начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Има ли съвкупност?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли съвкупност?

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 01:28

Чл.354а ал.3 т. 1 и 2 НК.

Държи високорискови,както и рискови.Имало противоречива практика.Приема се,че високорисковите поглъщат рисковите,а други-съвкупност е. Няма много практика всъщност. Две-три решения.
Кое е правилното?
svettoslav
Активен потребител

Re: Има ли съвкупност?

Мнениеот portokal » 28 Мар 2015, 09:51

Би следвало да се поглъща, струва ми се.
Не ми се вижда логично при едно и също количество и един и същ брой видове вещества да имаме нещо като по-тежка квалификация (в кавички, де) само защото в единия случай някои видове са по-малко рискови.
Практика не съм чела, теория също.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kenjin » 28 Мар 2015, 14:59

Господстващото мнение е, че е на лице съвкупност. По отношение на високорисковите и по отношение на рисковите мнението е, че не следва дееца да отговаря за рисковите като за високорискови, и обратното, не следва в хипотезата на единствено високорискови, рисковите да смекчават отговорността му.
kenjin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 18:23

kenjin написа:не следва в хипотезата на единствено високорискови, рисковите да смекчават отговорността му.

Те няма как да смекчават отговорността му.Още повече,че самото това държане е криминално.

В случая е повдигнато обвинение за високорискови,т.к поркурора смята,че съвкупността е привидна,но х в диспозитива описва и рисковите.Квалификацията обаче-само по т.1.
Съдът му връща,тъй като не наред диспозитива.

Въпросът има и друг аспект-как да не ги пишеш тия рискови,като ги има все пак.И ако случайно бъде оправдан за високорисковите? Какво правим?

П.П- Все едно при тежка тел. повреда да не опишеш признаците и на средната :? Но си му повдигаш за тежка.Самия диспозитив на ОА явно трябва да пише само високорисковите,ако ще му се повдига само за тях.Не виждам пречка съда да го осъди за "рискови",щом е установено като обстоятелства,ако по някаква причина не може за високорисковите.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот kenjin » 28 Мар 2015, 18:46

в грешна посока мислиш, аз ти казвам това което съм си писал едно време в лекциите при Стойнов, при телесната повреда се поглъщат защото се причиняват различни по вид посегателства, които в случая водят до резултат, чиято степен увреждане поглъща предните степени на увреждане, или ако трябва да онагледя с пример, ако ти е причинена загуба на слуха е безпредметно да пишат, че ти е намалена слуховата способност. В случая с рисковите и високорисковите това са отделни формални престъпления независещи едно от друго. Още повече че това са обособени отделни субстанции с различна стойност и степен на засягане на здравето (диазепам за рискови и хероин за високорискови например). Казах моето мнение също е такова, че е налице съвкупност. Ако обвиняемия ти държеше/придобил (от Петър) рисковите в апартамент в Варна, а високорисковите (от Димитър) в апартамент в Чепеларе, обаче го осъдят по високорисковите и в последствие открият и рисковите, това същото престъпление ли е или е друго, ако е същото значи няма смисъл да го съдят и за рисковите защото вече са го осъдили за високорисковите, обаче ако трябва да го съдят, тогава по кой състав ще е? и в крайна сметка пак ще се достигне до хипотезата, в която деянията не се поглъщат а са в съвкупност. Пиша от телефона прощавай ако има пропуски в правописа
kenjin
Потребител

Мнениеот kenjin » 28 Мар 2015, 19:09

svettoslav написа:
Те няма как да смекчават отговорността му.Още повече,че самото това държане е криминално.

