начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Условна присъда и реабилитация

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Условна присъда и реабилитация

Мнениеот lady999 » 28 Фев 2013, 11:54

Здравейте! Приятелят ми беше осъден условно на 3 години с 5 години изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лв през месец юни 2011 г., а от април до юни 2011 година изчакваше съдебното решение в Националната следствена служба. Срещу него е водено още едно дело, но е било прекратено, тъй като е бил непълнолетен и е трябвало да изплати само разноските по делото. Въпросът ми е при какви условия може да бъде реабилитиран, т.е. в свидетелството му за съдимост да пише "неосъждан", което е много важно за работодателите. Има ли значение дали глобата е изплатена, тъй като до момента ние сме платили единствено разноските по делото (близо 1 500 лева), върху които течеше лихва. Благодаря!
lady999
Младши потребител

Re: Условна присъда и реабилитация

Мнениеот kremen » 28 Фев 2013, 19:04

При условно осъждане реабилитацията настъпва след изтичане на изпитателния срок, при условие че през този изпитателен срок лицето не извърши друго престъпление. Във Вашия случай след изтичане на пет години, считано от датата на влизане на присъдата в сила. Нямама представа защо сте чакали присъдата в Национална следствена служба. Заверен препис от присъдата с отбелязване на коя дата е влязла в сила, се издава от Съда, постановил присъдата. Глобицата се събира от държавен съдебен изпълнител, тоест трябва да изчакате да Ви поканят да я платите. Тази информация не се отбелязва в свидетелството за съдимост.
kremen
Младши потребител

Re: Условна присъда и реабилитация

Мнениеот lady999 » 28 Фев 2013, 19:36

Благодаря много за отговора! В Следствената служба се изчакваше всъщност да приключи разследването по делото. За глобата все още не ми е съвсем ясно. Тъй като ние проверихме в НАП задълженията на приятеля ми и оттам ни дадоха една банкова сметка, по която да ги изплаща (в тези задължения влизаха разноските по двете дела и глобата от второто дело). На много места пише, че ако глобата не е изплатена свидетелството за съдимост не може да се изчисти и ще се изчисти чак една година след изплащането на глобата. Вярно ли е това или глобата не пречи на реабилитацията? Ние предпочитаме да внасяме по малко пари и да я изплатим преди да е изтекъл изпитателният срок, защото, ако съдия изпълнител ме покани да я платя не съм сигурна, че ще имам цялата сума наведнъж.
lady999
Младши потребител

Назад към Наказателно право