начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

GSM ваучерите като средство за престъпление

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

GSM ваучерите като средство за престъпление

Мнениеот votpuska » 29 Дек 2012, 23:57

От известно време наблюдавам в интернет пространството някои престъпници (най-вече измамници и сутеньори) които осъществяват същинския контакт като карат жертвите си да закупят ваучер за мобилен телефон и да им пратят кода за активация. И очевидно разчитат че така няма да бъдат разкрити.

Добре де, КАКВА Е ЛОГИКАТА? Дори ваучера да се регистрира на името на купувача, нали той се активира на техния апарат в който има съответно тяхна СИМ-карта? А ако телефона и СИМ - картата не са на тяхно име (да речем регистрирали са ги с крадена/фалшива лична карта) то в този случай без проблем могат да се сдобият и с ваучер по същия начин.

Въпросът ми е тази странна практика има ли някакво практическо и техническо обяснение?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Re: GSM ваучерите като средство за престъпление

Мнениеот TheOldMan » 30 Дек 2012, 01:22

Да си кажа честно ваучер не съм ползвал никога, но все си мисля, че ги продават на всяка сергийка и не ти записват данните като си ги купиш. Все пак не купуваш нова карта, а само предплащаш консумацията на вече съществуващ номер ( с известен на службите собственик). Демек няма никаква следа как парите са дошли от твоя джоб в сметката на криминала. А самото "консумиране" на средствата става при въвеждане на кода, което се извършва от телефона на "престъпника" и никой не може да докаже, че той не си го е купил лично със негови си пари.
Демек - осъществява се трансфер на едни 20 (примерно) лева от твоя джоб в нечия чужда сметка без да се минава през банки, пощенски записи или каквито и да било официални (и проследими) средства за трансфер на пари.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 30 Дек 2012, 17:27

Явно не разбирате. Смисъла на това нещо не е да захранят картата си с 20 лв на твои разноски а очевидно да останат неразкрити. Чакаме някой технологичен спец/практикуващ криминалист да се включи..
votpuska
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 31 Дек 2012, 00:15

Ами неразкрити са - нищо противозаконно няма в това да си заредиш "Прима"-та с 20 лева. Няма начин да се установи дали кода ви е бил продиктуван по телефона, или сте си го прочели в талончето което сте си купили лично от някоя будка за вестници. Няма начин да се докаже че някой ви е платил 20 лева (или там колкото поискате).
Единтвения проблем е "за кво са ви 2 000 лева във Прима-та и как да си ги вземете". Таа че такова заплащане е подходящо за инцидентни и малки суми, които да ви покрият сметката за телефона, но трудно ще си приберете тези пари кеш. Да, можете да плащате паркиране в синя зона, можете да си купувате рингтонове или други глупости с добавена стойнот от оператора, но ... това не е много удачен начин да си оползотворите печалбата от дейността.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот possitiv3 » 31 Дек 2012, 10:23

TheOldMan написа:Да си кажа честно ваучер не съм ползвал никога, но все си мисля, че ги продават на всяка сергийка и не ти записват данните като си ги купиш. Все пак не купуваш нова карта, а само предплащаш консумацията на вече съществуващ номер ( с известен на службите собственик). Демек няма никаква следа как парите са дошли от твоя джоб в сметката на криминала. А самото "консумиране" на средствата става при въвеждане на кода, което се извършва от телефона на "престъпника" и никой не може да докаже, че той не си го е купил лично със негови си пари.
Демек - осъществява се трансфер на едни 20 (примерно) лева от твоя джоб в нечия чужда сметка без да се минава през банки, пощенски записи или каквито и да било официални (и проследими) средства за трансфер на пари.

От миналата година ваучери по "сергиийките" не се продават. Всеки един ваучер се закупува само и единствено от офис на мобилен оператор с/у лична карта. Записват се и данните на лицето, закупило съответния ваучер/ваучери ! Полицията няма как да открие кой е активал ваучера и ще търси тоя дето го е купил, понеже той ще носи отговорността, освен ако не докаже, че друг го ползва.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 31 Дек 2012, 10:54

votpuska написа:От известно време наблюдавам в интернет пространството някои престъпници (най-вече измамници и сутеньори) които осъществяват същинския контакт като карат жертвите си да закупят ваучер за мобилен телефон и да им пратят кода за активация. И очевидно разчитат че така няма да бъдат разкрити.

Добре де, КАКВА Е ЛОГИКАТА? Дори ваучера да се регистрира на името на купувача, нали той се активира на техния апарат в който има съответно тяхна СИМ-карта? А ако телефона и СИМ - картата не са на тяхно име (да речем регистрирали са ги с крадена/фалшива лична карта) то в този случай без проблем могат да се сдобият и с ваучер по същия начин.

Въпросът ми е тази странна практика има ли някакво практическо и техническо обяснение?

