начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

След две условни, реабилитация?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

След две условни, реабилитация?

Мнениеот simo53 » 31 Окт 2014, 14:47

Здравейте, знам че има много подобни теми, но всички са с по една присъда. Преди 3 години откраднахме 2 коли, хванаха ни на втората, след един месец ни осъдиха за едната на 3 години изпитателен срок, за другата пак след месец по същия начин. Нямам престъпления между делата, както и след това през целия период, въпросът ми е дали имам право на реабилитация по право след изтичане на срока, или ако не е по право поне дали може да се насрочи дело за изчистване на свидетелството. Благодаря Ви :)
simo53
Нов потребител

Re: След две условни, реабилитация?

Мнениеот georgiev_sfbg » 01 Ное 2014, 11:33

simo53 написа:Здравейте, знам че има много подобни теми, но всички са с по една присъда. Преди 3 години откраднахме 2 коли, хванаха ни на втората, след един месец ни осъдиха за едната на 3 години изпитателен срок, за другата пак след месец по същия начин. Нямам престъпления между делата, както и след това през целия период, въпросът ми е дали имам право на реабилитация по право след изтичане на срока, или ако не е по право поне дали може да се насрочи дело за изчистване на свидетелството. Благодаря Ви :)

Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще негативните му последици, освен ако законът изрично не предвижда друго. Най-важната последица е, че лицето, което е реабилитирано, се третира по-нататък като „неосъждано”.

Реабилитацията бива 2 основни вида: 1) по право и 2) по съдебен ред.

Реабилитация по право е възможна в случаи, свързани с условно осъждане, по-леки престъпления и престъпления, извършени от непълнолетни.

Реабилитацията по право не настъпва по отношение на пълнолетно лице, което веднъж вече е било реабилитирано.

Когато реабилитация не може да настъпи по право, но наказанието е изтърпяно и в случаите когато има такива, причинените вреди са обезщетени, а наложените глоби – платени, съдът може да постанови реабилитация. В тези случаи, съдът прави конкретна преценка относно цялостното поведение на дееца и трябва да се убеди, че той действително се е поправил и заслужава да бъде третиран като „неосъждан”.

Кой съд може да постанови реабилитация?

Реабилитация може да постанови съдът, който е гледал делото и е постановил присъдата като първа инстанция.

Когато лицето е осъдено с няколко присъди от различни съдилища, следва да се обърнете към съда, който е наложил най-тежкото наказание, а когато наказанията са еднакво тежки - към съда, който е постановил последната присъда.

Какво е необходимо, за да се обърнете към съда?

Необходимо е да подадете молба за реабилитация в свободен текст.

:МОЛБА ЗА РЕАБИЛИТАЦИЯ

ДО СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД
НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

М О Л Б А
от ............................................................................................... ЕГН:..................................
/име, презиме, фамилия/
Адрес :..…….........................................................................................................................
Телефон: ....................................... ел.поща: .......................................................................

Уважаема/и г-жо/г-н съдия,
Считам, че са налице предпоставките по чл. 87 от НК, поради което Ви моля да бъда реабилитиран.
Прилагам:
1. Копие от присъда № .............. от ................... по дело №...................... на
............................................ съд /дата/

2. Вносна бележка за платена държавна такса;
3. Други писмени доказателства: .............................................................................
..................................................................................................................................
/Моля, избройте/

Дата: …………..г С уважение: ...............................
Гр.София

Към молбата се прилагат:

Препис от присъдата, а когато делото е унищожено - препис от бюлетина за съдимост;
Доказателства, че са налице всички условия, които законът поставя, а именно:
да са изтекли три години от изтичане на срока на наложеното с присъда или намалено с работа или помилване наказание;
в този срок осъденият да не е извършил друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;
осъденият да е имал добро поведение, и то по време след осъждането;
когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание лишаване от права или пробация, за да се постанови реабилитация, трябва да е изтекъл срокът на това наказание. Когато е наложена глоба, тя трябва да е изплатена.
ако при умишлено престъпление е възстановил причинените вреди или има уважителни причини за неплащането им;
Вносна бележка на платена държавна такса по сметката на Софийски районен съд за държавни такси - в размер на 6 лева.

Молбата се подава на Регистратура.

Какво следва?

Молбата се разглежда от съда в съдебно заседание, на което призовава молителя. В заседанието участва прокурор. Съдът се произнася с определение, което може да се обжалва пред Софийски градски съд в 7-дневен срок от постановяването му.

Важно е да знаете, че ако молбата бъде отхвърлена, нова молба може да се подаде не по-рано от една година след постановяване на определението.

Реабилитация може да се иска и от наследниците на осъдения след неговата смърт, ако последния е имал право на това.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот boynin » 01 Ное 2014, 12:53

Ако не сте осъждан преди извършването на двете деяния и постановените условни присъди по тях, реабилитацията ще настъпи по право след изтичането на изпитателния срок!
boynin
Младши потребител

Мнениеот simo53 » 02 Ное 2014, 12:31

добре, но автоматично ли ще стане или с молба, ще ходя утре да си изкарам едно свидетелство да видя какво ще пише вътре, благодаря Ви
simo53
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 02 Ное 2014, 14:26

simo53 написа:добре, но автоматично ли ще стане или с молба, ще ходя утре да си изкарам едно свидетелство да видя какво ще пише вътре, благодаря Ви

:idea: :arrow: "Вътре" "ще пише" присъдата по второто Ви НОХД.

