начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпроси относно НК - Чл. 286. (1)

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпроси относно НК - Чл. 286. (1)

Мнениеот imamvaprosi » 23 Сеп 2014, 20:56

Здравейте,
Много ще съм благодарен ако някой би ми разяснил, какви постъпки да предприема при подаване на жалби с невярно съдържание до районно упрваление срещу мен.
Казусът е следният - от години имам проблеми със съседи, които са агресивни и не спазват никакви правила за реда в жилищните сгради. Когато повикам полиция, те констатират нарушението и досега минаваха с предупреждения. В същото време те на няколко пъти от свое име и анонимно подават жалби с невярно съдържание, като посочват че съм ги заплашвал с убийство, вадил съм оръжия и съм стреля, неща които са невярни и заради, които ме разкарваха по институции. Жалбите са без никакви факти, дати и свидетели. Та в момента отново са пуснали жалба с невярно съдържание от името на човек, който не е присъствал на събитие, на което бях повикал и полиция, самите полицаи могат да го потвърдят. Вече нещата излизат извън контрол и реших по съдебен път да си търся правата на основание Чл. 286 от НК.
От райнното управление ми отказаха препис от жалбите, като казаха че на частни лица не дават и ме посъветваха да си наема адвокат, който по служебен път да поиска копие или препис от жалбите.
Много ще съм благодарен, ако някой ме ориентира откъде да започна и как да процедирам. Ще има ли резултат изобщо от такова дело и това ли е изобщо правилният път или може и по друг начин да си защита името и правата.
Благодаря предварително.
imamvaprosi
Нов потребител

Re: Въпроси относно НК - Чл. 286. (1)

Мнениеот neutralen » 23 Сеп 2014, 21:54

В случая полицаите са ви дали правилния съвет - обърнете се към адвокат, на който като обясните за какво става дума, ще прецени как следва да се процедира и как да защити правата ви. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот imamvaprosi » 24 Сеп 2014, 06:16

Благодаря за отговорът!
Искам да попитам, какъв адвокат ще ми свърши най-добре работа според вас, някой който се занимава с наказателни производства основно ли и бихте ли ми препоръчали някой. И последно, няма ли някакъв начин все пак да изискам от районното управление копия от жалбите и без адвокат. Забравих да спомена, че има анонимен сигнал и до НСБОП, но те са го препратили към районното за проверка, към кого трябва да се обърна за копие от подадения сигнал - към РУ или към НСБОП? Сигналът е проверен и приключен от РУ.
Поздрави
imamvaprosi
Нов потребител

Мнениеот mariya_gurkova » 12 Ное 2014, 21:45

Срещу съпруга ми е пусната жалба за нанасяне на побой която не отговаря на истината и е набеден неоснователно,въпреки че предоставя двама свидетели за деня и часа когато това се е случило, му бе съставен предупредителен протокол да не доближава лицето,можели преди да е приключила преписката да пусне към прокуратурата жалба за набедяване.
mariya_gurkova
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 13 Ное 2014, 10:53

imamvaprosi написа:Здравейте,
Много ще съм благодарен ако някой би ми разяснил, какви постъпки да предприема при подаване на жалби с невярно съдържание до районно упрваление срещу мен.
Казусът е следният - от години имам проблеми със съседи, които са агресивни и не спазват никакви правила за реда в жилищните сгради. Когато повикам полиция, те констатират нарушението и досега минаваха с предупреждения. В същото време те на няколко пъти от свое име и анонимно подават жалби с невярно съдържание, като посочват че съм ги заплашвал с убийство, вадил съм оръжия и съм стреля, неща които са невярни и заради, които ме разкарваха по институции. Жалбите са без никакви факти, дати и свидетели. Та в момента отново са пуснали жалба с невярно съдържание от името на човек, който не е присъствал на събитие, на което бях повикал и полиция, самите полицаи могат да го потвърдят. Вече нещата излизат извън контрол и реших по съдебен път да си търся правата на основание Чл. 286 от НК.
От райнното управление ми отказаха препис от жалбите, като казаха че на частни лица не дават и ме посъветваха да си наема адвокат, който по служебен път да поиска копие или препис от жалбите.
Много ще съм благодарен, ако някой ме ориентира откъде да започна и как да процедирам. Ще има ли резултат изобщо от такова дело и това ли е изобщо правилният път или може и по друг начин да си защита името и правата.
Благодаря предварително.