Практическото и техническо обяснение е, че аз (телефонния измамник) вземам на твое име (бедния и неграмотен циганин) 50-100 прими, ваучери и т.н. с които си върша схемите. После полицията хваща рома и той единственото дето знае е, че един симпатичен батко с костюм или не му е дал 200 лв да се почерпи :) Това е приложението ;)
possitiv3
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 31 Дек 2012, 12:03

possitiv3 написа:От миналата година ваучери по "сергиийките" не се продават. Всеки един ваучер се закупува само и единствено от офис на мобилен оператор с/у лична карта. Записват се и данните на лицето, закупило съответния ваучер/ваучери ! Полицията няма как да открие кой е активал ваучера и ще търси тоя дето го е купил, понеже той ще носи отговорността, освен ако не докаже, че друг го ползва.

Това с личните данни за ваучерите не го знаех. В такъв случай наистина врътката се обезмисля. Полицията без активната помощ на оператора няма как да знае кой е купил ваучера. А ако оператора съдейства полицията ще знае не само кой е купил ваучера, а и на кой телефон е бил активиран той. Ако се води на ромче... единствения шанс е да сгащят криминала с телефона в ръка... един мъничък шанс.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот possitiv3 » 31 Дек 2012, 12:41

TheOldMan написа:
possitiv3 написа:От миналата година ваучери по "сергиийките" не се продават. Всеки един ваучер се закупува само и единствено от офис на мобилен оператор с/у лична карта. Записват се и данните на лицето, закупило съответния ваучер/ваучери ! Полицията няма как да открие кой е активал ваучера и ще търси тоя дето го е купил, понеже той ще носи отговорността, освен ако не докаже, че друг го ползва.

Това с личните данни за ваучерите не го знаех. В такъв случай наистина врътката се обезмисля. Полицията без активната помощ на оператора няма как да знае кой е купил ваучера. А ако оператора съдейства полицията ще знае не само кой е купил ваучера, а и на кой телефон е бил активиран той. Ако се води на ромче... единствения шанс е да сгащят криминала с телефона в ръка... един мъничък шанс.

От много време се говори, че трябва се направи нещо, но не съществува законова рамка мобилните оператори да не продават на всеки възможен колкото се може повече карти. В същото време не съществува и задължение за мобилните оператори да съдействат на полицията и сме в омагьосан кръг. Водят се някакви разговори, до къде ще се стигне не знам. Някой ако ще ми спори, че не се искат лични карти при закупуване на ваучери да ме хване за ..... Баба ми е със Сим карта на мое име и не го говоря от впечатления, придобити от медииите или интернет :)

Отделно според теб защо тея дето правят схемите нямат айфони и т.н, а телефони по 20, 00 лв --> защото се подслушват много по-трудно, не могат да се правят хакерски манипулации да се записват разговори докато телефона ти е в джоба или на масата пред теб и поради много други причини. Писне ти - хварляш в морето и следващия.
possitiv3
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 31 Дек 2012, 14:11

Далавери колкото искаш. Морето го използвам, че ми е роден дом.

На старите телефони не може да сложиш програма, с която да те подслушват дори когато не говориш по него, а с тоя до теб. Дори и телефона да е изключен с тази програма пак може да те подслушват. Решението е да се вади и картата и батерията от апарата. На новите телефони не става, защото има GPRS, което автоматично отваря вратите за подслушване (но не и ако ти го откраднат да ти го намерят разбира се ...) Това имах предвид.

В България 1/2 от измамените българи са пострадали, защото са глупави (примера с дядото с телефоните, който даде), а другата 1/2 е от алчност - "можем ти увеличим пенсията, но трябва да почерпиш..". "Кой каквото сам си направи, Господ и половината от това да иска не може да му стори" си важи с пълна сила за такива хора.

8)
possitiv3
Потребител

Мнениеот votpuska » 18 Фев 2013, 13:06

Само тъпанари в тоя форум, отговорите все плиткоумия.
После гузен не гонен бяга - "не обиждай човека , който се опитва да ти помогне". Ама за мечешка услуга май не си чувал.
votpuska
Потребител

Мнениеот votpuska » 18 Фев 2013, 13:11

Добре ве, разбирачи, вместо да си чешете езиците ай вижте тази страница - https://www.facebook.com/seskort?fref=ts. Защо според вас работят с ваучери по тоя начин? И не ми изскачайте с това за да прилапат 10 лв които да изговорят за твоя сметка щото тва вече на дебилизъм избива.
votpuska
Потребител

Мнениеот teogeo » 18 Фев 2013, 23:06

Колко ваучера даваш за един компетентен отговор по въпроса? :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 18 Фев 2013, 23:10

:D По колко лева да бъдат ваучерите ? :roll:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 19 Фев 2013, 08:44

votpuska написа:Добре ве, разбирачи, вместо да си чешете езиците ай вижте тази страница - https://www.facebook.com/seskort?fref=ts. Защо според вас работят с ваучери по тоя начин? И не ми изскачайте с това за да прилапат 10 лв които да изговорят за твоя сметка щото тва вече на дебилизъм избива.

много анорексични всички тези бе ! не ги ли хранят :D
marek972
Потребител

Назад към Наказателно право