начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот ralitsarbg » 11 Май 2007, 11:49

portokal написа:Удостоверение от диспансера, че не се водиш на учет, върши работа.

КОЛЕГА, ПРАВИЛНИЯТ ИЗРАЗ Е "НЕ СЕ ВОДИ НА ОТЧЕТ" - ТАКОВА ЖИВОТНО КАТО "УЧЕТ" НЯМА...
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот fixxxer » 11 Май 2007, 13:03

има такова животно колежке, има - наистина се казва "учет", а не отчет". Не е правилно - архаизъм е, ама лекарите така си го пишат и казват, даже и в нормативни актове се употребява /колкото и да е странно/. :o
fixxxer
Потребител

Мнениеот ralitsarbg » 11 Май 2007, 13:08

fixxxer написа:има такова животно колежке, има - наистина се казва "учет", а не отчет". Не е правилно - архаизъм е, ама лекарите така си го пишат и казват, даже и в нормативни актове се употребява /колкото и да е странно/. :o

Колега, вижте печата на бележката, която се дава от психиятрията в този случай и тогава ще разговаряме отново!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот agents_group » 11 Май 2007, 13:13

Ех, вие, мънички мои, не знаете как една декларация да напишете, и от къде бележка да си извадите - вървят едни пространни дискусии тук във форума... а съдии и прокурори ще ми ставате... Кой ще ви пише решенията и присъдите, някой форумен герой може би... :D
agents_group
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 11 Май 2007, 13:20

хахахах
Ама после като ги затресе "магистратската болест" хахахаха.

А за учета - верно има НА хм то това е русизъм ама карай!

НАРЕДБА № 54 ОТ 2 ЮНИ 2003 Г. ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ И ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЕРСОНАЛА, КОЙТО ОСЪЩЕСТВЯВА ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ПРЕВОЗИ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ И СЪПЪТСТВАЩИТЕ ГИ ДЕЙНОСТИ, И ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕДПЪТНИТЕ (ПРЕДСМЕННИ) МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА
Обн. ДВ. бр.55 от 17 Юни 2003г.

Чл. 11. (1) При освидетелстването и преосвидетелстването се извършват прегледи и изследвания за установяване на:

(2) Психическото здраве се установява чрез удостоверение от личния лекар, че лицето не се води на психиатричен учет.
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот ralitsarbg » 11 Май 2007, 13:31

ОК - КОЛЕГИ СЪГЛАСНА СЪМ С ПРЕДСТАВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА! :lol:
ГРЕШКАТА Е МОЯ!
ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПРЕДХОДНИТЕ ДВЕ МНЕНИЕ - НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСНА С ТЯХ...
УСПЕХ НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот chronometer » 11 Май 2007, 18:33

Идентичността на фамилиите може да се докаже и със свидетелство за сключен граждански брак - там фигурира фамилията отпреди и след сключването. Колкото до това, че лицето не се води на "учет" - наистина така пише в документа, издаван от съответното специализирано психиатрично заведение. Възможно е някъде да е въведено "осъвременяване", но на повечето места си ползват архаичния русизъм.
С оглед колегиалното отношение и спазването на добрия тон във форума, предлагам да се въздържаме от иронични изказвания от сорта на "ех, деца, един документ не можете да извадите...", както и от форумни войни в защита на изключително "важни" каузи, като например правописа на думата "отчет". След като колега е попитал, значи за него това е проблем и трябва или да му се помогне, или, ако оказването на подобна помощ е свръх нечие его, то по-добре чувстващият се велик просто да не пише нищо. Циркът за пред клиента и пренебрежителното отношение на "гениалния юрист" са просто смешни, когато се общува с хора от професията.
chronometer
Младши потребител

Мнениеот agents_group » 11 Май 2007, 19:50

"Хора от професията" - от коя професия, колега, от коя... ??? :oops:
agents_group
Младши потребител

Мнениеот portokal » 12 Май 2007, 08:48

Колега, вижте печата на бележката, която се дава от психиятрията в този случай и тогава ще разговаряме отново!

Колежке (да, има и дума "колежка"!), Вие откъде мислите, че съм го видяла?
Никак не ми е присъщо да правя правописни грешки.
:wink:

Циркът за пред клиента и пренебрежителното отношение на "гениалния юрист" са просто смешни, когато се общува с хора от професията.

Да. А често и когато се общува с хора извън професията. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 14 Май 2007, 12:25

Спорът наиста вече стана дребнав...Да има дума "колежка", но ерудираните хора използват "колега", дори когато се обръщат към ЖЕНА. Произходът на думата идва от латински.

Вие може да сте видяли "учет" от печата на Вашето удостоверение, а аз "не се води на отчет" от моето.