Как да няма как? все може да се измисли нещо :)
Отговорността като отегчаващо обстоятелство е различна от отговорността като отделно престъпление. Ако си хванат с някакво количество рискови и високорискови, при което високорисковите оправдават налагането на близък до максималния размер наказание рисковите, ще го допълнят без значение количеството им(до колкото не попадат в големите размери). В тази връзка казвам смекчат отговорността. Разбира се може да се тълкува разширително и избирателно в зависимост от конкретния казус както ти изнася.
за Високорискови наказанието е 1 до 6 години (предвиден минимум и максимум), което е тежко престъпление по смисъла на чл.93, а за рискови не е тежко престъпление защото предвиденото наказание е до 5 години. Без да навлизаме в хипотезата, че се нарушава правото на защита, защото на обвиняемия му е нарушено правото да се защити във връзка с рисковите, защото нормата визира само високорисковите, самото наказание ще е определено неправилно. В случая тъй като не са еднородни рисковите и високорисковите няма как да се погълнат, не са особено големи/големи размери ; не са и телесни повреди ; а са си независими един от друг и най-вече могат да съществуват независимо един от друг. Най-справедливо ще е да се определят наказания при съвкупност и да се направи кумулация, като в случая в зависимост от характера и степента на ОО да се увеличава общо наказание или не. В тази хипотеза която даваш ако са го хванали с 400 хапчета диазепам и 1 гр. кокаин и съда му определи наказание примерно в максимален размер 6 г. това дали ще е явно несправедливо предвид, че максималния размер за рискови е 5 г. Ако пък му определи 5 как ще се позове, че максималния за рискови е до 5, което в никакъв случай не кореспондира с квалификацията по високорискови. Има логика и за поглъщане, но не я откривам аз поне. Ако имаш някаква информация дай да имам едно на ум
kenjin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 19:53

kenjin написа:Пиша от телефона прощавай ако има пропуски в правописа

Ехеее..Ти щом от телефона изпреписа света..добре че нямаш нещо по-сериозно за писане,има да те четем цела вечер.

kenjin написа:ри телесната повреда се поглъщат защото се причиняват различни по вид посегателства, които в случая водят до резултат, чиято степен увреждане поглъща предните степени на увреждане, или ако трябва да онагледя с пример, ако ти е причинена загуба на слуха е безпредметно да пишат, че ти е намалена слуховата способност

Хубаво.Но възможна е средна телесна с избити два зъба или още 4 признака,които нямат нищо общо с постоянната слепота с едното око.Все пак,както казваш,степента на увреждане е важна.Но няма как вредите по средната да ги няма.Именно защото го разглеждаме като едно-единно цяло,което се подвежда по по-тежкия състав.
А и ГИ само за единствения признак от тежката ли ще претендира :? Има увреждания от средната за обезщетение от35 хил. лв. и 50 хл.лв. за глухота с едното ухо.
И чисто процесуално-ако се окаже,че тежката е причинена непредпазливо,какво става с умишлената средна,за която нямаш обвинение?(случаите,когато нямаш неконкретизиран умисъл и не "допускаш каквото стане")-срещат се такива случаи.

Импровизирам в момента,но го свързвам с въпроса за "различното по степен увреждане"-както го казваш. Там създаваш опасност за здравето-при телесната повреда имаш настъпилата вреда.Там имаш по-интензивна опасност/високорискови/-тук имаш по-тежка увреда. Това че са различни химически субстанции,според мен не ми се вижда като нещо определящо.Обекта е здравето на хората.

П.П. Честно казано,не съм мислил задълбочено по въпроса,за това и писах.Има някакво решение на Апелативен съд-Бургас-че е налице поглъщане;нещо от сорта.
Последна промяна svettoslav на 28 Мар 2015, 20:10, променена общо 1 път
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 19:56

За мен лично поне деленето на резултатни/формални няма практическо значение.Така или иначе има го като теория.
Съвсем,съвсем случайно,Гиргинов говори точно за това престъпление като резултатно.

