Здравейте, имам въпрос. Първо малко факти.
През месец май 2009 лицето С.Г. подава редица жалби до различни инстанции и институции. В тях описва доста напоително как е бил пребит от мен, представя и медицинско за „причинена болка и страдание”. На базата на неговите твърдения и доста противоречивите показания на един свидетел той получава два отрицателни отговора от прокуратурата за образуване на наказателно производство срещу мен. Отговорът го видях след време – ако има нещо такова, то е от частен характер. По това време въобще нямах представа, че има нещо такова в прокуратурата срещу мен. В крайна сметка, както винаги става в България, чрез „връзки”, се домогва до зам. гл. прокурор и той собственоръчно пише на жалбата „да се повдигне обвинение”. В следствие на това машината се завърта. Появяват се и двама нови свидетели през април 2010г. Тогава свидетелите и аз сме призовани при следовател. Разпити, показания, протоколи ..., в крайна сметка повдигнато обвинение. Делото влиза в съда, за първо заседание, през ноември 2010г. Започва да се води по чл. 131, ал.1, т.12. Има и граждански иск за 10000лв. Въпреки чистото ми съдебно минало съдията първоначално отказва да го преобразува /води – не знам точните термини/ по чл.78а. На първите заседания идва един от свидетелите, първият. На по-късен етап делото е преобразувано по чл.78а и е отхвърлен гражданския иск. Тогава другите двама „свидетели” губят интерес и вече три заседания ги няма. Единият един път е редовно призоваван. Не искам да говоря за фарса с първия „свидетел” пред съда. Едно е да говориш пред добронамерен следовател, който ти диктува какво да кажеш и друго в съдебната зала пред съдия. Няма значение, аз искам делото да се реши в съд! Не съм правист, но покрай тази простотия четох доста. Наближава следващото дело. Предполагам, че двамата свидетели пак няма да дойдат. Няма 10000лв – няма интерес?! Както и да е.
Та въпросът ми е – има ли давност за евентуалното престъпление и каква е?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
давност по чл.131, ал.1, т.12
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: давност по чл.131, ал.1, т.12
Има давност - формулата е в кодекса. В общите правила. Прибавя се аритметично 1/2 към срока на предполагаемото наказание.
Не може да се отговаря на лични съобщения, без да активирате своите лични съобщения.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Ако леката телесна повреда се изразява само в болка и страдание , без увреждане на здравето, наказанието е до 1 година ЛОС или пробация.Следователно давността е 3 години-чл.80 ал.1 т.5 НК.При вас давността е прекъсната няколко пъти , следователно важима е абсолютната давност , защото тя ще изтече по-рано.
Тя съгласно чл.81 ал.3 е 4 години и 5 месеца.Тоест някъде Октомври ще е изтекла и делото ще бъде прекратено служебно от съда , освен ако изрично не поискате да се гледа, въпреки давността.
Успех!
Тя съгласно чл.81 ал.3 е 4 години и 5 месеца.Тоест някъде Октомври ще е изтекла и делото ще бъде прекратено служебно от съда , освен ако изрично не поискате да се гледа, въпреки давността.
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря за отговорите. В медицинското пише: "болка и страдание", нищо друго. Делото е ноември, 5 дни преди да са изминали 4 години и 6 месеца от предполагаемото престъпление. Ще се гледа по реда си. Това е добре. Но ако не се реши ноември и съдът реши /постанови/ да го прекрати по давност какви ще са евентуалните последствия за мен? Какво ще пише по разните масиви? Съден? Недосъден? Направо ми писна 4 години и половина да се занимавам с простотиите на някакъв .....! Може да е тъп въпросът, но се интересувам.
- basko63
- Нов потребител
basko63 написа:Благодаря за отговорите. В медицинското пише: "болка и страдание", нищо друго. Делото е ноември, 5 дни преди да са изминали 4 години и 6 месеца от предполагаемото престъпление. Ще се гледа по реда си. Това е добре. Но ако не се реши ноември и съдът реши /постанови/ да го прекрати по давност какви ще са евентуалните последствия за мен? Какво ще пише по разните масиви? Съден? Недосъден? Направо ми писна 4 години и половина да се занимавам с простотиите на някакъв .....! Може да е тъп въпросът, но се интересувам.
В свидетелството за съдимост ще пише неосъждан.
Ако Ви е направена криминална регистрация имате право да поискате да бъде заличена.
Най-вероятно ще останете да фигурирате в "масивите", въпреки че няма да е официално.
Отговорността ви за обезщетение за нанесените вреди не е погасена и пострадалия все още може да търси обезщетение като предяви иск пред гражданския съд.
Разбира се най-точно на всичките Ви въпроси ще отговори защитника Ви.
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа:Ако леката телесна повреда се изразява само в болка и страдание , без увреждане на здравето, наказанието е до 1 година ЛОС или пробация.Следователно давността е 3 години-чл.80 ал.1 т.5 НК.При вас давността е прекъсната няколко пъти , следователно важима е абсолютната давност , защото тя ще изтече по-рано.
Успех!
Престъплението което цитираш е извършено преди 2010 г. , а тогава давността беше две години, а абсолютната три години. Следователно ако го съдят по този член, делото трябва вече да е прекратено? Не е ли така? Интересен ми е казусът. Вероятно става въпрос за телесна повреда с по-тежко наказание.
- ilian_todorov
- Активен потребител
basko63 написа:Благодаря за отговорите. В медицинското пише: "болка и страдание", нищо друго. Делото е ноември, 5 дни преди да са изминали 4 години и 6 месеца от предполагаемото престъпление. Ще се гледа по реда си. Това е добре. Но ако не се реши ноември и съдът реши /постанови/ да го прекрати по давност какви ще са евентуалните последствия за мен? Какво ще пише по разните масиви? Съден? Недосъден? Направо ми писна 4 години и половина да се занимавам с простотиите на някакъв .....! Може да е тъп въпросът, но се интересувам.
Ако го прекрати по давност естествено, че ще бъдеш неосъждан. Най-лесно е с един болничен да отложиш делото.
Законът ти дава право да поискаш съда да се произнесе с решение дали си виновен или не (чл.289 от НПК) и ако реши, че си виновен, трябва да приложи правилата по давност и да не те осъди, а само признае за виновен. Пак ще се водиш за неосъждан, но пострадалият може да се ползва от това решение и да бъдеш осъден да му платиш обезщетение за "болката и страданието". Ако обаче съдът те признае за невинен, ще може да искаш по реда на ГПК от прокуратурата да ти плати за вредите, които ти е причинила по ЗОДОВ. При всички положения (независимо как свърши делото, дори да те вкарат в затвора, пепел ми на устата) имаш право на обезщетение, тъй като делото е продължило повече от разумния срок. Само трябва да напишеш заявление до министъра на правосъдието придружено с декларация. Няма нужда от дело.
- ilian_todorov
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|