mariya_gurkova написа:Срещу съпруга ми е пусната жалба за нанасяне на побой която не отговаря на истината и е набеден неоснователно,въпреки че предоставя двама свидетели за деня и часа когато това се е случило, му бе съставен предупредителен протокол да не доближава лицето,можели преди да е приключила преписката да пусне към прокуратурата жалба за набедяване.

Вариантите, от тук нататък, са 2 (най-общо казано и на кратко):
1. Образуване на досъдебно производство (наказателното преследване от общ характер) - Чл.286, ал.(1) от НК.
2. В случай, че прокуратурата, откаже да образува досъдебно производство, пострадалият, може да подаде тъжба в съда. С предявяването й в съда, се образува наказателно дело от частен характер (НЧХД) - Чл.147, ал.(1) от НК.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

НК - Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.
(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.

:idea: :arrow: По Чл.286, ал.(1) от НК, следва да се подаде Жалба до Районна прокуратура.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

НК - Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

НК - Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишен текст на чл. 161 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.

:idea: :arrow: Определена категория престъпления не се преследват по общия ред, а само при наличие на подадена от пострадалия молба, наречена частна тъжба. С предявяването й в съда се образува наказателно дело от частен характер (НЧХД), а подалото я лице (което е и пострадалият) се нарича частен тъжител. Такива престъпления са например обида, клевета, лека телесна повреда и други съгласно разпоредбите на НК. Подаването на частна тъжба трябва да е задължително в срок до 6 месеца от узнаването за престъплението или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание, че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия. Тъжбата задължително трябва да бъде писмена, с данни за подателя и този срещу когото се подава. В нея трябва да изложите характера на престъплението, начина по който са Ви причинени вреди, времето и мястото на извършване на престъплението и да я подпишете. Частната тъжба се подава в съответния районен съд по мястото на извършване на престъплението заедно с копие от нея и писмените доказателства за подсъдимия, като се дължи и държавна такса. Тъжбата следва да се подаде на „Регистратура”, където върху Вашия екземпляр ще бъде поставен входящ номер. В образуваното дело по частна тъжба Вие осъществявате изцяло ролята на обвинител (тук прокурор не участва) и не можете да бъдете свидетел. Имате всички права на страна в производството - да се запознате с делото и да направите необходимите извлечения; да представите доказателства; да участвате в съдебното производство; да правите искания, бележки и възражения; и да обжалвате актовете на съда, които накърняват Вашите права и законни интереси. Имате право и да искате съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи за събиране на сведения, с които сами не можете да се снабдите. Неявяването Ви на делото без уважителни причини води до прекратяването му. Частната тъжба завършва с произнасянето на присъда. В много случаи обаче пострадалият може да постигне спогодба с подсъдимия преди приключване на делото. Частният тъжител може да оттегли тъжбата по всяко време. Заедно с частната тъжба и в рамките на наказателното производство може да се предяви и граждански иск. Не може обаче да се предяви едновременно и отделен граждански иск, защото престъплението първо трябва да бъде доказано преди да се присъди обезщетение за претъпени вреди.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

:idea: :arrow: ...И не на последно място, независимо от всичко казано до тук, пострадалият, може да потърси правата си и по гражданско-правен ред.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот mariya_gurkova » 13 Ное 2014, 12:39

Благодаря много за изчерпателния отговор.Успешен ден!
mariya_gurkova
Нов потребител

Назад към Наказателно право