето е било приведено в безсъзнание или поставено в беззащитно състояние.
НК - Чл. 199. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) За грабеж на вещи:
1. в големи размери;
2. извършен от две или повече лица, сговорили се предварително да вършат кражби или грабежи;
3. придружен с тежка или със средна телесна повреда;
4. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) представляващ опасен рецидив;
5. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) извършен от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група,
(изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) За грабеж на движима вещ:
1. придружен с тежка или със средна телесна повреда, от които е последвала смърт;
2. придружен с убийство или с опит за убийство;
3. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) в особено големи размери, ако деецът е бил въоръжен, наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдът може да постанови и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.
НК - Чл. 200. За приготовление към грабеж по чл. 198 наказанието е лишаване от свобода до две години, а по чл. 199 - лишаване от свобода до три години.
Какво обвинение ти е повдигнато? Кои членове от НК, са посочени в ОА?
РЕШЕНИЕ № 199 ОТ 06.07.1995 Г. ПО Н. Д. № 509/94 Г., I Н. О. НА ВС
ПРИ ГРАБЕЖА НЕ Е НЕОБХОДИМО ВСЕКИ ОТ СЪИЗВЪРШИТЕЛИТЕ ДА УЧАСТВА НЕПОСРЕДСТВЕНО В ПРИНУДАТА ДОСТАТЪЧНО Е СЪЗНАНИЕТО ИМ, ЧЕ ТЕ ДЕЙСТВАТ ЗАЕДНО ЗА ПОСТИГАНЕ НА РЕЗУЛТАТА ОТ ОБЩАТА ИМ ДЕЙНОСТ.
РЕШЕНИЕ № 390 ОТ 17.07.1995 Г. ПО Н. Д. № 109/95 Г., II Н. О. НА ВС
ПРИ ГРАБЕЖ НАСИЛИЕТО МОЖЕ ДА ПРЕДСТАВЛЯВА КАКТО ФИЗИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ВЛАДЕЛЕЦА, ТАКА И УПОТРЕБА НА СИЛА, НАСОЧЕНА КЪМ ПРЕКЪСВАНЕ ФАКТИЧЕСКОТО ДЪРЖАНЕ НА ВЕЩТА ОТ НЕЙНИЯ ВЛАДЕЛЕЦ.
РЕШЕНИЕ № 563 ОТ 18.10.1971 Г. ПО Н. Д. № 461/1971 Г., II Н. О. НА ВС
ЗА ДА БЪДЕ ПРАВНОРЕЛЕВАНТНО ПО СМИСЪЛА НА ЧЛ. 198, АЛ. 2 НК ЗАПЛАШВАНЕТО ИЗВЪРШЕНО ОТ ДЕЕЦА, НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА БЪДЕ УСТАНОВЕНО, ЧЕ ТОЙ Е ИМАЛ ОБЕКТИВНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОСЪЩЕСТВИ ЗАПЛАШВАЩОТО ДЕЯНИЕ.
ДОСТАТЪЧНО Е ДА БЪДЕ УСТАНОВЕНО, ЧЕ ПОВЕДЕНИЕТО МУ Е СЪЗДАЛО ОСНОВАТЕЛЕН СТРАХ У ПОСТРАДАЛИЯ, ЧЕ ЗАПЛАШВАЩОТО ДЕЯНИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕНО И ЧЕ ОТ НЕГО МОЖЕ ДА НАСТЪПИ ТЕЖКА ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА, ЗДРАВЕТО, ЧЕСТТА ИЛИ ИМОТА МУ ИЛИ ЗА ДРУГО ПРИСЪСТВУВАЩО ЛИЦЕ.
