Привет,
Има ли повторно причиняване на тежка телесна повреда по чл. 131, ал. 1, т. 7, ако първото осъждане е за средна такава?
И обратното - има ли повторно причиняване на средна телесна повреда, ако първото осъждане е за тежка и няма условията на опасен рецидив?
Не мога да се ориентирам нещо: )
- Дата и час: 23 Ное 2024, 12:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли повторно причиняване на тежка телесна повреда...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Има ли повторно причиняване на тежка телесна повреда...
dessi_georgievva написа:И обратното - има ли повторно причиняване на средна телесна повреда, ако първото осъждане е за тежка и няма условията на опасен рецидив?
Този е по-съществения въпрос,доколкото първият би следвало да е ясен.
Особено когато осъждането за тежка,касае фактическо причинавяне и на средни ТП.Както е известно,взема се предвид по-тежкия резултат.Осъден е за тежка.А важно е осъждането.В случая не е за средна,както изисква чл.28 ал.1 във вр. с чл.131 ал.1 т.7 предл. второ.,макар и да е причинено примерно и такова увреждане.
- svettoslav
- Активен потребител
Хм няма ли някаква практика по въпроса?
- dessi_georgievva
- Младши потребител
dessi_georgievva написа:Хм няма ли някаква практика по въпроса?
Хм няма
Има доста,бе,как да няма.Аз съм нямал побоища до сега.Всъщност имал съм ,но леки ТП(също така бях пребил един преди време,че ми беше взел парите,но това беше много отдавна )-ми така,де,кво ми се прави на мъж?-я бой...
Може лесно да провериш при случаи на тежка ТП с признаци и на средна-какъв е диспозитива.В смисъл-осъжда се за тежка,но вероятно в присъдата се визрат и "средните" телесни увреждания.Сега поне е лесно-с две-три кликвания и си там.При обезвредата се имат предвид.
Интересно е действително,но така или иначе-нямаш осъждане за средна ТП.Приема се ,че е едно престъпление-по-тежкото,независимо от причинените по-леки увреждания(които в последна сметка може в съвкупността си да са дори нещо по-сериозно от тежката такава).Нямаш такова осъждане.И няма да има повторност при средна.Но това какво значи за индивидуализацията? Не е квалифициран състав,но пък е отегчаващо обст/во.Така че има начин а си получи справедливото и при основната квалификация по чл.129 НК-ще го перне по-яко и готово.
- svettoslav
- Активен потребител
Текста на 28 е пределно ясен - друго такова престъпление.Виж и ППВС 2/70 .
- 1968
- Потребител
НК - Чл. 28. (1) Предвиденото в особената част на този кодекс наказание за престъпление, извършено повторно, се налага, ако деецът е извършил престъпление, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.
(2) Тази разпоредба се прилага и когато се касае за еднакви по вид престъпления против обществената и личната собственост.
НК - Чл. 30. (1) Правилата на чл. 28 и 29 не се прилагат, ако са изтекли пет години от изтърпяване на наказанието по предишните присъди. Реабилитацията в този срок не изключва тяхното прилагане.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) При условно осъждане и при условно предсрочно освобождаване срокът по ал. 1 започва да тече от деня, в който е изтекъл изпитателният срок.
(2) Тази разпоредба се прилага и когато се касае за еднакви по вид престъпления против обществената и личната собственост.
НК - Чл. 30. (1) Правилата на чл. 28 и 29 не се прилагат, ако са изтекли пет години от изтърпяване на наказанието по предишните присъди. Реабилитацията в този срок не изключва тяхното прилагане.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) При условно осъждане и при условно предсрочно освобождаване срокът по ал. 1 започва да тече от деня, в който е изтекъл изпитателният срок.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|