- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
След две условни, реабилитация?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
След две условни, реабилитация?
Здравейте, знам че има много подобни теми, но всички са с по една присъда. Преди 3 години откраднахме 2 коли, хванаха ни на втората, след един месец ни осъдиха за едната на 3 години изпитателен срок, за другата пак след месец по същия начин. Нямам престъпления между делата, както и след това през целия период, въпросът ми е дали имам право на реабилитация по право след изтичане на срока, или ако не е по право поне дали може да се насрочи дело за изчистване на свидетелството. Благодаря Ви
- simo53
- Нов потребител
Re: След две условни, реабилитация?
simo53 написа:Здравейте, знам че има много подобни теми, но всички са с по една присъда. Преди 3 години откраднахме 2 коли, хванаха ни на втората, след един месец ни осъдиха за едната на 3 години изпитателен срок, за другата пак след месец по същия начин. Нямам престъпления между делата, както и след това през целия период, въпросът ми е дали имам право на реабилитация по право след изтичане на срока, или ако не е по право поне дали може да се насрочи дело за изчистване на свидетелството. Благодаря Ви
Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще негативните му последици, освен ако законът изрично не предвижда друго. Най-важната последица е, че лицето, което е реабилитирано, се третира по-нататък като „неосъждано”.
Реабилитацията бива 2 основни вида: 1) по право и 2) по съдебен ред.
Реабилитация по право е възможна в случаи, свързани с условно осъждане, по-леки престъпления и престъпления, извършени от непълнолетни.
Реабилитацията по право не настъпва по отношение на пълнолетно лице, което веднъж вече е било реабилитирано.
Когато реабилитация не може да настъпи по право, но наказанието е изтърпяно и в случаите когато има такива, причинените вреди са обезщетени, а наложените глоби – платени, съдът може да постанови реабилитация. В тези случаи, съдът прави конкретна преценка относно цялостното поведение на дееца и трябва да се убеди, че той действително се е поправил и заслужава да бъде третиран като „неосъждан”.
Кой съд може да постанови реабилитация?
Реабилитация може да постанови съдът, който е гледал делото и е постановил присъдата като първа инстанция.
Когато лицето е осъдено с няколко присъди от различни съдилища, следва да се обърнете към съда, който е наложил най-тежкото наказание, а когато наказанията са еднакво тежки - към съда, който е постановил последната присъда.
Какво е необходимо, за да се обърнете към съда?
Необходимо е да подадете молба за реабилитация в свободен текст.
:МОЛБА ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯ
ДО СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД
НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ
М О Л Б А
от ............................................................................................... ЕГН:..................................
/име, презиме, фамилия/
Адрес :..…….........................................................................................................................
Телефон: ....................................... ел.поща: .......................................................................
Уважаема/и г-жо/г-н съдия,
Считам, че са налице предпоставките по чл. 87 от НК, поради което Ви моля да бъда реабилитиран.
Прилагам:
1. Копие от присъда № .............. от ................... по дело №...................... на
............................................ съд /дата/
2. Вносна бележка за платена държавна такса;
3. Други писмени доказателства: .............................................................................
..................................................................................................................................
/Моля, избройте/
Дата: …………..г С уважение: ...............................
Гр.София
Към молбата се прилагат:
Препис от присъдата, а когато делото е унищожено - препис от бюлетина за съдимост;
Доказателства, че са налице всички условия, които законът поставя, а именно:
да са изтекли три години от изтичане на срока на наложеното с присъда или намалено с работа или помилване наказание;
в този срок осъденият да не е извършил друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;
осъденият да е имал добро поведение, и то по време след осъждането;
когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание лишаване от права или пробация, за да се постанови реабилитация, трябва да е изтекъл срокът на това наказание. Когато е наложена глоба, тя трябва да е изплатена.
ако при умишлено престъпление е възстановил причинените вреди или има уважителни причини за неплащането им;
Вносна бележка на платена държавна такса по сметката на Софийски районен съд за държавни такси - в размер на 6 лева.
Молбата се подава на Регистратура.
Какво следва?
Молбата се разглежда от съда в съдебно заседание, на което призовава молителя. В заседанието участва прокурор. Съдът се произнася с определение, което може да се обжалва пред Софийски градски съд в 7-дневен срок от постановяването му.
Важно е да знаете, че ако молбата бъде отхвърлена, нова молба може да се подаде не по-рано от една година след постановяване на определението.
Реабилитация може да се иска и от наследниците на осъдения след неговата смърт, ако последния е имал право на това.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Ако не сте осъждан преди извършването на двете деяния и постановените условни присъди по тях, реабилитацията ще настъпи по право след изтичането на изпитателния срок!
- boynin
- Младши потребител
добре, но автоматично ли ще стане или с молба, ще ходя утре да си изкарам едно свидетелство да видя какво ще пише вътре, благодаря Ви
- simo53
- Нов потребител
simo53 написа:добре, но автоматично ли ще стане или с молба, ще ходя утре да си изкарам едно свидетелство да видя какво ще пише вътре, благодаря Ви
"Вътре" "ще пише" присъдата по второто Ви НОХД.
Реабилитацията по право не настъпва по отношение на пълнолетно лице, което веднъж вече е било реабилитирано.
boynin написа:Ако не сте осъждан преди извършването на двете деяния и постановените условни присъди по тях, реабилитацията ще настъпи по право след изтичането на изпитателния срок!
Да, така е - но само по присъдата, произнесена по първото НОХД.