РЕШЕНИЕ № 409 ОТ 08.06.1973 Г. ПО Н. Д. № 361/1973 Г., II Н. О. НА ВС
КОГАТО С ОГЛЕД РАЗПОРЕДБАТА НА ЧЛ. 9, АЛ. 2 НК СЕ ОБСЪЖДА ВЪПРОСЪТ, ДАЛИ ДЕЯНИЕТО, КОЕТО, МАКАР И ФОРМАЛНО ДА ОСЪЩЕСТВЯВА ПРИЗНАЦИТЕ НА ПРЕДВИДЕНО В ЗАКОНА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ПОРАДИ СВОЯТА МАЛОЗНАЧИТЕЛНОСТ НЕ Е ОБЩЕСТВЕНООПАСНО ИЛИ НЕГОВАТА ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ Е ЯВНО НЕЗНАЧИТЕЛНА И ЗАТОВА НЕ Е ПРЕСТЪПНО, СЛЕДВА ДА СЕ ОБСЪЖДАТ СЪВКУПНО ВСИЧКИ ЕЛЕМЕНТИ НА СЪСТАВА НА ДАДЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
ПРИМЕРНО ПРИ ГРАБЕЖА ТРЯБВА ДА СЕ ИМА ПРЕД ВИД НЕ САМО СТОЙНОСТТА НА ПРЕДМЕТА НА ГРАБЕЖА, А И НАЧИНЪТ НА УПОТРЕБЕНАТА СИЛА ИЛИ ЗАПЛАШВАНЕ.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Може ли да вкарат човек в затвора за 20 лева?
Ами още нищо не са ми повдигнали трябва да ни направят очна ставка на 3-ма човека и тогава трябва да се изпрати на прокурора за да реши той какво ще стане. Аз исках да питам смисъл дали за 20 лева може да стане нещо сложно като например да ме тикнат в затвора. Макар че аз не съм съден за първи път ще ми е
- jika91
- Нов потребител
Пуснете жалба в прокуратурата ,че ви набедяват в престъпление.Категорично за 20лв. няма да сте в затвора.
-
Pause - Активен потребител
Pause написа:Пуснете жалба в прокуратурата ,че ви набедяват в престъпление.Категорично за 20лв. няма да сте в затвора.
Това ми трябваше да чуя. Благодаря ти Пауза
- jika91
- Нов потребител
Re: биха ли вкарали човек в затвора за 20 лева?
jika91 написа:Здравейте на 21 години съм и не разбирам много и ако може да ми дадете някакъв съвет или да ми кажете какво примерно би могло да стане. Преди 4 месеца бях с 2-ма мой приятели който единия от тях взе 20 лева. От едно момче това момче пусна жалба обаче 2-те момчета казват че съм бил аз. Пострадалото момче нито е бито нито му е правено нещо. Просто тези 2-те момчета който са обвиняеми + и аз със тях. А пак те искат да си измият ръцете просто с мене защото те са от малки приятели а пак аз ги познавам от има няма 1 година.. Викаха ме на разпит като свидетел а като отидох там ми казаха че съм обвиняем.. Сега мисля да съдя 2-те момчета за лъжесвидетелство може ли да ми кажете дали би станало нещо или изобщо да не си правя труда да плащам на адвокат който няма да направи нищо по въпроса. И исках да ви питам според вас дали биха вкарали човек в затвора за 20 лева. Не съм съден до сега
jika91 написа:Pause написа:Пуснете жалба в прокуратурата ,че ви набедяват в престъпление.Категорично за 20лв. няма да сте в затвора.
Това ми трябваше да чуя. Благодаря ти Пауза
П.П. ...Защо "jika91", след като сте станал свидетел-очевидец на престъпление, като "съвестен" гражданин, не сте сигнализирали на правоохранителните органи? И какви бяха Вашите действия (на тримцата) в последствие - след извършване на престъпното деяние? Къде и за какво похарчихте "20-те лева"? ...или сте успяли да съберете повече от 20 лв. - и от други подобни случаи през въпросния ден? Колко Ви беше целия оборот за деня и в последствие разделихте ли го или го похарчихте заедно - "по братски"?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За "jika91" - Допълнителна информация за разсъждение:
НК - Чл. 294. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.
Наеми си адвокат, малкия и не се занимавай с повече глупости!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|