:idea: :arrow: Реабилитацията по право не настъпва по отношение на пълнолетно лице, което веднъж вече е било реабилитирано.

boynin написа:Ако не сте осъждан преди извършването на двете деяния и постановените условни присъди по тях, реабилитацията ще настъпи по право след изтичането на изпитателния срок!

:idea: :arrow: Да, така е - но само по присъдата, произнесена по първото НОХД.
:idea: :arrow: Но в случая на питащия, имаме две НОХД, с две произнесени и влезли в сила присъди по тях и съотв. два изпитателни срока на условно осъждане, които макар и еднакви, не съвпадат времево в началните си и крайни граници (като дати). В този ред на мисли, питащият, следва вече да е получил реабилитация по право - относно присъдата си по първото НОХД, но не и по второто, тъй като, както вече казах - Реабилитацията по право, не настъпва по отношение на пълнолетно лице, което веднъж вече е било реабилитирано.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот simo53 » 02 Ное 2014, 20:19

Разбрах, за второто НОХД кога мога да се раебилитирам, с молба или автоматично. Вторият ми въпрос е само с присъствието на адвокат който те представлява или можеш и сам. Простете за моето невежество :):)
simo53
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Ное 2014, 17:53

simo53 написа:Разбрах, за второто НОХД кога мога да се раебилитирам, с молба или автоматично. Вторият ми въпрос е само с присъствието на адвокат който те представлява или можеш и сам. Простете за моето невежество :):)

:idea: :arrow: Прочетете отново поста от 01 Ноември 2014 - 10:33, относно реабилитация - ПО СЪДЕБЕН РЕД!
:idea: :arrow: Ще бъде необходимо, да си наемете адвокат, тъй като сами, едва ли ще се справите.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 04 Ное 2014, 23:37

Двете условни би трябвало да са в съвкупност (дайте дати на деянията и влизане в сила все пак), гледа се кое е по-голямото, неговият изп. срок тече от влизане в сила по-късната, и след него реабилитацията - по право (без съдебна процедура) и по двете, както е казал и boynin . ТР 54/1961 г., от по-новата - РЕШЕНИЕ № 14 ОТ 05.03.2012 Г. ПО Н. Д. № 2979/2011 Г., Н. К., І Н. О. НА ВКС.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот simo53 » 05 Ное 2014, 00:56

Първата е по- голяма, имат разлика от по- малко от месец. Втората е само обит , и съм съучастник и по двете. :roll:
simo53
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 05 Ное 2014, 01:36

Ако това беше отговор на моя въпрос, не беше особено ориентиращ. Трябва ми - първа присъда влязла в сила на ..., "кражбата" извършена на ..., лишаване от свобода ... год., изп.срок .... год. Втората - по същия начин.
Когато реабилитацията става по право, това значи автоматично, но все пак човешко същество трябва да прегледа дали са налице предпоставките и да отбележи това; ако сбърка, вероятно можете да пуснете молба; но това е различно от молбата за съдебна реабилитация.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот simo53 » 05 Ное 2014, 12:06

Датите не ги знам с точност, първата е края на септември 2011г, влязна в сила веднага с изпитателен срок от 3 години, втората е средата на октомври 2011г. Не съм лишаван от свобода, условна е присъдата, какво прецтавлява другата молба, благодаря Ви. Ходих в понеделник до районния съд за свидетелство за съдимост, казах на жената на гишето, че искам да проверя дали съм реабилитиран, тя ми взе данните и ми каза да дойда в четвъртък да си взема решението, ще го гледа съдя.
simo53
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Ное 2014, 00:34

Доста интересна хипотеза се получава при кумулация преди изтичането на изпитателните срокове.Колкото и малък срок да е хартисал-почва да тече наново.Такава е практиката на ВКС.Едва ли има крупна логика...По-скоро се извлича обратното,но...

П.П. Имам един хитрец,който не си доплати по едно дело.Скоро му изтичат сроковете и по двете условни...дали да не подшушна на прокурора,че са забравили да му направят кумулация... :mrgreen: Или пък да му направя услуга на моя полуидиот ,като подам молба за кумулация,която щяхме да струваме преди 2 години...? Той нали и без друго точно това искаше-групиране ,но без да плаща,ако може...Имам си даже и пълномощно...

П.П.Имаше един филм-"Отмъщението на самурая"-много як! 8) Нали мога да му защитя интересите подобаващо? Не е нарушение, нали? :)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Ное 2014, 12:54

svettoslav написа:Доста интересна хипотеза се получава при кумулация преди изтичането на изпитателните срокове.Колкото и малък срок да е хартисал-почва да тече наново.Такава е практиката на ВКС. ...

:idea: :arrow: Това е така, но по казуса на питащия - присъдите и по двете НОХД, към днешна дата - 07.11.2014г., са вече изтекли.
simo53 написа:Датите не ги знам с точност, първата е края на септември 2011г, влязна в сила веднага с изпитателен срок от 3 години, втората е средата на октомври 2011г. Не съм лишаван от свобода, условна е присъдата ...

simo53 написа:...Ходих в понеделник до районния съд за свидетелство за съдимост, казах на жената на гишето, че искам да проверя дали съм реабилитиран, тя ми взе данните и ми каза да дойда в четвъртък да си взема решението, ще го гледа съдя.

:idea: :arrow: Прочети отново поста от 02 Ноември 2014 - 13:26 и от 01 Ноември 2014 - 10:33 - относно реабилитация ПО СЪДЕБЕН РЕД! ...Ще Ви бъде необходим адвокат!
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право