начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Адвокат със спрени адвокатски права

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адвокат със спрени адвокатски права

Мнениеот josjos » 21 Апр 2015, 06:52

Здравейте!Имам насрочено наказателно дело,но се оказва че защитника на жената която е обвинена заедно с мен е с прекъснати права,Какво следва от тук нататък и съдията ще пренасочи ли делото предварително или сега като отидем тогава ще станат ясни нещата?Благодаря!
josjos
Младши потребител

Re: Адвокат със спрени адвокатски права

Мнениеот AcTivE » 21 Апр 2015, 13:55

Явете се на заседанието.
AcTivE
Младши потребител

Re: Адвокат със спрени адвокатски права

Мнениеот georgiev_sfbg » 21 Апр 2015, 19:53

josjos написа:Здравейте!Имам насрочено наказателно дело,но се оказва че защитника на жената която е обвинена заедно с мен е с прекъснати права,Какво следва от тук нататък и съдията ще пренасочи ли делото предварително или сега като отидем тогава ще станат ясни нещата?Благодаря!

Явете се на заседанието и обяснете на съдебния състав, че защитникът Ви, е със спрени адвокатски права или своевременно си ангажирайте нов защитник и се явете с него на съдебното заседание (в зависимост от желанието Ви и от повдигнатите Ви обвинения, като подсъдими, дали желаете и дали е задължително, да имате адвокатска защита).

:idea: :arrow: http://pravatami.bg/130

...В определени хипотези законът постановява, че защитата ми като обвиняем е задължителна. В тези случаи, ако не упълномощя сам адвокат или някой от най-близките си роднини като защитник, ще ми бъде назначен служебен защитник. Не мога да се откажа от защита в следните хипотези:

ако съм непълнолетен;
ако страдам от физически или психически недостатъци, които ми пречат да се защитавам сам;
ако делото е за престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода не по-малко от десет години или друго по-тежко наказание;
ако направено е искане за задържането ми под стража или вече са ме задържали за срок от 72 часа за явяване пред съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“;
ако делото се разглежда в мое отсъствие.

Във всички останали хипотези мога да се откажа от назначен защитник в хода на наказателното производство.

Няма право да бъде мой защитник лице, което:

Е защитник на друг обвиняем по същото дело, когато моята защита противоречи на защитата на другия обвиняем (например в обвинението е посочено, че престъплението е извършено при съучастие, когато единият обвиняем е подбудил другия);
Е представлявало или е давало съвети на другата страна в процеса (прокурора, частния тъжител, частния обвинител, гражданския ищец);
Е участвало в процеса в друго процесуално качество (като съдия, съдебен заседател, съдебен секретар, прокурор);
Е съпруг или друг близък роднина на съдия, съдебен заседател, прокурор, разследващ орган в моя процес.

В случай че моят защитник е лице, което отговаря на някое от тези изисквания, той следва да бъде отведен от процеса и не може да ме представлява, за да се гарантира пълноценната ми защита. Участието на такова лице като мой защитник е сериозно накърняване на правата ми като обвиняем в процеса и може да доведе до отмяна на присъдата като постановена при съществени нарушения на процесуалните правила. ...
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право