Но в случая на питащия, имаме две НОХД, с две произнесени и влезли в сила присъди по тях и съотв. два изпитателни срока на условно осъждане, които макар и еднакви, не съвпадат времево в началните си и крайни граници (като дати). В този ред на мисли, питащият, следва вече да е получил реабилитация по право - относно присъдата си по първото НОХД, но не и по второто, тъй като, както вече казах - Реабилитацията по право, не настъпва по отношение на пълнолетно лице, което веднъж вече е било реабилитирано.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Разбрах, за второто НОХД кога мога да се раебилитирам, с молба или автоматично. Вторият ми въпрос е само с присъствието на адвокат който те представлява или можеш и сам. Простете за моето невежество :)
- simo53
- Нов потребител
simo53 написа:Разбрах, за второто НОХД кога мога да се раебилитирам, с молба или автоматично. Вторият ми въпрос е само с присъствието на адвокат който те представлява или можеш и сам. Простете за моето невежество :)
Прочетете отново поста от 01 Ноември 2014 - 10:33, относно реабилитация - ПО СЪДЕБЕН РЕД!
Ще бъде необходимо, да си наемете адвокат, тъй като сами, едва ли ще се справите.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Двете условни би трябвало да са в съвкупност (дайте дати на деянията и влизане в сила все пак), гледа се кое е по-голямото, неговият изп. срок тече от влизане в сила по-късната, и след него реабилитацията - по право (без съдебна процедура) и по двете, както е казал и boynin . ТР 54/1961 г., от по-новата - РЕШЕНИЕ № 14 ОТ 05.03.2012 Г. ПО Н. Д. № 2979/2011 Г., Н. К., І Н. О. НА ВКС.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Първата е по- голяма, имат разлика от по- малко от месец. Втората е само обит , и съм съучастник и по двете.
- simo53
- Нов потребител
Ако това беше отговор на моя въпрос, не беше особено ориентиращ. Трябва ми - първа присъда влязла в сила на ..., "кражбата" извършена на ..., лишаване от свобода ... год., изп.срок .... год. Втората - по същия начин.
Когато реабилитацията става по право, това значи автоматично, но все пак човешко същество трябва да прегледа дали са налице предпоставките и да отбележи това; ако сбърка, вероятно можете да пуснете молба; но това е различно от молбата за съдебна реабилитация.
Когато реабилитацията става по право, това значи автоматично, но все пак човешко същество трябва да прегледа дали са налице предпоставките и да отбележи това; ако сбърка, вероятно можете да пуснете молба; но това е различно от молбата за съдебна реабилитация.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Датите не ги знам с точност, първата е края на септември 2011г, влязна в сила веднага с изпитателен срок от 3 години, втората е средата на октомври 2011г. Не съм лишаван от свобода, условна е присъдата, какво прецтавлява другата молба, благодаря Ви. Ходих в понеделник до районния съд за свидетелство за съдимост, казах на жената на гишето, че искам да проверя дали съм реабилитиран, тя ми взе данните и ми каза да дойда в четвъртък да си взема решението, ще го гледа съдя.
- simo53
- Нов потребител
Доста интересна хипотеза се получава при кумулация преди изтичането на изпитателните срокове.Колкото и малък срок да е хартисал-почва да тече наново.Такава е практиката на ВКС.Едва ли има крупна логика...По-скоро се извлича обратното,но...
П.П. Имам един хитрец,който не си доплати по едно дело.Скоро му изтичат сроковете и по двете условни...дали да не подшушна на прокурора,че са забравили да му направят кумулация... Или пък да му направя услуга на моя полуидиот ,като подам молба за кумулация,която щяхме да струваме преди 2 години...? Той нали и без друго точно това искаше-групиране ,но без да плаща,ако може...Имам си даже и пълномощно...
П.П.Имаше един филм-"Отмъщението на самурая"-много як! Нали мога да му защитя интересите подобаващо? Не е нарушение, нали?
П.П. Имам един хитрец,който не си доплати по едно дело.Скоро му изтичат сроковете и по двете условни...дали да не подшушна на прокурора,че са забравили да му направят кумулация... Или пък да му направя услуга на моя полуидиот ,като подам молба за кумулация,която щяхме да струваме преди 2 години...? Той нали и без друго точно това искаше-групиране ,но без да плаща,ако може...Имам си даже и пълномощно...
П.П.Имаше един филм-"Отмъщението на самурая"-много як! Нали мога да му защитя интересите подобаващо? Не е нарушение, нали?
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:Доста интересна хипотеза се получава при кумулация преди изтичането на изпитателните срокове.Колкото и малък срок да е хартисал-почва да тече наново.Такава е практиката на ВКС. ...
Това е така, но по казуса на питащия - присъдите и по двете НОХД, към днешна дата - 07.11.2014г., са вече изтекли.
simo53 написа:Датите не ги знам с точност, първата е края на септември 2011г, влязна в сила веднага с изпитателен срок от 3 години, втората е средата на октомври 2011г. Не съм лишаван от свобода, условна е присъдата ...
simo53 написа:...Ходих в понеделник до районния съд за свидетелство за съдимост, казах на жената на гишето, че искам да проверя дали съм реабилитиран, тя ми взе данните и ми каза да дойда в четвъртък да си взема решението, ще го гледа съдя.
Прочети отново поста от 02 Ноември 2014 - 13:26 и от 01 Ноември 2014 - 10:33 - относно реабилитация ПО СЪДЕБЕН РЕД! ...Ще Ви бъде необходим адвокат!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|