Но дори и да го бе окачествил по друг начин,едва ли точно тази абстрактна теоретична фантасмагория-за формални/резултатни ,може да е определяща в случая за нещо.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 20:04

kenjin написа: Ако обвиняемия ти държеше/придобил (от Петър) рисковите в апартамент в Варна, а високорисковите (от Димитър) в апартамент в Чепеларе, обаче го осъдят по високорисковите и в последствие открият и рисковите, това същото престъпление ли е или е друго, ако е същото значи няма смисъл да го съдят и за рисковите защото вече са го осъдили за високорисковите, обаче ако трябва да го съдят, тогава по кой състав ще е? и в крайна сметка пак ще се достигне до хипотезата, в която деянията не се поглъщат а са в съвкупност. Пиша от телефона прощавай ако има пропуски в правописа

Добре,добре... :)

А ако Иван държи оръжие без разрешение в голямо количества в София.Хванат го осъдят го и след две седмици намерят във Враца още пушки не в "голямо" такова какво правим? :) /при условие,че не е бил във възможност да ги "държи" през това време докато намерят и тях/.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот kenjin » 28 Мар 2015, 20:28

Както сам казваш има противоречива практика както и същевременно няколко възможни решения. Така е в правото 1+1 не е 2, нещата са винаги "според зависи", което си е добре де. Стори ми се интересна темата и реших да пиша. Седнал съм в едно заведенийце и чакам жената да свърши работа та да дойде и тя и докато чакам пиша :). Ако не се занимавам с нещо ще се наям хубаво и като дойде ще трябва да се прибираме, което ще ми причини неимуществени вреди в особено големи размери
kenjin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 20:30

Чл.349 НК например ,се има предвид също като резултатно.Поставяне в опасност.При това сериозна работа.
Там се говори за опасност за "живота" или "здравето".
как трябва да гледаме на нещата,ако имаме ал.1 -където иде реч за живота-наказание до 10 г. ЛОС. и ал.2-за здравето до-8г. ?
Онзи туря обаче и от двата вида вещества.Ако е на едно място-няма що да умуваме.
Ако обаче кладенеца с отровната вода и водоизточника с опасната само за здравето, са различни места,две престъпления ли имаме?
Опасността за живота съдържа ли оная за здравето? По-голямата е налице,явно е. И ако е така,то "Високия риск" не съдържа ли "риска" за живота и здравето? :?
Както и при други престъпления на поставяне в опасност(живота и/или здравето).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 20:33

kenjin написа: Ако не се занимавам с нещо ще се наям хубаво и като дойде ще трябва да се прибираме, което ще ми причини неимуществени вреди в особено големи размери

Не яж много,да не ти стане тежко.Набивай на плодове,за да е доволна и жената,а не да ме търси мене през половин час :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 28 Мар 2015, 20:45

Може би чл. 26?
sunshine_75
Потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 21:10

sunshine_75 написа:Може би чл. 26?

Не е такава хипотезата.Нямме действия през непродължителни периоди. Тоест да потваряш нещо.По едно и също време създаваш "две опасности" за "народното здраве". :)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 21:15

А,бе,срещат се и продължавани вероятно. Днеска го хванат с една цигара,но не стига до съд.След 1 месец пак.И него го прекратят.
На третия път обединят деянията и ги пишат и трите.Така си го представям продължаваното.Имах едно такова,но за цигари.Все я пожалваха,макар да си продаваше на пазара.Макар още първия път да влизаше в състава,тъй като цигарите си бяха достатъчно.Два пъти метър.Но на третия го отнесе и за предните.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Мар 2015, 21:50

Всъщност чл.26 НК за кое го посочваш,щото последното споменато беше чл.349 НК...?

