начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

процедура при побой

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

процедура при побой

Мнениеот avdenago » 10 Мар 2013, 21:13

Моля ви за съвет какъв е реда и къде трябва да се подаде жалба за побой, както и какво трябва тя да съдържа.
Случаят е следния: синът ми е бил в квартирата си, когато друго момче идва да се разправя с него че е подбудил приятелката му да го остави. Моли съквартирантите му да излязат за да поговорят насаме и му нанася побой. В следствие на това сина ми прекарва 3 дни в болницата /заведен е веднага след случката от съквартирантите му/ с мозъчно сътресение и синини, няма трайни увреждания. Оказа се че въпросния младеж е заплашвал и преди и продължава да заплашва с физическо насилие както сина ми, така и бившата си вече приятелка.
Въпросът ми е какво може да направи сина ми за да се защити от понататъшно насилие, както и евентуално насилника да понесе някакви последици. Също какво трябва да направи момичето, след като очевидно има причини да се притеснява от насилие.
Наложително ли е ангажирането на адвокат.
Благодаря предварително.
avdenago
Нов потребител

Re: процедура при побой

Мнениеот dobromirkd » 10 Мар 2013, 21:26

Подава се жалба в П. Пиши ми на този e-mail: заличен имейл и ще ти обясня по-подробно.
dobromirkd
Потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Мар 2013, 22:19

avdenago написа:Моля ви за съвет какъв е реда и къде трябва да се подаде жалба за побой, както и какво трябва тя да съдържа.
Случаят е следния: синът ми е бил в квартирата си, когато друго момче идва да се разправя с него че е подбудил приятелката му да го остави. Моли съквартирантите му да излязат за да поговорят насаме и му нанася побой. В следствие на това сина ми прекарва 3 дни в болницата /заведен е веднага след случката от съквартирантите му/ с мозъчно сътресение и синини, няма трайни увреждания. Оказа се че въпросния младеж е заплашвал и преди и продължава да заплашва с физическо насилие както сина ми, така и бившата си вече приятелка.
Въпросът ми е какво може да направи сина ми за да се защити от понататъшно насилие, както и евентуално насилника да понесе някакви последици. Също какво трябва да направи момичето, след като очевидно има причини да се притеснява от насилие.
Наложително ли е ангажирането на адвокат.Благодаря предварително.

Наложително е да ангажирате колега адвокат още при изготвяне на жалбата и представяне на необходимите доказателства, за да може да прави справки, да Ви консултира по време на производството и да извърши съответните процесуални действия във Ваш интерес!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот votpuska » 11 Мар 2013, 21:29

А може би е трябвало още веднага след инцидента синът ви (или приятелите му - ако не може да говори) да се обади на 112 и оттам да поемат всичко по канален ред напълно безплатно. И моментално - за да няма възможност вашия противник също да си наеме адвокат и да се защити. Сега - минало-заминало - за един бой никой няма да го вкара в затвора, а хората, които бият от друго не разбират и не се спират.. И да намете авдокат само ще му напълните джобовете. Виж, на другия младеж определено ще му бъде от полза. ;)

Синът ви да избягва да излиза по тъмно и да се оглежда за неприятеля си и да бяга - друго какво да ви посъветвам.. Може също да си вземе нож на пружина макар че не е желателно..
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот avdenago » 11 Мар 2013, 21:57

След като са го приели, от болницата са извикали полиция и са му снели показания както и на приятеля му, това помага ли?
avdenago
Нов потребител

Мнениеот votpuska » 11 Мар 2013, 23:02

E не е сиг че са подали сигнал, може да са отишли на частно/дежурен кабинет (а не спешен). И да са извикали, ако момчетата са заминали докато дойде патрула. Някой път по 40 минути отива..

Ако всичко си беше минало по реда сега жената нямаше да се чуди и да пита къде-какво..
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 20 Мар 2013, 11:46

avdenago написа:Моля ви за съвет какъв е реда и къде трябва да се подаде жалба за побой, както и какво трябва тя да съдържа.
Наложително ли е ангажирането на адвокат.
Благодаря предварително.

:idea: :arrow: Епикриза от болничното заведение за престоя и проведеното лечение, както и мед.документи за последващо лечение.
:idea: :arrow: Съдебно-медицинско свидетелство.
:idea: :arrow: Частна тъжба до Районнен съд - по местоизвършване на деянието.

http://srs.justice.bg/srs/149-%D0%9A%D0 ... 1%82%D0%B0?

Определена категория престъпления не се преследват по общия ред, а само при наличие на подадена от пострадалия молба, наречена частна тъжба. С предявяването й в съда се образува наказателно дело от частен характер (НЧХД), а подалото я лице (което е и пострадалият) се нарича частен тъжител. Такива престъпления са например: обида; клевета; лека телесна повреда; кражба, извършена от съпруг или определена категория роднини.

Кога се подава частна тъжба?

Подаването на частна тъжба трябва да е задължително в срок до 6 месеца от узнаването за престъплението или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

Как се подава тъжбата ?

Тъжбата задължително трябва да бъде писмена, с данни за подателя и този, срещу когото се подава. В нея трябва да изложите характера на престъплението, начина, по който са Ви причинени вреди, времето и мястото на извършване на престъплението и да я подпишете.

Частната тъжба се подава в съответния районен съд по мястото на извършване на престъплението заедно с копие от нея и писмените доказателства за подсъдимия, като се дължи и държавна такса в размер на 12 лева.

Тъжбата следва да подадете на „Регистратура”, където върху Вашия екземпляр ще бъде поставен входящ номер.

Какво се случва по-нататък?

В образуваното дело по частна тъжба Вие осъществявате изцяло ролята на обвинител (тук прокурор не участва) и не можете да бъдете свидетел. Имате всички права на страна в производството - да се запознате с делото и да направите необходимите извлечения; да представите доказателства; да участвате в съдебното производство; да правите искания, бележки и възражения; да обжалвате актовете на съда, които накърняват Вашите права и законни интереси,
Имате право и да искате съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи за събиране на сведения, с които сами не можете да се снабдите.

Неявяването Ви на делото без уважителни причини води до прекратяването му.

Частната тъжба завършва с произнасянето на присъда. В много случаи обаче пострадалият може да постигне спогодба с подсъдимия преди приключване на делото. Частният тъжител може да оттегли тъжбата по всяко време.

Заедно с частната тъжба и в рамките на наказателното производство може да се предяви и граждански иск. НЕ МОЖЕ обаче да се предяви едновременно и отделен граждански иск, защото престъплението първо трябва да бъде доказано преди да се присъди обезщетение за претъпени вреди.

http://srs.justice.bg/srs/149-%D0%9A%D0 ... 1%82%D0%B0?

НК - Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.
(3) Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание.
НК - Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишен текст на чл. 161 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право