Начало
Историческа справка
IBAN SMETKI
Вписани адвокати
СЕМИНАР
Органи
Адвокатски колегии
Актуална информация
За членове
За контакти
Интернет връзки
English








<< Начало | Актуална информация |


ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА - част IV

2013-09-23 |
Раздел III.

Договори между адвокати и адвокатски дружества

Чл. 76. (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокати, адвокатски дружества, адвокати от Европейския съюз и групи адвокати от Европейския съюз както трайно установени, така и временно упражняващи професията при условията на чл. 19г на територията на Република България, могат да сключват помежду си договор за сътрудничество. С договора се уговаря извършването на определена правна работа или се поема съвместно работа по определени дела.

 

 

Чл. 77. (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокати, адвокатски дружества, адвокати от Европейския съюз и групи адвокати от Европейския съюз, трайно установени на територията на Република България или временно упражняващи професията при условията на чл. 19г, могат да сключват помежду си писмен срочен или безсрочен договор за постоянна работа срещу определено възнаграждение. Ако в договора не е уговорено друго, възнаграждението се дължи месечно.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) В случаите, когато договорът предвижда и явяване пред съд, упълномощаването се извършва от адвоката, адвоката от Европейския съюз или адвокатското дружество, сключили договора. В този случай възложителят извършва преупълномощаване със съгласието на клиента.

(3) За договора по ал. 1 намират приложение разпоредбите на договора за поръчка.

(4) Във всички случаи договорът по ал. 1 се прекратява с едномесечно писмено предизвестие, освен ако в договора е уговорено друго.

 

Раздел IV.

Клон (Нов - ДВ, бр. 53 от 2010 г., загл. изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.)

Чл. 77а. (Нов - ДВ, бр. 53 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) (1) Един или повече адвокати от Европейския съюз могат да упражняват адвокатска професия на територията на Република България в клон на група от Европейския съюз.

(2) В клона по ал. 1 могат да участват самостоятелно или съвместно с адвокат от Европейския съюз и адвокати.

(3) Регистрацията и дейността на клона по ал. 1 се извършват по реда на чл. 57, 58 и чл. 60 - 75, като ограничението относно броя на адвокатите по чл. 58 не се прилага. Заедно със заявлението и учредителния договор по чл. 61 на съответния адвокатски съвет се представят:

1. документ от орган на адвокатурата по седалището на групата в държавата членка по произход, в който се потвърждава нейното съществуване, както и наименованието, седалището, адресът на управление и формата на сдружаване;

2. документ, издаден от групата, с който се упълномощават определени адвокати или адвокати от Европейския съюз да учредят клон в Република България.

(4) Наименованието на клона съдържа името на групата от Европейския съюз, както и думата "клон", правния статут на групата в държавата членка по произход и поне едно от имената на съдружниците в клона, които упражняват адвокатска професия на територията на Република България.

(5) Освен в случаите по чл. 73, ал. 1 клонът се прекратява и когато единственият съдружник бъде лишен от право да упражнява адвокатска професия по чл. 133, ал. 1, т. 4 и 5, както и при отписване на адвокат от Европейския съюз от Единния регистър на чуждестранните адвокати, когато той е единствен съдружник.

 

Глава единадесета.

АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ

Раздел I.

Общи разпоредби

Чл. 78. (1) (Доп. - ДВ, бр. 53 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатите членуват в адвокатска колегия. Адвокатът от Европейския съюз, вписан в Единния регистър на чуждестранните адвокати, членува в адвокатската колегия, в чийто регистър на чуждестранните адвокати е вписан.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатската колегия е юридическо лице и се състои от вписаните в регистрите й адвокати и адвокати от Европейския съюз.

(3) Висшият адвокатски съвет с решение определя районите и седалищата на адвокатските колегии, както и тяхното преобразуване и закриване.

              (4) В съдебния район на един окръжен съд има една адвокатска колегия,с изключение на съдебните райони на Софийския окръжен и Софийския градски съд, където има една адвокатска колегия.

 

Чл. 79. Органи на адвокатска колегия са: общо събрание, адвокатски съвет, контролен съвет, дисциплинарен съд и председател на адвокатската колегия.

 

Раздел II.

Общо събрание на адвокатската колегия

Чл. 80. (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Общото събрание се състои от адвокатите и адвокатите от Европейския съюз, вписани в регистрите на адвокатската колегия.

(2) Общите събрания са редовни и извънредни.

                                                                                                                                         

              Чл. 81. (1)Редовното общо събрание на колегията се свиква ежегодно в последната събота или последната събота и неделя на месец януари.

(2)Общото събрание се свиква от адвокатския съвет чрез покана,обнародвана в"Държавен вестник", в която са обявени дневният ред, датата, часът и мястото на провеждане на събранието. Поканата се обнародва най-малко един месец преди провеждане на събранието.

(3)След обнародването поал. 2в дневния ред на общото събрание задължително се включват въпроси по писмено искане на поне 1/5 от членовете на колегията,направено най-малко 20 дни преди датата на събранието.

(4) Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез адвокат-пълномощник са представени 2/3 от членовете на колегията. При липса на кворум събранието се отлага за един час по-късно и се провежда независимо от присъстващите членове.

(5) Решенията се вземат с обикновено мнозинство.

(6) Гласуването е лично или чрез адвокат-пълномощник,вписан в същата адвокатска колегия. (Изр. 2 се заличава).

(7) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.)Един адвокат-пълномощник не може да представлява повече от един член на колегията.Пълномощното се представя от упълномощителя в адвокатския съвет в деня преди събранието или от упълномощения в деня на събранието.Списъкът на упълномощителите и на упълномощените се обявява на мястото на общото събрание.

(8) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Решенията се взимат с явно гласуване, освен тези за избор на органи на адвокатската колегия, както и за делегати на Общото събрание на адвокатите в страната.

 

            Чл. 81а (Нов). (1). Общото събрание избира председател на събранието, един или повече протоколисти и преброители. То може да избира комисии, които да подпомагат дейността му.

            (2). На общото събрание се води протокол, който се подписва от председателя на събранието и протоколистите.

                                                                                                                                   

Чл. 82. Редовното общо събрание:

1. разглежда отчета за дейността на адвокатския съвет през отчетната година и приема решения по него;

2. разглежда доклада на контролния съвет и приема решения по него;

3. разглежда отчета на дисциплинарния съд и приема решения по него;

4. приема бюджет на съвета на колегията за следващата финансова година;

5. определя броя на членовете на адвокатския съвет,контролния съвет,дисциплинарния съд и избира адвокатски съвет,председателна адвокатската колегия, контролен съвет, председател на контролния съвет, дисциплинарен съд и председател на дисциплинарния съд;

6. избира делегати за общо събрание на адвокатите в страната;

7. приема решение за разпореждане с недвижими имоти на адвокатската колегия.

   (8) (Нова) приема решения по всички други въпроси, включени в дневния ред.  

             (2) (Нова) Когато не приеме отчета на адвокатския съвет, отчета на дисциплинарния съд или доклада на контролния съвет, общото събрание може да прекрати предсрочно мандата на съответния орган с решение, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на адвокатите, вписани в колегията. Нов избор за съответния орган се произвежда в двумесечен срок по правилата за произвеждане на редовен избор. До избора на нов орган досегашният продължава да изпълнява задълженията си. Избраният по горния ред орган довършва мандата на органа, чиито правомощия са прекратени.

 

Чл. 83.(1) Извънредно общо събрание се свиква по решение на адвокатския съвет,на контролния съвет или по писмено искане на 1/5 от членовете на колегията.

(2) Ако адвокатският съвет не свика извънредно общо събрание в 14-дневен срок от постъпването на искането, то се свиква задължително от Висшия адвокатски съвет.

(3) Извънредно общо събрание се свиква от адвокатския съвет и се провежда по реда, определен за свикване и провеждане на редовно общо събрание.

 

Чл. 84. Всеки член на адвокатската колегия има право да се запознае с проекторешенията и мотивите към тях, с решенията и протоколите от общото събрание. Адвокатският съвет е длъжен в седемдневен срок да му осигури възможност за запознаване с поисканите документи.

 

Чл. 85. (1) Решенията на общото събрание могат да се обжалват от всеки, който е имал право да участва в гласуването, пред Висшия адвокатски съвет в 14-дневен срок.

(2) Към жалбата по ал. 1 може да се присъедини всеки адвокат - член на същата колегия, и да я поддържа, включително и ако подателят я оттегли.

(3) В тридневен срок от постъпване на жалбата Висшият адвокатски съвет изпраща препис от нея на адвокатския съвет на съответната колегия. По искане на жалбоподателя Висшият адвокатски съвет може да спре изпълнението на решението на общото събрание.

(4) (Нова) Решението на Висшия адвокатски съвет по жалбата е окончателно, освен в предвидените в този закон случаи.

 

                                                                                 

 

Раздел III.

Адвокатски съвет

Чл. 86. (1) Адвокатският съвет се състои от:

1. при колегии до 100 адвокати - не по-малко от петима основни и двама резервни членове;

2. при колегии над 100 адвокати - не по-малко от седем основни и двама резервни членове, а за София - не по-малко от единадесет основни и шест резервни членове.

 (2) В основните членове се включва по право и председателят на адвокатската колегия.

 (3) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) За членове на адвокатския съвет могат да бъдат избирани членове на адвокатската колегия,които имат най-малко 10 години адвокатски стаж.

(4) При невъзможност да се избират членове,отговарящи на изискванията по ал. 3, е допустимо избирането на членове на адвокатския съвет с най-малко 5 години адвокатски стаж.

 

Чл. 87. (1) Резервните членове участват в заседанието на адвокатския съвет със съвещателен глас, освен в случаите по чл. 88, ал. 3.

(2) При напускане или отсъствие в продължение на три месеца на основен член на адвокатския съвет той се замества с всички права от резервен член, получил най-голям брой гласове при избора. При равен брой гласове с предимство се ползва адвокатът с по-дълъг адвокатски стаж.

 

Чл. 88. (1) Адвокатският съвет провежда редовното си заседание най-малко веднъж в месеца.

(2) Извънредни заседания се свикват по решение на адвокатския съвет или по писмено искане на 1/3 от основните членове на съвета, отправено до председателя на колегията. В случаите по изречение първо заседанието се свиква в 7-дневен срок от председателя,а при отказ то се свиква от председателя на Висшия адвокатски съвет и се председателства от негов член.

(3) Заседанието е редовно, ако присъстват 2/3 от основните членове на адвокатския съвет. Решенията се вземат с мнозинство от присъстващите основни членове. При равен брой гласове решаващ е гласът на председателя. При липса на кворум съставът на адвокатския съвет се допълва до необходимия кворум от присъстващите на заседанието резервни членове по реда на гласовете, получени при избора. При равен брой гласове предимство има резервният член с по-дълъг адвокатски стаж. В този случай резервните членове имат правата на основни членове, за съответното заседание.

(4) Адвокатският съвет се произнася с решения, които обявява пред адвокатската колегия.

(5) Решенията на адвокатския съвет могат да се обжалват в 14-дневен срок от деня на заседанието по реда на чл. 7.

 

Чл. 89. Адвокатският съвет:

1. ръководи работата на адвокатската колегия, свиква общите събрания и изпълнява техните решения;

2. следи за изпълнението на бюджета на адвокатската колегия;

Т. 3 се заличава.

(3а) (Нова). вписва адвокатите, младши адвокатите и адвокатските сътрудници.

4. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) води регистрите на адвокатите, на младшите адвокати, на адвокатските дружества, на адвокатските сътрудници и на чуждестранните адвокати;

5. защитава професионалните права, честта и достойнството на членовете на колегията;

6. следи за изпълнение на задълженията на членовете на колегията;

7. възбужда и поддържа дисциплинарно преследване срещу членове на колегията;

8. следи за извършване на адвокатска дейност от лица, които не са адвокати и предприема необходимите мерки за преустановяване на дейността и налагане на отговорност на виновните лица;

9. посредничи за решаване на спорове между адвокати и между адвокати и клиенти;

10. управлява и стопанисва имуществото на адвокатската колегия и се разпорежда с движими вещи;

11. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) ръководи и осъществява дейността за повишаване професионалната квалификация;

12. утвърждава щата на служителите към адвокатския съвет и определя техните възнаграждения;

13. създава комисии и други органи в помощ на дейността си;

14. (отм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.)

15. (изм. - ДВ, бр. 79 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) участва в организирането на правната помощ по реда на Закона за правната помощ;

16. свиква и организира общото събрание на колегията;

17. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) определя размера на встъпителната и месечната вноска, дължима към колегията;

18. (Нова). избира от основните си членове до двама заместник-председатели и секретар на адвокатския съвет;

19 (Предишна т. 18). осъществява и други функции, определени от закона;

20 (Предишна т. 19). регистрира адвокатските сдружения и организира вписването им в единния регистър.

 

 

 

Чл. 90. Секретарят на адвокатския съвет:

1. ръководи дейността по непосредствено изпълнение на решенията на адвокатския съвет и финансово-стопанската дейност;

2. организира заседанията на адвокатския съвет и подготвя материалите за него;

3. ръководи и организира работата на щатните служители и на помощния персонал;

4. координира дейността на помощните органи на адвокатския съвет;

5. осигурява технически и административно цялата дейност на адвокатската колегия.

 

Раздел IV.

            Председател на адвокатската колегия

 

Чл. 91. (1) За председател на адвокатската колегия се избира член на колегията, който има най-малко 15 години адвокатски стаж.

(2) При невъзможност да бъде избран кандидат, отговарящ на изискването по ал. 1,за председател може да бъде избран и член на адвокатската колегия с не по-малко от 10 години адвокатски стаж.

 

                Чл. 92. Председателят на адвокатската колегия:

 1. представлява адвокатската колегия;

 2. е председател по право на адвокатския съвет, организира и ръководи цялостната му дейност и го представлява;

 3. свиква и председателства заседанията на адвокатския съвет.

 

 Чл. 93. (1) При отсъствие на председателя той се замества от заместник-председателя. Заместник-председателят или секретарят се заместват по избор от членовете на адвокатския съвет.

(2) При предсрочно прекратяване мандата на председателя на колегията, нов председател се избира в двумесечен срок от извънредно общо събрание.

 

 

 

Раздел V.

Контролен съвет

Чл. 94. (1) Контролният съвет се състои от:

1. при колегия до 100 адвокати - не по-малко от трима членове;

2. при колегия над 100 адвокати - не по-малко от петима членове.

              (2) За членове на контролния съвет могат да бъдат избирани членове на адвокатската колегия,които имат най-малко 10 години адвокатски стаж, а за председател -най-малко 15 години адвокатски стаж.

(3) При невъзможност да бъдат избрани членове, които отговарят на изискването на ал. 2,е допустимо избирането на членове на контролния съвет с най-малко 5 години адвокатски стаж и за председател на съвета-- с 10 години адвокатски стаж.

Алинея 4 се заличава.

 

Чл. 95. (1) Контролният съвет следи за правилното упражняване на бюджета и стопанисването на имуществото на адвокатската колегия, за което изготвя и изнася доклад пред общото събрание.

(2) Контролният съвет има право да упражнява и текущ контрол върху работата на адвокатската колегия и нейните органи. При констатирано нарушение тай представя доклад до Висшия адвокатски съвет. Контролният съвет може да обжалва решенията на адвокатския съвет в предвидените от закона случаи.

(3) Членовете на контролния съвет могат да участват в заседанията на адвокатския съвет. (Думите „със съвещателен глас“ се заличават).

(4) (Нова). Председателят на контролния съвет организира неговата дейност и го представлява.

 

Раздел VI.

Дисциплинарен съд

Чл. 96. (1) Дисциплинарният съд се състои от:

1. при колегия до 100 адвокати - не по-малко от петима членове;

2. при колегия над 100 адвокати - не по-малко от седем членове, а за София - не по-малко от девет членове.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) За членове на дисциплинарния съд могат да бъдат избирани членове на адвокатската колегия,които имат най-малко 5 години адвокатски стаж, а за председател-- най-малко 10 години адвокатски стаж.

 

Чл. 97. На дисциплинарния съд като първа инстанция са подсъдни дисциплинарните дела, образувани срещу членовете на адвокатската колегия.

 

Чл. 98. (1) Дисциплинарният съд заседава в състав: председател и двама членове. Старшинството им се определя от продължителността на адвокатския им стаж.

(2) Съставите са постоянни и се определят с решение на всички членове на дисциплинарния съд. Промени в съставите се извършват само по необходимост с разпореждане на председателя на дисциплинарния съд.

 

 

                                                                                                                                           

                                                                                                                   Раздел VІІ

                                                                                                                                                                                 

                                                           Избори за органи на адвокатската колегия и за делегати за общото събрание

 

 

Чл. 99. (1) (Предишен текст на чл. 99, доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Изборът на адвокатския съвет и председателя на адвокатската колегия, на делегати за общото събрание на адвокатите в страната, на контролния съвет и неговия председател, на дисциплинарния съд и на неговия председател се извършва от редовно общо събрание при тайно гласуване с мнозинство повече от половината от присъстващите и представлявани членове на адвокатската колегия.

(2) Изборът на делегати за общо събрание на адвокатите в страната се произвежда от  общото събрание с тайно гласуване. За избрани се смятат кандидатите, получили най-много гласове.

Алинеи 3, 4 и 5 се заличават.

 

Чл. 100. (1) Членовете на адвокатския съвет и председателят на адвокатската колегия, на контролния съвет и неговият председател, на дисциплинарния съд и неговият председател се избират за срок три години. .

(2) Член на адвокатския съвет, председател на адвокатската колегия, член на контролния съвет и негов председател, член на дисциплинарния съд и негов председател не може да бъде избиран за повече от два последователни мандата в един орган.

 

Чл. 101. (1) Изборът на органи на адвокатската колегия и делегати за общото събрание на адвокатите в страната се провежда от избирателна комисия в състав - председател, двама членове и трима резервни членове. Съставът на избирателната комисия се определя на съвместно заседание на основните членове на адвокатския съвет, контролния съвет и дисциплинарния съд не по-късно от два месеца преди деня на избора. Промени в състава на избирателната комисия се допускат само по изключение.

(2) (Нова). Съвместното заседание се свиква от председателя на адвокатската колегия. То е редовно, когато присъстват повече половината от общия брой на членовете на всички органи. Решенията се приемат с обикновено мнозинство.

(3) (Нова). Не може да бъде член на избирателна комисия адвокат, който е предложен в орган на колегията. 

(4) (Досегашна ал. 2) В своята работа избирателната комисия се подпомага от избирателни бюра в състав трима членове, чиито брой и състав се определят от адвокатския съвет. За членовете на избирателните бюра се прилага предходната алинея.

 

Чл. 102. (1) Избирателната комисия извършва подготовка на изборите, разглежда постъпилите жалби във връзка с провеждането на избора, като се произнася незабавно по тях с решение, което не подлежи на обжалване.

(2) Избирателната комисия регистрира и обявява кандидатите за членове на органите на адвокатската колегия и за делегати за общото събрание на адвокатите в страната и провежда самия избор.

                                                   

Чл. 103. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.)Всеки член на адвокатската колегия може да предложи писмено до избирателната комисия кандидатури за председател на адвокатската колегия, председатели на дисциплинарния и на контролния съвет, за членове на органите на колегията и делегати за общото събрание на адвокатите в страната в 30-дневен срок преди датата на избора. Предложения могат да се правят до последния работен ден преди изтичане на срока. Към предложението се прилага писмено съгласие на кандидата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Избирателната комисия в тридневен срок след изтичане на срока по ал. 1 се произнася по допустимостта на постъпилите кандидатури и с решението си обявява списъка на кандидатите в канцеларията на адвокатския съвет. Всеки член на колегията в тридневен срок може да обжалва решението пред Висшия адвокатски съвет. Висшият адвокатски съвет се произнася по съществото на жалбата в тридневен срок от постъпването й с решение, което е окончателно.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.)

(4) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Избирателната комисия обявява окончателния списък на кандидатите в канцеларията на адвокатския съвет не по-късно от 7 дни преди датата на избора.

                                                                  

Чл. 104.  Избирателната комисия изготвя бюлетини, съдържащи трите имена на кандидатите и техния адвокатски стаж./отпада юридически/

 

Чл. 105. (1) Изборът е таен. Гласува се с бюлетина, поставена в непрозрачен плик, който се пуска в избирателната кутия. Получаването на бюлетина и гласуването се удостоверяват с подпис на гласуващия.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Действителни са бюлетините, в които са означени необходимият брой или по-малко кандидати за съответния орган, съответно броя на делегатите за общото събрание на адвокатите в страната, както и само едно име за председател на съответния орган.

                                                                                                              

Чл. 106. (1) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) След приключване на избора избирателната комисия разпечатва избирателните кутии в присъствието на двама членове на адвокатската колегия, неангажирани в изборния процес и избрани предварително от общото събрание. Преброяването на бюлетините е публично и се извършва от съответните изборни бюра.

(2) За резултата от избора избирателната комисия съставя протокол в два екземпляра, в който се обявяват окончателните резултати.

(3) В протокола се вписват: общият брой на гласувалите, на действителните и недействителните бюлетини; бюлетините, подадени поименно за всеки кандидат; имената на избраните председател на адвокатската колегия, членове на адвокатския съвет, председател и членове на контролния съвет, председател и членове на дисциплинарния съд,делегати за общото събрание на адвокатите в страната, както и броят на гласовете, с които са избрани. Протоколът се подписва от председателя и членовете на избирателната комисия, след което с нарочно решение избирателната комисия се произнася за резултата от избора. Решението и протоколът се обявяват на публично място в адвокатския съвет в първия работен ден, следващ деня на избора.

(4) Решението на избирателната комисия, с което се обявява резултатът от избора, подлежи на обжалване по реда на чл. 7 в 7-дневен срок от обявяването му.

(5) Бюлетините, пълномощните и другите книжа се подреждат и запечатват в избирателните кутии. Те се съхраняват в канцеларията на колегията до влизане в сила на решението, с което избирателната комисия се произнася за резултата от избора, и се унищожават с решение на новоизбрания адвокатски съвет.

(6) Протоколите на избирателната комисия и избирателните бюра се пазят 5 години от деня на избора.

 

Чл. 107. (1) (Предишен текст на чл. 107 - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Избрани са кандидатите, получили повече от половината от гласовете от действителните бюлетини. При избори  за делегати за общото събрание на адвокатите в страната избрани са кандидатите, получили най-голям брой гласове. Ако последните кандидати имат равен брой гласове, избрани са тези с по-дълъг адвокатски стаж.

(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) За резервни членове са избрани кандидатите, получили най-голям брой гласове след основните членове. При равен брой гласове избрани са кандидатите с по-дълъг адвокатски стаж.

 

Чл. 108. (1) В резултат на проведения избор, ако не е попълнен някой от органите на адвокатската колегия, се провежда допълнителен избор в първата неделя на месец февруари. Часът и мястото на допълнителния избор се определят и съобщават на членовете на колегията с поканата за свикване на общото събрание.

(2) При провеждане на допълнителен избор за председател на адвокатската колегия, за председател на контролния съвет и за председател на дисциплинарния съд в изготвената предварително бюлетина се вписват трите имена на двамата кандидати,получили най-много гласове при първоначалния избор.

(3) За резултата от избора се съставя протокол по чл. 106, ал. 2.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 53 от 2010 г.) Допълнителният избор се провежда по изискванията за редовния избор. За избрани се обявяват кандидатите, получили най-голям брой гласове. При равен брой гласове избрани са тези с по-дълъг адвокатски стаж.

 

Чл. 109.  (1) Ако изборът за органи на адвокатската колегия и за делегати за общото събрание на адвокатите в страната бъде обявен за незаконосъобразен по реда на чл. 7,нов избор се провежда не по-късно от два месеца.

(2) Датата на избора се насрочва от адвокатския съвет и се съобщава на членовете на адвокатската колегия по реда за свикване на общо събрание.

(3) Новият избор се провежда по правилата, предвидени за редовния избор.

(4) До решаването на повдигнатите спорове по редовността на избора за органи на адвокатската колегия досегашните органи продължават да изпълняват задълженията си.

 

Чл. 110. Новоизбраните органи на адвокатската колегия встъпват в задълженията си в 7-дневен срок от датата на избора, ако решението на избирателната комисия за обявяване на резултата от избора не е обжалвано, съответно в 7-дневен срок от окончателното решение, с което жалбите не са уважени.


 
 
Back Home Top
         
© 2003, Адвокатска колегия - Бургас | usloviq
obnovqvane
proekt
Created by Lex.bg. Design by Creato.biz