Ако е за него-няма пречка,но аз поставих въпроса на друга плоскост.Имах го предвид с оглед едноверменно създаване на две различни по интензитет опасности.
Инак няма пречка днека в един кладенец да пуснеш нещо опасно за здравето,утре-за живота -в съседния и така ако са два отделни състава,да има продължавано.Но пък такова може да е налице ако посегателството против живота не го поглъща,а е квалифициращ състав.
Не мен не ми прилича на кв. състав.Такъв би бил налице ако създаването на опасност против здравето на хората е съпътствано с нещо странично,създаващо "по-голяма опасност",колкото и условно и абстрактно да звучи.
Примерно-"деянието па ал. 2 е извършено в условията на повторност" ; при опасен рецидив;или пък "ако от тази опасност,някой се е "натровил"/това ми идва сега,знам че не звучи/ като деецът не е допускал това" ; направил го е по хулигански подбуди и др. под.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот kenjin » 29 Мар 2015, 01:00

svettoslav написа:Чл.349 НК например ,се има предвид също като резултатно.Поставяне в опасност.При това сериозна работа.
Там се говори за опасност за "живота" или "здравето".
как трябва да гледаме на нещата,ако имаме ал.1 -където иде реч за живота-наказание до 10 г. ЛОС. и ал.2-за здравето до-8г. ?
Онзи туря обаче и от двата вида вещества.Ако е на едно място-няма що да умуваме.
Ако обаче кладенеца с отровната вода и водоизточника с опасната само за здравето, са различни места,две престъпления ли имаме?
Опасността за живота съдържа ли оная за здравето? По-голямата е налице,явно е. И ако е така,то "Високия риск" не съдържа ли "риска" за живота и здравето? :?
Както и при други престъпления на поставяне в опасност(живота и/или здравето).

Не си прав, високорисковите наркотични вещества са едно, рисковите са друго и няма нищо общо. Ако си поглеждал изобщо режима на "рисковите вещества" и си прочел списъчето ще ти направи може би впечатление, че за някои от "рисковите" има разрешителен режим. Законодателя понякога си служи със сродни думи, но влага различен смисъл. Отвори в практиката има доста такива дела, не са две или три, може би толкова са тези с поглъщане, като цяло са си съвкупност. Ако нямаш възможност и не можеш да си позволиш Апис, ако искаш да ти услужа с моя да почетеш :) Като цяло е безсмислено да го обсъждаме. Доста си заядлив но не ми пречиш, липсата на етично чувство на хумор и дебелашки шеги не са ми чужди но не е мястото тук да си ги правим :) Считам, че сме квит! Лека вечер
kenjin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 29 Мар 2015, 16:15

Колегата такъв извод направи и ми допадна. Много дела са му минали през ръцете.А и прокурорите в нашия район се явяват е делата на колеги.На практика не се явяваш по наблюдателните си дела.

П.П. Не съм заядлив,бе,не знам защо така ти се е сторило.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 29 Мар 2015, 16:25

Списъчето не съм го чел.Не ми се е налагало,какво да лъжа сега...

Иначе нормално е да има разрешителен режим.Нали и такъв е състава-Който без надлежно разрешително.В това е и опасността предполагам,за здравето на народа.Можеш да увредиш с тях.
kenjin написа:Ако нямаш възможност и не можеш да си позволиш Апис, ако искаш да ти услужа с моя да почетеш

Само и твоя да не е пиратски като моя :mrgreen: Уж виках един спец да ми го слага..то накрая се оказа,че по-добре сам да си го сложа :P Или,както казва чл.349 НК-да си го туря :lol:

П.(П. Е сега вече сме квит наистина. 8)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 29 Мар 2015, 17:21

Гледам съставите с оръжията по чл.339 НК,но не могат да послужат за сравнение.
Така вероятно щеше да е ,ако в ал.1 бяха порпуснали ядрените оръжия и имаше ал.2 само заради тях.И там се казва: Ако оръжията са ядрени,наказанието е..../по-тежко/.
Респективно възниква въпроса,при така формулирана разпоредба, какво правим когато само част от оръжията са ядрени? И различно ли би било ако се казваше точно това "Ако част от тях са ядрени...."

Най-добре ще да е да си го кажат 1: 1 - Нещо от сорта на "Ако някои от оръжията са ядрени,независимо от обстоятелствата по ал.1"
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право