начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Забрана по ПАМ за мен или за МПС

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забрана по ПАМ за мен или за МПС

Мнениеот neo8381 » 13 Фев 2020, 19:57

Здравейте, имам Въпрос тъй като съм изкарал категорията за да управлявам Камион до 7.5т Но не съм си сменил книжката при спиране ми взеха номерата и талона .. Издадоха ми заповед ПАМ в която пише че се наказвам лично аз с прекратяване на регистрация за срок от 6 месеца .. Добре де но Никъде не пише че се наказва Въпростното МПС с 6 месеца.. Няма номер на рама и т.н. Тоест ако продам МПС -то на друг човек има ли възможност да се пусне в движение след минаване на каналите естествено ? Никъде не е упоменато че немога да се разполагам с него в тези 6 месеца ... Така че покупко продажбата може да се извърши .. Въпроса е дали ще има проблем при новият собственик ? Също така бих помолил ако някой се е зблъсквал с подобно нещо и е вкарвал в съда обжалване да сподели за какво може да се хване човек ?

Благодаря !
neo8381
Младши потребител

Re: Забрана по ПАМ за мен или за МПС

Мнениеот doondie » 14 Фев 2020, 03:43

Интересен казус...

На първо място, има ли някаква основателна причина да не си си сменил книжката веднага след придобиването на новата категория? q_q

Качи копие на ПАМ-а, ако обичаш, като маскираш личните си данни. Интересно ми е на какво основание е издадена. В случая би трябвало да са приложили следните членове от ЗДвП:
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
2а. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 03.01.2018 г.) прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство:
а) без да е правоспособен водач, не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, или след като е лишен от право да управлява моторно превозно средство по съдебен или административен ред, или свидетелството му за управление е временно отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4 или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс, както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, за което са налице тези обстоятелства - за срок от 6 месеца до една година;
Чл. 172. (4) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) В случаите по чл. 171, т. 2, букви "в", "к", "л", "м", "н" и т. 2а свидетелството за регистрация на моторното превозно средство се изземва със съставянето на акта за установяване на административното нарушение на лицето, управлявало моторното превозно средство, а в случаите на чл. 171, т. 2а се изземват и табелите с регистрационен номер. Редът за връщане на свидетелството за регистрация на моторното превозно средство на собственика на превозното средство в случаите по чл. 171, т. 2, букви "в", "к", "л" , "м" и "н" се определя с наредбата по чл. 140, ал. 2.
Съответно и:
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:
2. (изм. - ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 03.01.2018 г.) който управлява моторно превозно средство, без да е правоспособен водач, без да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, или след като е загубил правоспособност по реда на чл. 157, ал. 4, или след като свидетелството му за управление на моторно превозно средство е временно отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4 или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс, или е обявено за невалидно, тъй като е изгубено, откраднато или повредено;

Та, как възнамеряваш да продадеш МПС-то без свидетелството му за регистрация (на галено "талона"), което би трябвало да са ти взели? Да речем, че може да се продават МПС-та без талон, как очакваш новият собственик да може да го (пре)регистрира без стария талон? Не мисля, че е възможно. В крайна сметка при подобно нарушение превозното средство временно се спира от движение, без значение кой го управлява в момента на нарушението. В този смисъл смяната на собствеността, дори да е възможна, не би имала някакъв благоприятен ефект.

Иначе нищо не те спира да обжалваш принудителната мярка. На твое място бих го направил, тъй като има, макар и минимален, шанс да се паднеш на нормален състав, който да прецени, че необновяването на свидетелството за управление на МПС (шофьорската книжка) не те прави неправоспособен водач, каквото е реално основанието за наказанието. Можеш да пледираш, че снемането на регистрацията на МПС-то е прекалено крайна мярка, тъй като те оставя без препитание. И всичко това заради едно маловажно нарушение, изразяващо се в забавено преиздаване на свидетелството за управление на МПС след придобита нова категория. Обърни внимание, че категориите имат собствен период на валидност, който не съвпада с този на свидетелството, с което просто се удостоверява притежанието им.

Закон за българските лични документи:
Чл. 50. (1) Българското свидетелство за управление на моторно превозно средство е индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Назад към Наказателно право