- Дата и час: 23 Ное 2024, 12:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съпруга призована като свидетел
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Съпруга призована като свидетел
Здравейте,срещу съпруга ми е повдигнато обвинение и е заведено дело и аз съм призована от прокурора като свидетел срещу него имам ли право да откажа да се явя на делото и ако да по какъв начин трябва да го направя преди датата на делото Благодаря Ви предварително
- kuki_1
- Нов потребител
Re: Съпруга призована като свидетел
Нямате право да откажете да се явите по делото.Длъжна сте да отидете, но имате право да не дадете показания.Съдът ще Ви разясни това право, ще Ви пита ще давате ли показания въпреки това, Вие отговаряте че не желаете и приключвате.
- REVOLUTION
- Активен потребител
При условие, че сте редовно призована за съдебно заседание е необходимо да се явите. А що се отнася до показанията които трябва да дадете, може да откажете да давате такива, които биха уличили Вашият съпруг в престъпление или биха утежнили положението му - чл. 121 НПК, но не и изцяло да откажете да давате показания, само можете да неотговаряте на описаните по-горе. По принцип тези Ваши права ви се разясняват и от съдебният състав.
- m_angelov
- Младши потребител
m_angelov написа:При условие, че сте редовно призована за съдебно заседание е необходимо да се явите. А що се отнася до показанията които трябва да дадете, може да откажете да давате такива, които биха уличили Вашият съпруг в престъпление или биха утежнили положението му - чл. 121 НПК, но не и изцяло да откажете да давате показания, само можете да неотговаряте на описаните по-горе. По принцип тези Ваши права ви се разясняват и от съдебният състав.
Не съм съгласен.
Лица, които могат да откажат да свидетелстват
Чл. 119. Съпругът, възходящите, низходящите, братята и сестрите на обвиняемия и лицето, с което той се намира във фактическо съжителство, могат да откажат да свидетелстват.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Здравейте,благодаря за отговорите и само да поясня все още не съм си получила призовката та мисълта ми е има ли начин да откажа в момента на връчването и и да избегна явяване на дело
- kuki_1
- Нов потребител
Не можете да откажете да получите призовката като свидетел.Колегите са ви отговорили.И задължително трябва да се явите на датата на съдебното заседание.Но относно това какво право имате,прочете само това ,което колегата REVOLUTION ви е отговорил. Категорично имате право да не давате изобщо показания.
А вече ,ако все пак решите да бъдете разпитана като свидетел,тогава се прилага чл.121 от НПК.
Разликата е съществена.
А вече ,ако все пак решите да бъдете разпитана като свидетел,тогава се прилага чл.121 от НПК.
Разликата е съществена.
- punisher
- Потребител
Нямате основание да си мислите, че Прокурора ще ви призове като свидетел по делото, ако не сте разпитвана в това качество по време на досъдебното производство, където следва да са ви изяснени правата да откажете свидетелстване против съпруга ви - свидетели по делото в съда са тези които са разпитвани като свидетели в досъдебното производство в полицията.
- neutralen
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|