Успех и на Вас, ама май късмет ще Ви е нужен повече!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Май 2007, 12:46

Успех и на Вас, ама май късмет ще Ви е нужен повече!

Така ли? Ще бъдете ли така добра да ми обясните защо? Настоявам.
Не виждам защо на Вас да Ви е позволено да се държите високомерно, а когато Ви отговорят по същия начин, това да е проява на дребнавост.

Произходът на думата идва от латински.

Не съм си помисляла, че някой, особено юрист, може да не знае от кой език идва думата "колега", но Вие може би скоро сте го научили?
"Произходът идва" също не е особено успешно съчетание.

Ерудираните хора знаят правилото за променливото Я и пишат "видели", а не "видяли". Освен това ерудираните хора имат достатъчно акъл, за да стигнат до собственото мнение, че заемките в българския език се подчиняват на правилата на българския език, а не на езика, от който са взети.

Не твърдя, че съм идеално подготвена за конкурса, нито че не се случва да напиша някое недотам изпипано изречение. Просто както не обичам да нападам, така не обичам и да ме нападат.
Последна промяна portokal на 14 Май 2007, 12:53, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 14 Май 2007, 12:52

Права сте за "видели"...
УСПЕХ, КЪСМЕТ ИЛИ ТАМ КАКВОТО ВИ Е НУЖНО!!!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Май 2007, 12:55

Бих искала да разбера откъде се вижда, че ми е нужен късмет повече, отколкото на Вас. Ако може.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 14 Май 2007, 13:02

Може би, защото не търпите възражение и хора с различно мнение!

Вижте, аз не искам да се заяждам с Вас - всеки е прав за себе си!
Очевидно обаче Вие искате обратното...НЕ СМЯТАМ ДА ВИ ПООЩРЯВАМ!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Май 2007, 13:18

Търпя хора с различно мнение.
Не търпя високомерни хора, които без основание ме нападат.
Нямаше да се заяждам, ако не беше казано това за късмета и за ерудицията. Преди това подчертах, че за мен има дума "колежка", само за да предотвратя бъдещите възражения и обяснения за латинския, с които съм съвсем добре запозната и не съм съгласна. След което ми се каза какви били ерудираните хора. Е ми... каквото повикало.

Иначе интересна логическа зависимост - на конкурса ми трябва много късмет, защото не търпя хора с различно мнение...

Също и на мен не ми е приятен този диалог, но когато ти кажат, че си такъв и такъв (незнаещ, неерудиран и т.н.), е естествено да искаш да разбереш откъде се вижда това.
Аз и не твърдя, че съм прекрасно подготвена, но не мисля, че от тази тема може да се направи такъв извод. Следователно става дума за чисто заяждане от страна на този, който го казва.
Със здраве.
Съжалявам за разводняването на темата, но не искам да си оставям магарето в калта. :oops: Темата и без това е достатъчно дълга и може би не е зле да се започне нова.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 14 Май 2007, 13:33

КОЛЕГА, НА КОНКУРСА ПРОВЕРЯВАЩИТЕ КАЗУСА МОГАТ ДА ИМАТ МНЕНИЕ, КОЕТО Е РАЗЛИЧНО ОТ ВАШЕТО - ДА НЕ ВИ ОЦЕНЯТ, ДА ВИ ПОДЦЕНЯТ И Т. Н. И ТЕ ЩЕ БЪДАТ ВИНОВНИТЕ ВЪВ ВАШИТЕ ЗА ЕВЕНТУАЛНИЯ ВИ НЕУСПЕХ!

АЗ НЕ СЪМ КАЗАЛА, ЧЕ НЕ СТЕ ЕРУДИРАНА ИЛИ НЕЗНАЕЩА...АКО СЪМ ИМАЛА ПОДОБНО НАМЕРЕНИЕ, ВЯРВАЙТЕ МИ БИХ ГО КАЗАЛА В ПРАВ ТЕКСТ И ЩЯХТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ МНЕНИЕТО МИ!

АКО ВИЕ СТЕ СЕ ПОЧУВСТВАЛА ЗАСЕГНАТА, ИЗВИНЯВАМ СЕ!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Май 2007, 13:40

ОК. И аз малко повече се запалих, но... :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 14 Май 2007, 13:44

То жените сме си такива избухливи...
Успех и късмет (винаги е нужен)!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот Mar4elo » 14 Май 2007, 16:58

караха ли ви да заверявате копията от документите за конкурса "Вярно с оригинала"?
Според мен това е ненужно.
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот portokal » 14 Май 2007, 17:21

Аз още не съм подала, но на предния конкурс на някои места са се заверявали, а на други - не.
И ненужно да е, не пречи.
Аватар
portokal
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити